Forrás: Getty

5+1 tipp tetőtéri lakás hűtésére

1. Árnyékolás

A megfelelő árnyékolás nemcsak a tetőtéri otthonokban lényeges, de tény, hogy itt még inkább figyelned kell erre. Ez mit jelent? Használj világos színű függönyöket és rolókat, melyekkel kint tudod tartani a napsugarakat. Lehetőleg ezek olyan anyagból készüljenek, melyek nem nyelik el a meleget.

2. Szellőztetés

Köztudott, hogy a szellőztetésnek kiemelt szerepe van a lakás hűtésénél. Még a korai órákban nyisd ki az összes ablakot, de akár egy ventilátort is segítségül hívhatsz, hiszen ezzel még inkább javítani tudsz a lev. Ehhez úgy állítsd fel, hogy a ventilátor az ablakon fújja ki a szobában uralkodó meleg levegőt.

3. Elektromos eszközök

Amennyiben lehetséges, akkor hagyd kikapcsolva, vagy csak rövid ideig használd az olyan gépeket, melyek hőt termelnek. Ide soroljuk a televíziót, a laptopot, a lámpákat vagy a sütőt. A forró napokon az is sokat segíthet, ha összetekered a szőnyegeket, és félrerakod azokat, hiszen ezek is csak melegítik a talajt.

4. Árnyék az erkélyen

Ha olyan szerencsés vagy, hogy a tetőtéri lakásodhoz tartozik egy erkély, akkor azt is próbáld meg minél jobban leárnyékolni. Ehhez használhatsz növényeket vagy napernyőket. Így pedig nemcsak árnyékos, de sokkal hangulatosabb is lesz.

5. Szobanövények

Bizonyos növényeknek van némi hűsítő hatásuk, így segítenek abban, hogy ne forrósodjon fel annyira a lakásod. Ennek oka, hogy a locsolóvíz egy részét visszajuttatják a levegőbe, aminek következtében lehűtik azt. Ilyen a könnyezőpálma, az anyósnyelv és a szobafikusz.

+1. Igyál elegendő folyadékot

Forróság esetén fokozottan kell figyelni az elegendő folyadékfogyasztásra! Igyál minél több vizet, egyél könnyű ételeket és, ha megoldható, akkor részesítsd előnyben a hideg konyhát.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.