Forrás: Getty

5 tanács, amivel sokáig szép lesz a karácsonyfád

1. Válassz minél frissebb fenyőt

Már a vásárláskor sokat tehetsz azért, hogy a fenyőd minél tovább legyen friss és szép. Hacsak nem előtted vágják ki a fát, akkor nagy az esélye annak, hogy az már napokkal, sőt hetekkel ezelőtt megtörtént. Ha így van, annak árulkodó jelei vannak. Például a fa ágai már nem rugalmasak, illetve ha végighúzod rajtuk az ujjaidat, akkor egy-egy tűlevél már le is pottyan. Az ilyen fa sajnos nem bírja sokáig a lakásban. Ha teheted, inkább frissen kivágott fát vásárolj.

2. Vágd vissza, amint hazaérsz vele

A fa törzse a kivágás után gyantát ereszt ki, ami elzárja a vágás felületét – pont azt a részt, ahol a fa fel tudná venni a vizet. Így amint hazaérsz, vágj le a fa szárából kb. 3 cm-t, így a friss felület majd újra fel tudja szívni a vizet. A hiedelmekkel ellentétben nem kell sem V alak, sem egy lyuk a törzsben. A legjobb megoldás egy szép egyenes vágás.

3. Legyen elég nagy a talp

Ne csak épp férjen el a fa a talpban, legyen inkább túlméretes az alapja. Így nem csak stabil lesz az egész fenyő, de sokkal több víz is fér el a tartóban, ami tovább életben tudja tartani a fát.

4. Válassz jó helyet a lakásban

Ne legyen túl meleg, illetve túl hideg sem abban a szobában, ahova a fát állítod. A kandalló vagy a radiátor melege csak felgyorsítja a fa száradását, így az gyorsan eldobja a leveleit. Ugyanezt váltja ki a huzat is, így olyan ablak elé sem ajánlott tenned a karácsonyfát, amit gyakran kinyitsz.

5. Mindig legyen víz a törzs alatt

Mindig legyen elég víz a tartóban ahhoz, hogy a törzs beleérjen. Így a fa fel tudja szívni a neki megfelelő mennyiségű folyadékot, és tovább marad szép és friss. Előfordulhat, hogy naponta akár kétszer is újra kell töltened.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.