Forrás: Getty

Beltéri ajtó festése – Frissítsd fel a lakásod pár ajtó segítségével

Így néz ki a beltéri ajtó festése.

Beltéri ajtó festése

1. Teendők a beltéri ajtó festése előtt

A festés megkezdése előtt alaposan tisztítsd le az ajtót. Távolítsd el róla a szennyeződéseket egy nedves ronggyal. Erre azért van szükség, mert csak a teljesen tiszta felületre képes rátapadni a festék megfelelő módon. Ha a felületen van korábbi festék vagy lakkréteg, akkor lehet, hogy le kell csiszolnod egy csiszolópapírral, hogy egyenletes felületet kapj, de figyelj, hogy után teljesen pormentes legyen az ajtó.

2. Védőfólia vagy maszkszalag

Ha szeretnéd megvédeni az ajtókeret melletti falat, használj maszkszalagot. Ragaszd le a kilincset, a zsanérokat és egyéb részeket is, amelyeket nem szeretnél lefesteni. Ez megkönnyíti a munkafolyamatot, és biztosítja az egyenes vonalakat. Vedd le az ajtólapot a helyéről, és fektesd két bakra. Így sokkal könnyebben fested majd le.

3. Válassz megfelelő festéket

Beltéri ajtó festése során mindig érdemes minőségi festéket választani, mivel a sok fogdosás miatt fontos a tartósság. Akril vagy latex festék ajánlott, ezek könnyen használhatók és gyorsan száradnak. Válaszd ki a kívánt színt, amely illeszkedik a belső tér stílusához.

4. Készítsd elő a festéket

Jól keverd össze a festéket a festékedényben, hogy egyenletes színű legyen. Ügyelj arra, hogy megfelelő mennyiségű festéket készíts, hogy elég legyen az egész ajtó lefestéséhez.

5. Festés technikája

Használj hengerkefét vagy ecsetet a festéshez. Kezdd a festést az ajtó éleinek festésével, majd haladj az ajtólap közepe felé. Ügyelj arra, hogy a festéket egyenletesen oszlasd el, és kerüld a cseppek és csíkok kialakulását.

Beltéri ajtó festése – Frissítsd fel a lakásod pár ajtó segítségével
Forrás: Getty

6. Hagyd megszáradni

Miután befejezted a festést, hagyd megszáradni az ajtót. Kövesd a festék gyártójának utasításait az időtartam és a száradási folyamat tekintetében. Ha az ajtólap egyik felével megvagy, az meg is száradt, fordítsd meg az ajtót, és fesd le a másik oldalát is.

7. Távolítsd el a védőfóliát vagy maszkszalagot

Amikor a festék száradóban van, de még nem teljesen száraz, óvatosan távolítsd el a védőfóliát vagy maszkszalagot a kilincsről, a zsanérokról és más részekről.

8. Befejező lépések

Ha szükséges, finomítsd a festést. Ha foltokat vagy hibákat találsz rajta, érdemes átfestened a problémás területeket.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.