Forrás: Getty

Ágy fejvég házilag – Így dobd fel alvótered egyedi kiegészítővel

1. Ágy fejvég házilag – az alapok

Első lépésként gondold át, milyen stílusú fejvéget szeretnél. A klasszikus, a modern, a vintage vagy a bohém stílus áll hozzád közelebb? Ezután mérd le az ágy szélességét és a kívánt magasságot. Az ideális fejvég az ágy szélességével megegyező, vagy egy kicsit szélesebb. Magasság szempontjából az a legjobb, ha a fejvég legalább 50-70 cm magas, de ez természetesen ízlés kérdése.

2. Válassz anyagot

Az ágy fejvég házilag készülhet fából, textilből, bőrből vagy akár újrahasznosított anyagokból is. Fa esetén választhatsz régi raklapokat, deszkákat vagy akár egy antik ajtót. Egy textil fejvéghez vastag, jól tartó szövetet érdemes választani, amelyet könnyen fel lehet rögzíteni.

3. Eszközök

A következő lépésben gyűjtsd össze a szükséges eszközöket:

– Fűrész (fa esetén)

– Csiszolópapír

– Fúró

– Csavarok és csavarhúzó

– Ragasztópisztoly (textil esetén)

– Tűzőgép és tűzőkapcsok (textil esetén)

– Festék vagy lakk (fa esetén)

4. Fa fejvég készítése

Ha fából készíted a fejvéget, először vágd méretre a deszkákat vagy raklapokat. Csiszold le az éleket és a felületet, hogy sima legyen. Ezt követően rögzítsd egymáshoz a darabokat csavarokkal. Ha szeretnéd, le is festheted vagy lakkozhatod a fát, hogy szebb és tartósabb legyen. Végül rögzítsd a fejvéget az ágyhoz vagy a falhoz.

Ágy fejvég házilag – Így dobd fel alvótered egyedi kiegészítővel
Ágy fejvég házilag / Forrás: Getty

5. Textil fejvég készítése

A textil fejvég esetén először készíts egy keretet fából. Ezt a keretet borítsd be szivaccsal, amit ragasztópisztollyal rögzíthetsz. Erre kerül majd a választott textil. Feszítsd rá a szövetet a keretre, és a tűzőgéppel rögzítsd a hátulján. Ügyelj arra, hogy a szövet sima és ráncmentes legyen. Végül a kész fejvéget rögzítsd az ágyhoz vagy a falhoz.

Ágy fejvég házilag – Így dobd fel alvótered egyedi kiegészítővel
Ágy fejvég házilag / Forrás: Getty

6. Így szabhatod személyre

A fejvéget tovább díszítheted különböző elemekkel. Felrakhatod rá kedvenc képeidet, fényfüzéreket vagy akár egy kis polcot is. A lehetőségeknek csak a képzelet szab határt! Egy textil fejvéget például gombokkal, szegecsekkel vagy hímzéssel is egyedivé tehetsz.

Ágy fejvég házilag – Így dobd fel alvótered egyedi kiegészítővel
Ágy fejvég házilag / Forrás: Getty

7. Praktikus tippek

  • Ha szeretnéd, hogy a fejvég könnyen tisztítható legyen, válassz lemosható vagy mosható anyagot.
  • Egy újrahasznosított fa fejvég esetén mindig ellenőrizd, hogy a fa mentes legyen szálkáktól és egyéb sérülésektől.
  • Ha bőrrel dolgozol, használj speciális bőrragasztót és tűzőgépet.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.