Forrás: Getty

6 fűtési hiba, ami nagyon sokba kerülhet

Termosztát a maximumon

A radiátoron található termosztáton található számok nem a fűtés intenzitását vagy gyorsaságát jelképezik, hanem mindössze azt mutatják, hogy milyen mértékben nyitjuk meg a szelepet. Ha ezt a maximumra állítjuk, azaz teljesen kinyitjuk a szelepet, akkor nem lesz gyorsabban meleg a szobában – sokkal inkább túl meleg lesz.

Nem egységesen beállított radiátorok

Ha több helyiséget is fűtünk és a szobaajtók nyitva vannak, akkor a radiátorok mindig azonos módon működjenek, azaz ugyanúgy legyenek beállítva. Ellenkező esetben az is megeshet, hogy egy adott radiátor sokkal több energiát használ el, így helyettesítve a többi munkáját.

A passzív fűtés szintén nem ajánlott. Sokan nyitva hagyják annak a fűtött szobának az ajtaját, amelyikben a maximumra van állítva a fűtés, hogy így juttassanak meleg levegőt a többi helyiségbe. Ezzel azonban az a probléma, hogy a fűtött szoba levegőjének magasabb a páratartalma, ami a hűvösebb helyiségekben penészedéshez vezethet.

Hűvös szobák

Természetesen akkor nem ajánlott fűteni, ha nem tartózkodunk otthon, azonban még ekkor is figyelnünk kell arra, hogy ne hűljenek ki teljesen a szobák. Minél alacsonyabb hőmérsékletről kell később felfűteni azokat, annál több energiára lesz szükség, amitől persze a fűtésszámla végösszege is egyre nagyobb lesz.

Függönyök a radiátor előtt

Annak érdekében, hogy minél tovább bent maradjon a meleg levegő, nagyon sokan függönyöket tesznek fel. Ez azonban azért nagy hiba, mert a meleg megreked a függöny mögött, és nem tud szétáramolni a szobában.

Rövid felfűtés

Az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövetünk, hogy csak rövid ideig fűtünk. Tény, hogy ettől rövid ideig meleg lesz a levegő, azonban a falak hidegek maradnak. Ennek következtében a pára a falaknál lecsapódik, tökéletes talajt biztosítva ezzel a penésznek. Sőt, a hideg falak hatására sokkal előbb hűl vissza a levegő.

Torlasz a fűtőtest előtt

A fűtőtest elé soha ne tegyünk bútorokat, hiszen azok megakadályozzák, hogy a meleg bejárja a szobát. Természetesen a függöny se lógjon rá, illetve az olyan borításokat is távolítsuk el, melyeknek nincs különösebb funkciójuk, mindössze azért kerültek a radiátorra, hogy az jobban passzoljon az adott helyiség stílusához.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.