6 fűtési hiba, ami nagyon sokba kerülhet

6 fűtési hiba, ami nagyon sokba kerülhet

A fűtési szezontól sokan viszolygunk, hiszen pontosan tudjuk, hogy ebben az időszakban jelentősen megnőnek a költségeink. Annak érdekében, hogy minimalizálni tudjuk a fűtésszámlá végösszegét, az alábbi hibákat ajánlott kerülni.

Ötletládához ad!

Termosztát a maximumon

A radiátoron található termosztáton található számok nem a fűtés intenzitását vagy gyorsaságát jelképezik, hanem mindössze azt mutatják, hogy milyen mértékben nyitjuk meg a szelepet. Ha ezt a maximumra állítjuk, azaz teljesen kinyitjuk a szelepet, akkor nem lesz gyorsabban meleg a szobában – sokkal inkább túl meleg lesz.

Nem egységesen beállított radiátorok

Ha több helyiséget is fűtünk és a szobaajtók nyitva vannak, akkor a radiátorok mindig azonos módon működjenek, azaz ugyanúgy legyenek beállítva. Ellenkező esetben az is megeshet, hogy egy adott radiátor sokkal több energiát használ el, így helyettesítve a többi munkáját.

A passzív fűtés szintén nem ajánlott. Sokan nyitva hagyják annak a fűtött szobának az ajtaját, amelyikben a maximumra van állítva a fűtés, hogy így juttassanak meleg levegőt a többi helyiségbe. Ezzel azonban az a probléma, hogy a fűtött szoba levegőjének magasabb a páratartalma, ami a hűvösebb helyiségekben penészedéshez vezethet.

Hűvös szobák

Természetesen akkor nem ajánlott fűteni, ha nem tartózkodunk otthon, azonban még ekkor is figyelnünk kell arra, hogy ne hűljenek ki teljesen a szobák. Minél alacsonyabb hőmérsékletről kell később felfűteni azokat, annál több energiára lesz szükség, amitől persze a fűtésszámla végösszege is egyre nagyobb lesz.

Függönyök a radiátor előtt

Annak érdekében, hogy minél tovább bent maradjon a meleg levegő, nagyon sokan függönyöket tesznek fel. Ez azonban azért nagy hiba, mert a meleg megreked a függöny mögött, és nem tud szétáramolni a szobában.

Rövid felfűtés

Az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövetünk, hogy csak rövid ideig fűtünk. Tény, hogy ettől rövid ideig meleg lesz a levegő, azonban a falak hidegek maradnak. Ennek következtében a pára a falaknál lecsapódik, tökéletes talajt biztosítva ezzel a penésznek. Sőt, a hideg falak hatására sokkal előbb hűl vissza a levegő.

Torlasz a fűtőtest előtt

A fűtőtest elé soha ne tegyünk bútorokat, hiszen azok megakadályozzák, hogy a meleg bejárja a szobát. Természetesen a függöny se lógjon rá, illetve az olyan borításokat is távolítsuk el, melyeknek nincs különösebb funkciójuk, mindössze azért kerültek a radiátorra, hogy az jobban passzoljon az adott helyiség stílusához.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Stílus Lehet, hogy neked nem való a kék a lakberendezésbe? Íme, 5 árulkodó jel

A kéket a lakberendezés örök kedvencének tartják, hiszen rengeteg fajta időtálló megoldást lehet ezzel a színnel megvalósítani. Azonban nem mindenki egyforma, így megeshet, hogy hozzád vagy a te lakásodhoz egyáltalán nem passzol. Ne érezd emiatt rosszul magad, csupán ismerd fel időben, nehogy megutáld az otthonod.

Tipp Állandóan hideg van a lakásban? Ez a 4 leggyakoribb ok

Egy hideg lakás nem csak kellemetlen és bosszantó, de hosszútávon még káros is az ingatlanra nézve. Épp ezért annyira fontos, hogy mielőbb kiderítsd, mi okozza ezt a problémát.

Otthon Vízparti hangulatot idéző panellakás a Balaton fővárosában

Ezúttal Keszthely egy lakótelepére utazunk. Egy panelházba, azon belül is egy panellakásba, ami nem sokkal ezelőtt még a 80-as évek klasszikus hangulatát viselte magán. Mára azonban egy letisztult, modern lakásbelső – Olaszországból származó izgalmas részletekkel. Krisztina, a büszke tulajdonos vezet minket körbe.

Otthon Kint és bent is zöldben – Egy gellérthegyi villa titkai

Judit élete álma volt egy villalakás. Amikor a Gellérthegy déli lejtőjén épült régi társasházban megtalálta a neki megfelelő otthont, alkalmat kapott arra is, hogy másik álmát valóra váltsa, és a többi lakóval együtt varázslatos kertet hozzon létre.

Tipp Mosókonyha kialakításán gondolkozol? 6 eset, amikor NEM éri meg rászánnod a helyet és a pénzt

Egyre többen döntenek a mosókonyha kialakítása mellett, mert számos előnye van. Például a mosó- és szárítógép nem foglalja a helyet a fürdőszobában, vagy egy helyen tárolhatjuk az összes takarítóeszközt és tisztítószert. Néhány esetben azonban kifejezetten nem éri meg a kialakítása. Mutatjuk is, mikor érdemes elengedni a mosókonyha gondolatát:

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin