Forrás: Getty

Május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük, ezen a napon mindannyian szeretnénk valahogy viszonozni azt a sok törődést és gondoskodást, amit az anyukánktól kaptunk. Ám ahhoz, hogy szeretetünket kifejezzük, nem szükséges drága holmikat venni, egy pár szál virág is megteszi, és persze a közösen töltött, minőségi idő is hatalmas ajándék lehet. Biztosan mosolyt csal édesanyád arcára, és megmelengeti a szívét, ha vacsorára invitálod, és ezúttal te főzöl neki. Szezonális finomságokért nem is kell messzire menned, és könnyen egészséges menüt varázsolhatsz az alábbi receptekkel.
Előétel: spárgakrémleves
Hozzávalók:
- 2 ek. olívaolaj
- ½ vöröshagyma
- 400 g spárga
- 500 ml zöldségalaplé vagy csirke alaplé
- 4 ek. tejszín
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, közben a hagymát apróra vágjuk, majd az olajon megpirítjuk. A spárgák fás végeit eltávolítjuk, nagyjából 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és a hagymához adjuk. Pár perc múlva hozzáöntjük az alaplevet, tetszés ízesítjük és felforraljuk, majd hagyjuk lassú tűzön még 5-7 percig puhára főni a spárgát. Végül hozzáadjuk a tejszínt, és botmixerrel simára turmixoljuk.
Főétel: cukkinifasírt spenótos újburgonyával
Hozzávalók a cukkinifasírthoz:
- 1 db nagy méretű (vagy két kisebb) cukkini
- 2 db sárgarépa
- 3 db tojás
- 10 dkg trappista sajt
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 dl olaj
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint só, bors és fokhagyma
Elkészítés:
A cukkinit megmossuk, legyaluljuk, megsózzuk, majd kb. 10 percre félretesszük, hogy levet engedjen. Közben a répát is legyaluljuk. Ezután a cukkini levét jól kinyomkodjuk, és a répával együtt egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, ízlés szerint fűszerezzük, majd ráütjük a 3 db tojást. Megkeverjük, majd jöhet hozzá a reszelt trappista sajt, és annyi zsemlemorzsa, hogy jól gyúrható állagot kapjunk. Gombócokat formázunk belőle, amiket aztán a maradék zsemlemorzsában megforgatunk, és nem túl forró olajban kisütünk. Fogyasztáskor a fasírtokat ízlés szerint tejfölbe is mártogathatjuk.
Hozzávalók a körethez:
- 500 g kisebb szemű újburgonya
- 1 marék friss spenótlevél
- 5 dkg vaj
- 1 ek. olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Az újburgonyát jól megmossuk, de nem pucoljuk meg, majd sós vízben 10-12 perc alatt puhára főzzük. Közben egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a spenótleveleket és kissé megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a 2 gerezd zúzott fokhagymát, a sót és a borsot. Az egészet összekeverjük, megforgatjuk benne a főtt krumplit, és egy kis olívaolaj hozzáadásával néhány perc alatt összesütjük.
Desszert: epres tiramisu
Hozzávalók:
- 1 csomag babapiskóta
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 500 ml tej
- 3-4 ek. cukor
- 2 dl tejszín
- 250 g mascarpone
- 1 csomag vaníliás cukor
- 375 g eper
- 1 ek. cukor
- 1 ek. keményítő
Elkészítés:
A pudingport a tejjel és a cukorral felfőzzük a csomagoláson található módon, majd hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, az epret feldaraboljuk, botmixerrel pürésítjük, ezután egy tányérba öntjük. Néhány darab babapiskótát beleforgatunk az eperpürébe és egy üvegtál aljára helyezzük – ez lesz a sütemény legalsó rétege. A tejszínt, a mascarponét, a vaníliás cukrot és a kihűlt pudingot robotgép segítségével jól elkeverjük. Ez lesz a krémünk, amit a babapiskótára halmozunk. Ezután jön a rétegezés: egy sor epres babapiskóta, egy sor krém – amíg meg nem telik a tálunk. A sütemény tetejét pedig a következőképpen díszítjük: a megmaradt eper ragut elkeverjük 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál keményítővel, majd felfőzzük. Ha egy kicsit besűrűsödött, pár percig hagyjuk hűlni, majd a tiramisu tetejére kenjük, és eper darabokat szórunk rá. Egy éjszakára tegyük a sütit a hűtőbe, hogy másnapra jól összeálljon.