Bebizonyítjuk, hogy nem lehetetlen a rozsdás felületek festése

Bebizonyítjuk, hogy nem lehetetlen a rozsdás felületek festése

Búcsúzkodsz a kaputól, mert rozsdafoltok jelentek meg rajta? Ne temesd még, van rá megoldás! Mutatjuk, hogyan mentsd meg a rozsdás felületeket.

Ötletládához ad!

A rozsda megjelenése nem csak azért bosszantó, mert elgyengíti a fém felületeket, de rendkívül ronda is. Pláne fájdalmas látvány, amikor az egykori, drága kapunkon jelennek meg a megállíthatatlan vöröses barna foltok. Szerencsére még jó pár szép évet adhatunk a kapunak, ha megfelelő módon lefestjük. Eláruljuk, hogyan csináld.

Festhető a rozsda?

Röviden: igen. Ám ha lehetséges, alaposan csiszoljuk le a rozsdás részeket, amennyire csak lehet, hiszen így sokkal egységesebb, szebb végeredményt kapunk. A szakértők egyre inkább hajlanak afelé, hogy néha még alapos csiszolás sem szükséges, ha a rozsdás felület viszonylag sima. Azonban mindkét esetben szükségünk lesz rozsdaalapozóra, ami az igazi segítséget nyújtja majd.

Hogyan fessünk rozsdás felületet?

  1. Először távolítsuk el a kiálló rozsda darabokat egy kemény szálú kefével vagy csiszolólappal, hogy sima alapokon dolgozhassunk.
  2. A nagyobb rozsda darabok eltávolítása után koncentráljunk azokra a területekre, amelyek több figyelmet igényelnek. Itt a különösen rozsdás és egyenetlen részekre gondolunk, amiket inkább csiszoljunk lejjebb, mint a felület többi részét. A cél, hogy minél simább legyen a felület.
  3. Ezután tisztítással folytassuk a munkát. Egy tiszta rongy és egy kefe segítségével távolítsuk el a port, zsírt és más szennyeződéseket a kapuról. A rozsdás felületeket lehetetlen tökéletesen tisztára varázsolni, de tegyünk meg minden tőlünk telhetőt ennek érdekében.
  4. A legfontosabb lépés következik, ami a rozsdaalapozó felvitele. Egységesen vigyük fel a rozsdás részekre, ne maradjon ki egy milliméter sem. Ez nagyon fontos, hiszen rozsdaalapozó nélkül festhetetlen a felület, arról nem is beszélve, hogy tovább folytatódik a rozsdásodás, ennek következményében pedig lepattog a festék.
  5. Miután megszáradt az alapozó, jöhet az utolsó lépés, vagyis a szín felvitele. Ez lehet a kapu jelenlegi árnyalatával megegyező festék is, de a szakszerű alapozás után akár új színt is kipróbálhatunk.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Tipp Ezért ne dobd ki SOHA a citrusfélék héját

Semmiféleképpen se dobd ki a mandarin, a narancs és a citrom héját, mert sok élethelyzetben a segítségedre lehetnek. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp Neked készítettem V. – Sikkes DIY dizájner kép a falra festés nélkül

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin