Forrás: Getty

5 tipp, hogy a karácsonyfád kellemes illatú legyen – Akár műfenyő, akár igazi

1. Ne legyen állott víz a talpban!

A vágott fenyő alatti öntözőtalp igencsak praktikus, hiszen segít, hogy könnyedén gondoskodj a fád életének meghosszabbításáról. Egy karácsonyfa – méretétől függően – akár napi fél liter vizet is „megihat”, ám ez a mennyiség számos tényező függvénye. Az alulöntözöttség idő előtti elhaláshoz vezethet, a túlöntözöttség pedig eleinte a poshadt víz árasztotta szagban nyilvánul meg. Két-három evőkanál ecet segít a baktériumok semlegesítésében anélkül, hogy ártana a fának.

2. Tárold jó helyen, mielőtt behozod a lakásba!

A vágott fán akár már azelőtt elszaporodhatnak a penészgombák, hogy bevinnéd azt a lakásba. Ezt úgy előzheted meg, ha egy nem túl sötét és párás helyen tárolod a vásárlás és a feldíszítés között.

5 tipp, hogy a karácsonyfád kellemes illatú legyen – Akár műfenyő, akár igazi
Forrás: Getty

3. Szagold meg, mielőtt megveszed!

Nem minden fenyőnek egyforma az illata, mint ahogyan az emberi ízlés is széles keretek között változhat. Ha alaposan megszimatolod a kiszemelt fát, elkerülheted, hogy túl későn döbbenj rá, hogy kellemetlennek érzed a természetes illatát. Akármilyen meglepő, az erőteljes fenyőillat is sokakat zavar, tehát olyan fajtát válassz, amelyikkel egy darabig szívesen együtt élsz majd.

4. Ültesd át a gyökeres fát!

Ha a gyökeres fenyődnek rossz a szaga, akkor annak gyökérrothadás is lehet az oka. A túl gyakori vagy túl bőséges öntözés követkeménye nem csupán a jellegzetes bűz, hanem a narancsos-barnásra színeződött tűlevelek is. Jó hír, hogy a fa ilyenkor még bőven menthető: ültesd át, és ezután ne öntözd túl!

https://www.gettyimages.com/detail/photo/woman-decorating-small-christmas-tree-royalty-free-image/119547179?phrase=christmas+tree+potted&adppopup=true

5. Fújd be ecetes vízzel a műfenyőt!

A jellegzetes műanyagszagot és a tárolás miatti állott szagot is képes eltávolítani egy gyors ecetes permetezés, ha már nincs időd az egész fát alaposan „megfürdetni”. Az ecet elpusztítja a szagért felelős mikroorganizmusokat, ráadásul a koszt is hatékonyan feloldja. Ezután akár illóolajat is fújhatsz a műfenyőre, s máris kész a mennyei illathatás!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.