Forrás: Getty

Bizonyított tény! Ettől a falszíntől több romantika vár rád otthon

A modern hálószobákban a nyugodt és semleges falszíneket alkalmazzák előszeretettel. Ezek kellemes hangulatot teremtenek, így javítanak az alvás minőségén is. De mi van a szerelmi élettel? Egy brit szállodalánc górcső alá vette a különböző színek hatását, továbbá megvizsgálta 2000 brit háztartás alvási szokásait. Az eredmény: egyes színek tényleg negatív, míg mások pozitív hatással vannak ránk, az alvásunk minőségére – sőt, még a szexuális életünkre is.

Negatív hatású árnyalatok

Sok hálóban fehérek a falak, ami a kutatás eredményei alapján nagyon rossz választás. A fehér rendkívül steril, így kényelmetlen hangulatot teremt, ami negatívan hat az alvásra és a szerelmi életünkre is.

Szintén rossz választásnak bizonyul a szürke és a barna, ugyanis mindkét árnyalat a magány érzését ébreszti fel az emberekben, továbbá lerövidítik az alvás időtartamát – a kutatás szerint kb. 6 óra 12 percre.

A piros vagy vörös használata sem javasolt. Annak ellenére, hogy ezek a szerelem és a szenvedély színei, nincsenek jó hatással a szexuális életünkre. A kutatás azon résztvevői, akiknek piros a hálószobájuk fala, átlagosan hetente egyszer szeretkeztek.

Pozitív hatású árnyalatok

A pihentető alvás szempontjából a kék és a zöld színek bizonyulnak jó választásnak. A zöld hálószobával rendelkező átlagosan 7 órát és 36 percet pihentek, ami a szín nyugtató hatására vezethető vissza. Legtovább, azaz 7 óra 52 percig, a kék falú szobában alvó résztvevők aludtak. A kék állítólag csökkenti a vérnyomást és a szívverést, ami rendkívül pozitív hatással van az alvás minőségére.

Ha azonban nem az alvásunk hosszát, hanem a romantikus órák számát szeretnénk növelni, akkor a karamell a legjobb választás – állítják a kutatók.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.