6 hasznos tavaszi tipp a szobanövények gondozásához

6 hasznos tavaszi tipp a szobanövények gondozásához

A tavasznál nincs is jobb évszak arra, hogy a szobanövényeidnek extra figyelmet szentelj. A sötét téli napok, és a fűtés szezon okozta száraz levegő után nagyon is rájuk fér némi plusz törődés. A növények többsége tavasszal aktív növekedési fázisba lép, ezért ez a legjobb alkalom a legtöbbet kihozni belőlük.

Ötletládához ad!

1. Csökkentsük a közvetlen napfényt

Télen minden növényt igyekszünk az ablakba költöztetni, hogy minimális fényhez jussanak a sötét napok során. Tavasszal egyre többet süt a nap, és az ereje is egyre nagyobb. A növények többsége képes megégni a túl sok, túl erős naptól, ezért érdemes őket elköltöztetni az ablak mellől.

2. Meleg hőmérséklet

Tavasszal előfordul, hogy a fűtés kikapcsolása után még jön pár hidegebb nap, amikor kihűl a lakás. Ilyenkor érdemes visszakapcsolni a fűtést vagy más módszerrel felmelegíteni a szobát, hiszen a hirtelen jött hideg komoly károkat okozhat a növekvő növényeknek.

3. Öntözzük őket többször

A virágoknak tavasszal mindenképp több vízre van szükségük a téli „szárazság” után, még talán a nyári időszaknál is többre. Mindig tartsuk nedvesen a földjüket, pár héten át ne hagyjuk kiszáradni, ám figyeljünk arra, hogy ne öntözzük őket túl.

6 hasznos tavaszi tipp a szobanövények gondozásához
Forrás: Getty

4. Régi levelek metszése

A növekedést effektíven serkenthetjük azzal, hogy a régi, elszáradt leveleket és virágokat levágjuk. Ezáltal új erőre kap a növény, és jobban is mutat a barna levelek nélkül.

5. Tápoldat használata

Ismét visszatérhetünk a tápoldat használatára hetente vagy kéthetente. A tápoldatokat csak növekedési időszakban szabad használni, ezért a tavasz tökéletes alkalom egy kis plusz tápanyag biztosítására.

6. Átültetés

Ha a növényünk nem akar tovább nőni, esetleg láthatóan túl nagy már a cserepébe, akkor itt az ideje átültetni nagyobb kaspóba. A régi föld egy részét tegyük az új cserépbe, de adjunk hozzá friss, tápanyagban dús virágföldet is.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin