6 fűtési hiba, ami nagyon sokba kerülhet

6 fűtési hiba, ami nagyon sokba kerülhet

A fűtési szezontól sokan viszolygunk, hiszen pontosan tudjuk, hogy ebben az időszakban jelentősen megnőnek a költségeink. Annak érdekében, hogy minimalizálni tudjuk a fűtésszámlá végösszegét, az alábbi hibákat ajánlott kerülni.

Ötletládához ad!

Termosztát a maximumon

A radiátoron található termosztáton található számok nem a fűtés intenzitását vagy gyorsaságát jelképezik, hanem mindössze azt mutatják, hogy milyen mértékben nyitjuk meg a szelepet. Ha ezt a maximumra állítjuk, azaz teljesen kinyitjuk a szelepet, akkor nem lesz gyorsabban meleg a szobában – sokkal inkább túl meleg lesz.

Nem egységesen beállított radiátorok

Ha több helyiséget is fűtünk és a szobaajtók nyitva vannak, akkor a radiátorok mindig azonos módon működjenek, azaz ugyanúgy legyenek beállítva. Ellenkező esetben az is megeshet, hogy egy adott radiátor sokkal több energiát használ el, így helyettesítve a többi munkáját.

A passzív fűtés szintén nem ajánlott. Sokan nyitva hagyják annak a fűtött szobának az ajtaját, amelyikben a maximumra van állítva a fűtés, hogy így juttassanak meleg levegőt a többi helyiségbe. Ezzel azonban az a probléma, hogy a fűtött szoba levegőjének magasabb a páratartalma, ami a hűvösebb helyiségekben penészedéshez vezethet.

Hűvös szobák

Természetesen akkor nem ajánlott fűteni, ha nem tartózkodunk otthon, azonban még ekkor is figyelnünk kell arra, hogy ne hűljenek ki teljesen a szobák. Minél alacsonyabb hőmérsékletről kell később felfűteni azokat, annál több energiára lesz szükség, amitől persze a fűtésszámla végösszege is egyre nagyobb lesz.

Függönyök a radiátor előtt

Annak érdekében, hogy minél tovább bent maradjon a meleg levegő, nagyon sokan függönyöket tesznek fel. Ez azonban azért nagy hiba, mert a meleg megreked a függöny mögött, és nem tud szétáramolni a szobában.

Rövid felfűtés

Az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövetünk, hogy csak rövid ideig fűtünk. Tény, hogy ettől rövid ideig meleg lesz a levegő, azonban a falak hidegek maradnak. Ennek következtében a pára a falaknál lecsapódik, tökéletes talajt biztosítva ezzel a penésznek. Sőt, a hideg falak hatására sokkal előbb hűl vissza a levegő.

Torlasz a fűtőtest előtt

A fűtőtest elé soha ne tegyünk bútorokat, hiszen azok megakadályozzák, hogy a meleg bejárja a szobát. Természetesen a függöny se lógjon rá, illetve az olyan borításokat is távolítsuk el, melyeknek nincs különösebb funkciójuk, mindössze azért kerültek a radiátorra, hogy az jobban passzoljon az adott helyiség stílusához.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp 5 virág sötét helyre – Természetes fény nélkül is szépek maradnak

Gondoltad volna, hogy ablak nélküli helyiségekben is lehet növényt tartani? Cikkünkből kiderül, hogy melyek azok a fajták, amik fény nélkül is szépen nőnek és terebélyesednek.

Stílus Az időtállóan divatos otthon kötelező elemei

A divatos otthon kifejezés hallatán többnyire mindannyiunknak ugyanaz a kép ugrik be: fényes, letisztult, átlátható, mégis díszes élettér, ahol minden berendezési tárgy más és más, mégis harmóniában van egymással. Hogy mi a titka ezeknek az élettereknek? Vegyük sorra a kötelező elemeket!

Gyerek Kamasz lányszoba ötletek – A legnépszerűbb stílusok és megoldások a fiatalok körében

A gyerekek villámgyorsan felnőnek, és a babaszobából pillanatok alatt tini szoba lesz. Az általunk összeszedett kamasz lányszoba ötletek segítenek neked megérteni a mostani trendeket, és okos és praktikus megoldásokat kialakítani lányod szobájába. Az eredmény garantáltan tetszeni fog neki is!

Tipp A hosszan tartóan friss és profin kötött virágcsokor 5 titka

A hotelekben és elegáns éttermekben a legegyszerűbb virágokból álló csokrok is lélegzetelállítóan néznek ki, pedig nincs bennük semmi különleges. A szépségük mögött a profin elrendezett és szakszerűen ápolt virágszálak állnak. Eláruljuk a mindig friss és rendezett csokor titkait.

Gyerek Fiú gyerekszoba tapéta ötletek – Túl az egyszínű falakon

Foci és autók – a két téma, ami nagy eséllyel betalál egy kisfiúnál. Azonban ennél sokkal kreatívabb is lehetsz, ha gyermeked szobájának dekorációjáról van szó. Ezek a fiú gyerekszoba tapéta ötletek például megmutatják, hogyan.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin