Forrás: Getty

A legfontosabb jelek, amelyekkel mikulásvirágod segítségért kiált

A nedvesség és a vízelvezetés egyensúlya

A mikulásvirágnak folyamatosan nedves talajra van szüksége. Általában néhány naponta kell öntözni. Hogy szükséges-e újabb locsolás, azt a földjéről tudhatod. Gyengéden érintsd meg a talaj felszínét: ha száraznak érződik, itt az ideje öntözni. Azonban a túlöntözés gyökérrothadáshoz vezethet, amit megfelelő vízelvezetéssel tudsz kivédeni. Győződj meg róla, hogy a cserépnek vannak vízelvezető vannak, és ne hagyd, hogy a növény vízben üljön.

Az öntözés helyes módja:

 1. Vedd le a díszfóliát: Ha abban kaptad, mindenképp vedd le a virágról díszcsomagolást, hogy a víz ne tudjon felhalmozódni benne.
 2. Tedd a mosogatóba a cserepet.
 3. Öntözd meg alaposan a növényt alulról, de vigyázz arra, hogy a levelei ne legyenek nedvesek.
 4. Csepegtesd le a felesleges vizet.
 5. Tegyél egy tálcát a cserép alá, ami felfogja a felesleges vizet.
 6. Soha ne hagyd, hogy a mikulásvirág vízben vagy túl nedves talajban álljon, ezzel elejét veheted a gyökérrothadásnak.

A kiszáradás jelei

 1. A talaj felszínéről már tapintásról megmondható, hogy túl száraz.
 2. A piros levelek lógnak vagy hervadoznak.
 3. Ha a levelek elkezdhetnek lehullani, először ellenőrizd a virág földjét, hogy kizárd a túlöntözést. Ha száraz a föld, akkor csak egy alapos locsolásra van szükség.

A túlöntözés jelei

 1. Sárguló és lehulló levelek: Ha a levelek előbb besárgulnak, majd lehullanak, és a talaj tapintásra is nedves, akkor sajnos túl sok vizet adtál a mikulásvirágodnak.
 2. Gyökérrothadás: Ha gyanús, hogy túlöntözted a növényedet, érdemes nagyon óvatosan kiásni a gyökérzet egy részét. Ha kicsit rohadtak a gyökerek, akkor vágd le a sérült részeket, majd ültesd át új, száraz földbe a növényt.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.