6 trükk, hogy a szobanövényeid túléljék a telet

6 trükk, hogy a szobanövényeid túléljék a telet

A kinti hideg idő miatt télen gőzerővel megy a lakásokban a fűtés, hogy minél kellemesebb legyen a benti hőmérséklet. Ezzel azonban szárazabb lesz a levegő, ami nem tesz jót a szobanövényeinknek, ráadásul a kártevők is könnyebben megtelepszenek rajtuk. Az alábbi 6 tippnek köszönhetően azonban problémák nélkül túl fogják élni a telet.

Ötletládához ad!

#1 – Legyen fény!

Nem nekünk hiányzik télen a fény, hanem a növényeinknek is. Épp ezért költöztessük át őket az ablak közelébe, esetleg az ablakpárkányra, így sokkal több napfényhez jutnak. Ha a lakásunkban sötétebb van az átlagnál, akkor egy speciális növénylámpával adjunk nekik némi műfényt.

#2 – Se túl meleg, se túl hideg

A hőmérséklet tekintetében igencsak érzékenyek a növények. Ha az ablakpárkányra helyezzük őket, akkor figyeljünk arra, hogy a levelek ne érintkezzenek a hideg ablaküveggel, továbbá ne érje őket hideg levegő. A gyökereket úgy védhetjük a hidegtől, ha például egy filcből vagy parafából készült alátétet teszünk alájuk.

A növények hozzánk hasonlóan szeretik a meleget, de ne vigyük túlzásba, ugyanis sok hővel kárt is tehetünk bennük. A 18-21 Celsius-fokban érzik magukat a legjobban, este pedig ne legyen hűvösebb 12 Celsius-foknál.

#3 – Magas páratartalom

A száraz levegő nem csupán a nyálkahártyáinkra van rossz hatással, hanem a szobanövényekre is. Épp ezért nem csak a saját egészségünkkel teszünk jót, ha növeljük a páratartalmat, hanem a növényekkel is. Ehhez tegyünk például egy vízzel teli kaspót a radiátorra – aminek a vizét azonban rendszeresen cserélni kell, nehogy elszaporodjanak benne a baktériumok. Sok növény azt is szereti, ha hetente egyszer lespriccelik a leveleit langyos vízzel.

#4 – Kártevők keresése

A kártevők sajnos egész évben problémát tudnak okozni, így télen is. A meleg lakásunkban pedig fantasztikusan érzik magukat. Rendszeresen nézzük át a növények leveleit, hogy nem támadták-e meg a kórokozók, így még korán észrevesszük, ha baj lenne.

#5 – Megfelelő öntözés

A víz előbb párolog el a melegben, ettől függetlenül télen sem feledkezhetünk meg az öntözésről. Hetente egyszer kerítsünk erre sort. Ez alól csak a kaktuszok jelentenek kivételt, melyeket 2-3 hetente is elegendő locsolni. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy az adott növénynek szüksége van-e vízre, akkor az ujjunkkal nézzük meg, mennyire nedves vagy épp száraz a földje.

#6 – Por eltávolítása

A por nem csak a bútorokra, hanem a növények leveleire is rátelepszik, így azok nem tudnak elegendő fényt felvenni. Ezen segíthetjük azonban azzal, ha rendszeresen letöröljük a port egy nedves ronggyal.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin