Forrás: Getty

6 trükk, hogy a szobanövényeid túléljék a telet

#1 – Legyen fény!

Nem nekünk hiányzik télen a fény, hanem a növényeinknek is. Épp ezért költöztessük át őket az ablak közelébe, esetleg az ablakpárkányra, így sokkal több napfényhez jutnak. Ha a lakásunkban sötétebb van az átlagnál, akkor egy speciális növénylámpával adjunk nekik némi műfényt.

#2 – Se túl meleg, se túl hideg

A hőmérséklet tekintetében igencsak érzékenyek a növények. Ha az ablakpárkányra helyezzük őket, akkor figyeljünk arra, hogy a levelek ne érintkezzenek a hideg ablaküveggel, továbbá ne érje őket hideg levegő. A gyökereket úgy védhetjük a hidegtől, ha például egy filcből vagy parafából készült alátétet teszünk alájuk.

A növények hozzánk hasonlóan szeretik a meleget, de ne vigyük túlzásba, ugyanis sok hővel kárt is tehetünk bennük. A 18-21 Celsius-fokban érzik magukat a legjobban, este pedig ne legyen hűvösebb 12 Celsius-foknál.

#3 – Magas páratartalom

A száraz levegő nem csupán a nyálkahártyáinkra van rossz hatással, hanem a szobanövényekre is. Épp ezért nem csak a saját egészségünkkel teszünk jót, ha növeljük a páratartalmat, hanem a növényekkel is. Ehhez tegyünk például egy vízzel teli kaspót a radiátorra – aminek a vizét azonban rendszeresen cserélni kell, nehogy elszaporodjanak benne a baktériumok. Sok növény azt is szereti, ha hetente egyszer lespriccelik a leveleit langyos vízzel.

#4 – Kártevők keresése

A kártevők sajnos egész évben problémát tudnak okozni, így télen is. A meleg lakásunkban pedig fantasztikusan érzik magukat. Rendszeresen nézzük át a növények leveleit, hogy nem támadták-e meg a kórokozók, így még korán észrevesszük, ha baj lenne.

#5 – Megfelelő öntözés

A víz előbb párolog el a melegben, ettől függetlenül télen sem feledkezhetünk meg az öntözésről. Hetente egyszer kerítsünk erre sort. Ez alól csak a kaktuszok jelentenek kivételt, melyeket 2-3 hetente is elegendő locsolni. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy az adott növénynek szüksége van-e vízre, akkor az ujjunkkal nézzük meg, mennyire nedves vagy épp száraz a földje.

#6 – Por eltávolítása

A por nem csak a bútorokra, hanem a növények leveleire is rátelepszik, így azok nem tudnak elegendő fényt felvenni. Ezen segíthetjük azonban azzal, ha rendszeresen letöröljük a port egy nedves ronggyal.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.