Forrás: Getty

Bebizonyítjuk, hogy nem lehetetlen a rozsdás felületek festése

A rozsda megjelenése nem csak azért bosszantó, mert elgyengíti a fém felületeket, de rendkívül ronda is. Pláne fájdalmas látvány, amikor az egykori, drága kapunkon jelennek meg a megállíthatatlan vöröses barna foltok. Szerencsére még jó pár szép évet adhatunk a kapunak, ha megfelelő módon lefestjük. Eláruljuk, hogyan csináld.

Festhető a rozsda?

Röviden: igen. Ám ha lehetséges, alaposan csiszoljuk le a rozsdás részeket, amennyire csak lehet, hiszen így sokkal egységesebb, szebb végeredményt kapunk. A szakértők egyre inkább hajlanak afelé, hogy néha még alapos csiszolás sem szükséges, ha a rozsdás felület viszonylag sima. Azonban mindkét esetben szükségünk lesz rozsdaalapozóra, ami az igazi segítséget nyújtja majd.

Hogyan fessünk rozsdás felületet?

  1. Először távolítsuk el a kiálló rozsda darabokat egy kemény szálú kefével vagy csiszolólappal, hogy sima alapokon dolgozhassunk.
  2. A nagyobb rozsda darabok eltávolítása után koncentráljunk azokra a területekre, amelyek több figyelmet igényelnek. Itt a különösen rozsdás és egyenetlen részekre gondolunk, amiket inkább csiszoljunk lejjebb, mint a felület többi részét. A cél, hogy minél simább legyen a felület.
  3. Ezután tisztítással folytassuk a munkát. Egy tiszta rongy és egy kefe segítségével távolítsuk el a port, zsírt és más szennyeződéseket a kapuról. A rozsdás felületeket lehetetlen tökéletesen tisztára varázsolni, de tegyünk meg minden tőlünk telhetőt ennek érdekében.
  4. A legfontosabb lépés következik, ami a rozsdaalapozó felvitele. Egységesen vigyük fel a rozsdás részekre, ne maradjon ki egy milliméter sem. Ez nagyon fontos, hiszen rozsdaalapozó nélkül festhetetlen a felület, arról nem is beszélve, hogy tovább folytatódik a rozsdásodás, ennek következményében pedig lepattog a festék.
  5. Miután megszáradt az alapozó, jöhet az utolsó lépés, vagyis a szín felvitele. Ez lehet a kapu jelenlegi árnyalatával megegyező festék is, de a szakszerű alapozás után akár új színt is kipróbálhatunk.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.