6 fűtési hiba, ami nagyon sokba kerülhet

6 fűtési hiba, ami nagyon sokba kerülhet

A fűtési szezontól sokan viszolygunk, hiszen pontosan tudjuk, hogy ebben az időszakban jelentősen megnőnek a költségeink. Annak érdekében, hogy minimalizálni tudjuk a fűtésszámlá végösszegét, az alábbi hibákat ajánlott kerülni.

Ötletládához ad!

Termosztát a maximumon

A radiátoron található termosztáton található számok nem a fűtés intenzitását vagy gyorsaságát jelképezik, hanem mindössze azt mutatják, hogy milyen mértékben nyitjuk meg a szelepet. Ha ezt a maximumra állítjuk, azaz teljesen kinyitjuk a szelepet, akkor nem lesz gyorsabban meleg a szobában – sokkal inkább túl meleg lesz.

Nem egységesen beállított radiátorok

Ha több helyiséget is fűtünk és a szobaajtók nyitva vannak, akkor a radiátorok mindig azonos módon működjenek, azaz ugyanúgy legyenek beállítva. Ellenkező esetben az is megeshet, hogy egy adott radiátor sokkal több energiát használ el, így helyettesítve a többi munkáját.

A passzív fűtés szintén nem ajánlott. Sokan nyitva hagyják annak a fűtött szobának az ajtaját, amelyikben a maximumra van állítva a fűtés, hogy így juttassanak meleg levegőt a többi helyiségbe. Ezzel azonban az a probléma, hogy a fűtött szoba levegőjének magasabb a páratartalma, ami a hűvösebb helyiségekben penészedéshez vezethet.

Hűvös szobák

Természetesen akkor nem ajánlott fűteni, ha nem tartózkodunk otthon, azonban még ekkor is figyelnünk kell arra, hogy ne hűljenek ki teljesen a szobák. Minél alacsonyabb hőmérsékletről kell később felfűteni azokat, annál több energiára lesz szükség, amitől persze a fűtésszámla végösszege is egyre nagyobb lesz.

Függönyök a radiátor előtt

Annak érdekében, hogy minél tovább bent maradjon a meleg levegő, nagyon sokan függönyöket tesznek fel. Ez azonban azért nagy hiba, mert a meleg megreked a függöny mögött, és nem tud szétáramolni a szobában.

Rövid felfűtés

Az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövetünk, hogy csak rövid ideig fűtünk. Tény, hogy ettől rövid ideig meleg lesz a levegő, azonban a falak hidegek maradnak. Ennek következtében a pára a falaknál lecsapódik, tökéletes talajt biztosítva ezzel a penésznek. Sőt, a hideg falak hatására sokkal előbb hűl vissza a levegő.

Torlasz a fűtőtest előtt

A fűtőtest elé soha ne tegyünk bútorokat, hiszen azok megakadályozzák, hogy a meleg bejárja a szobát. Természetesen a függöny se lógjon rá, illetve az olyan borításokat is távolítsuk el, melyeknek nincs különösebb funkciójuk, mindössze azért kerültek a radiátorra, hogy az jobban passzoljon az adott helyiség stílusához.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Éljen a lehetőséggel!

Év végéig igényelhető Otthonfelújítási támogatás napelemtelepítésre, okos klímára.

Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Felújítás Fel kellene újítanod a konyhát? Mutatjuk, milyen sorrendben érdemes nekivágnod

A konyha komplett felújításának áráért igencsak mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ezért sokan inkább apróbb részletekben cserélik ki főzőterüket. De mivel érdemes kezdeni, és mi az, amit bőven ráér a végére hagyni? Néhány lépés sorrendje evidens, azonban van pár meglepő prioritás, ami mellett sok érv szól. Lássuk is a listát.

Stílus Szárított virág dekoráció – Így készítsd el és dekoráld vele otthonod

A szárított virág napról napra nagyobb népszerűségnek örvend, a lakberendezők előszeretettel használják ezt az egyébként otthon is könnyen elkészíthető dekorációs elemet. Érdekel, hogyan kell virágot szárítani, és hogyan érdemes vele szépíteni otthonod? Cikkünkből minden kiderül.

Stílus Fekete színű dekor a fürdőben – Használd a legsötétebb árnyalatot, ha trendi fürdőt szeretnél

Szeretsz fekete színnel dekorálni? Trendi fürdőszobát szeretnél? Elhoztuk a legjobb megoldásokat.

Gyerek Gyurma készítése házilag – Tökéletes gyereknapi program a családnak

Olyan elfoglaltságot keresel, ami leköti az egész családot? Íme, itt egy szuper ötlet: a gyurma készítése házilag. Nem csupán jó móka, de szuper fejlesztő hatásai is vannak a picik számára. Mutatjuk, hogyan csináljátok.

Tipp Kádár-kocka kérdőív: Ti hogyan tettétek élhetővé a saját kockátokat?

Sátortető, alatta pedig két teljesen egyforma ablak – a magyar vidék utcaképének ikonikus formái. A kádár-kockák a 60-as évek elejétől egészen a 80-as évek végéig élték első fénykorukat. Napjainkban pedig a másodikat.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin