6 fűtési hiba, ami nagyon sokba kerülhet

6 fűtési hiba, ami nagyon sokba kerülhet

A fűtési szezontól sokan viszolygunk, hiszen pontosan tudjuk, hogy ebben az időszakban jelentősen megnőnek a költségeink. Annak érdekében, hogy minimalizálni tudjuk a fűtésszámlá végösszegét, az alábbi hibákat ajánlott kerülni.

Ötletládához ad!

Termosztát a maximumon

A radiátoron található termosztáton található számok nem a fűtés intenzitását vagy gyorsaságát jelképezik, hanem mindössze azt mutatják, hogy milyen mértékben nyitjuk meg a szelepet. Ha ezt a maximumra állítjuk, azaz teljesen kinyitjuk a szelepet, akkor nem lesz gyorsabban meleg a szobában – sokkal inkább túl meleg lesz.

Nem egységesen beállított radiátorok

Ha több helyiséget is fűtünk és a szobaajtók nyitva vannak, akkor a radiátorok mindig azonos módon működjenek, azaz ugyanúgy legyenek beállítva. Ellenkező esetben az is megeshet, hogy egy adott radiátor sokkal több energiát használ el, így helyettesítve a többi munkáját.

A passzív fűtés szintén nem ajánlott. Sokan nyitva hagyják annak a fűtött szobának az ajtaját, amelyikben a maximumra van állítva a fűtés, hogy így juttassanak meleg levegőt a többi helyiségbe. Ezzel azonban az a probléma, hogy a fűtött szoba levegőjének magasabb a páratartalma, ami a hűvösebb helyiségekben penészedéshez vezethet.

Hűvös szobák

Természetesen akkor nem ajánlott fűteni, ha nem tartózkodunk otthon, azonban még ekkor is figyelnünk kell arra, hogy ne hűljenek ki teljesen a szobák. Minél alacsonyabb hőmérsékletről kell később felfűteni azokat, annál több energiára lesz szükség, amitől persze a fűtésszámla végösszege is egyre nagyobb lesz.

Függönyök a radiátor előtt

Annak érdekében, hogy minél tovább bent maradjon a meleg levegő, nagyon sokan függönyöket tesznek fel. Ez azonban azért nagy hiba, mert a meleg megreked a függöny mögött, és nem tud szétáramolni a szobában.

Rövid felfűtés

Az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövetünk, hogy csak rövid ideig fűtünk. Tény, hogy ettől rövid ideig meleg lesz a levegő, azonban a falak hidegek maradnak. Ennek következtében a pára a falaknál lecsapódik, tökéletes talajt biztosítva ezzel a penésznek. Sőt, a hideg falak hatására sokkal előbb hűl vissza a levegő.

Torlasz a fűtőtest előtt

A fűtőtest elé soha ne tegyünk bútorokat, hiszen azok megakadályozzák, hogy a meleg bejárja a szobát. Természetesen a függöny se lógjon rá, illetve az olyan borításokat is távolítsuk el, melyeknek nincs különösebb funkciójuk, mindössze azért kerültek a radiátorra, hogy az jobban passzoljon az adott helyiség stílusához.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Túl sokat mosunk!

Az emberek 29%-a elsősorban azért mossa ki ruháit, hogy eltüntesse a szagokat, 26%-a pedig azért, mert szereti a frissen mosott ruha érzést.

Promóció Mossunk okosabban, fenntarthatóbban – a 30 az új 40!

Az, ahogy ruháinkat mossuk és szárítjuk, jelentős hatással van a környezetünkre. A ruhák karbonlábnyomának 25%-a abból adódik, ahogy tisztítjuk őket.

Promóció Hogyan lehetünk győztesei a kosszal vívott napi csatáknak?

Az amúgy is folyamatosan termelődő por és piszok mellett ismét megjelent a sár, a száradt falevél és a cipőnkre tapadó kosz a lakásban, csak hogy még kevésbé legyen egyszerű tisztán tartani otthonunkat. Biztos, hogy ez ekkora probléma? Válasszunk olyan porszívót, amely megkönnyíti a dolgunkat. Ma már hatalmas a kínálat vezeték nélküli álló porszívókból, melyekkel valóban gyorsan és kényelmesen lehet takarítani az egész lakásban.

Stílus Ha az építész otthonról dolgozik – Borsos Ágnes térszervezési tippjei

Borsos Ágnes építész Pécsen egy régi ház lakásában találta meg azt a helyet, ahol párjával otthon érezhetik magukat, kollégáival pedig együtt dolgozhatnak. Azért, hogy mindig jól érezzék magukat a terekben, több térszervezési fogást is bevetettek.

Tipp Ez a 4 legnépszerűbb parketta típus – És nem is véletlenül

Parkettaválasztás előtt állsz? Nem tudsz dönteni, melyik lenne a legmegfelelőbb számodra? Segítünk választani!

Stílus Mutatós rosé gold lakásdekor ötletek – Nem csak csajoknak

A rosé gold lakásdekor már nem csak a különleges, profik által tervezett otthonokban van jelen, egyre többen elcsábulnak a boltokban tömérdek számban kapható finom díszek láttán. Mivel már ennyire elterjedt, egyáltalán nem számít csajosnak, sokkal inkább az elegáns és modern vonalat képviseli. Hoztunk néhány példát, ami garantáltan meggyőz, hogy Te is beszerezz néhány rosé gold kiegészítőt.

Otthon Faház a dombtetőn – Vendégségben Varga Judit Juditunál

A Bakony dimbes-dombos lankáin álló csehszlovák típusú faházban vendégeskedtünk Varga Juditnál, a Juditu blog szerzőjénél. Az „első látásra szerelmet” nem csak Judit, de mi is éreztük, amint bekanyarodtunk a házhoz vezető árnyas erdei ösvényre.

Tipp „Csináld magad szép karácsony” VI. – Az Instagram kedvenc könnyen elkészíthető DIY ünnepi díszei

A DIY karácsonyi dekoráció egyre nagyobb trendnek örvend, mivel jóval környezetkímélőbb és egyedibb, mint a bolti díszek. Mivel az egész világ szívesen fog neki a „csináld magad” projekteknek karácsony előtt, nem csoda, hogy az Instagram is tele van jobbnál jobb ötletekkel. Mutatjuk a kedvenceinket, melyeket bárki egyszerűen elkészíthet:

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin