Forrás: Getty

Milyen gyakran kell tisztítanod a rolót?
Ideális esetben a redőnyt hetente érdemes portalanítani, hogy ne képződjön rajta túl vastag és túl makacs porréteg. A konyhában lévő rolót ráadásul még sűrűbben érdemes tisztítani, hiszen a zsírrészecskék még durvább szennyeződéseket okoznak. Persze nem olyan egyszerű erre minden héten időt szakítani. De ha nekilátsz, érdemes az alábbi lépéseket követned:
1. lépés: Porszívózás
Csukd le a rolókat, hogy minél nagyobb egybefüggő felületet kapj. Tedd fel a porszívóra a kefés fejet, és állítsd a porszívót a leggyengébb fokozatra. Még a kefés porszívó fejet se érintsd a rolóhoz, hogy be ne szívja – így porszívózd át a roló felületét.
2. lépés: Folttisztítás
Körülbelül fél liter vizet melegíts kézmelegre, majd adj hozzá egy fél kanál mosogatószert. Egy kanál segítségével alaposan keverd el a mosogatószert a vízzel. Egy tiszta rongy segítségével kezeld a foltokat a keverékkel. Arra figyelj, hogy a ruhát mindig alaposan csavard ki, mielőtt a rolóhoz érinted, nehogy kárt okozzon az anyagban. Óvatos, lassú mozdulatokkal tapogasd a rongyot a folthoz, mert a dörzsölés kiszakíthatja az anyagot vagy elszakíthatja a fonalat.
3. lépés: Töröld szárazra
Egy száraz, tiszta rongy segítségével itasd fel a vizet, ami a rolón maradt. Most is óvatos, finom mozdulatokkal dolgozz, ugyanis a rolók túlságosan könnyen szakadnak.
4. lépés: Fertőtlenítsd a fogantyút
Utolsó lépésben ne felejtsd el a legkoszosabb részt, a fogantyút áttörölni, majd fertőtleníteni.