Forrás: Getty

Az adventi koszorú története – Avagy hogyan lett pár gyertyából és fenyőágból jelkép?

Hogyan is hangzik az adventi koszorú története?

A kereszténység előtti időszak

Már a pogány emberek is készítettek koszorúkat és hasonló díszeket a tél folyamán, igaz, abban az időszakban még a tavasz eljövetelét várták ezekkel. A kereszténység elterjedésekor pedig az ágaknak vallásos jelentőséget kezdtek tulajdonítani – így alakulhatott ki a koszorú alapgondolata.

Az adventi koszorú története

Biztosan sokan hiszik azt, hogy a kereszténység születésétől kezdve készítenek az emberek adventi koszorúkat. Pedig az adventi koszorú története sokkal később, csak a 19. század folyamán kezdődött el, méghozzá az evangélikusok körében egy gyermekotthonban. Eleinte még koszorú nélkül álltak a gyertyák, amiből 24 darab volt – 20 fehér és 4 piros. A gyerekeknek minden nap meg kellett gyújtaniuk egyet, hétköznap fehéret, vasárnap pedig az egyik pirosat. Az ezt követő években alakult ki az a szokás, hogy a gyertyákat egy nagy, örökzöld ágakból készített koszorúra helyezik el.

Az adventi koszorú története – Avagy hogyan lett pár gyertyából és fenyőágból jelkép?
Forrás: Getty

Adventi koszorú a 20. században

Az evangélikus fiatalok életben tartották ezt a szokást, majd az első világháború után a katolikusok körében is egyre jobban elterjedt. A harmincas években kapta aztán igazán fel a világ, mivel a virágkötők jó üzletet csináltak belőle. Ezzel egyidőben egy kicsit egyszerűsítették is, már csak 4 gyertya maradt a vasárnapokra, így sokkal olcsóbb volt, mintha 24 kellett volna rá.

A gyertyák színeinek jelentése

Kevesen tudják, mit is képviselnek pontosan a gyertyák, pedig a jelentéssel együtt érthető meg igazán advent üzenete. Az első gyertya a hitet jelképezi, a második a reményt, a harmadik az örömöt, az utolsó pedig a szeretetet. Az evangélikus koszorún a gyertyák továbbra is pirosak, a katolikus világban viszont a harmadik vasárnapot képviselő gyertya különböző színű. A gyertyákon kívül az örökzöld ágak régi jelentés is megmaradt, a reményt és az életet képviselik.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.