Forrás: Getty

5 meglepő tisztítási trükk kólával

Eldugult lefolyó

Mindegy, hogy a zuhanyzó, a mosdó vagy a fürdőkád lefolyója dugul el, ez mindig bosszantó! Mostantól azonban nem kell vegyszert használnod a probléma megoldására, ugyanis a megoldás ott pihen a hűtőszekrényedben. Ez pedig nem más, mint a kóla. Mindössze annyi a teendőd, hogy rendszeresen öntesz némi kólát a lefolyóba, pár percig hagyod hatni, majd forró vizet engedsz rá. Ezáltal nemcsak megelőzheted a dugulást, hanem fel is számolhatod az ilyen problémákat.

Rozsda és vér

Ha rozsdás lesz egy fémfelület, akkor egyszerűen önts rá némi kólát, hagyd hatni, majd egy régi fogkefével súrold át. Ez a hatás a kóla foszforsavtartalmának köszönhető.

A kóla a rozsdán kívül a vért is remekül eltünteti. Ebben az esetben itasd át a foltot némi kólával, hagyd 10 hatni, majd az érinett ruhadarabot vagy textilt a megszokott módon mosd ki.

WC-tisztító

Megmaradt egy kevés kóla, amit már valószínűleg nem fogsz meginni? Ebben az esetben ne öntsd ki – pontosabban csak a WC-be öntsd. Hagyd hatni 30 percig, a WC-kefével súrold át a kagylót, majd öblítsd le. A kólával együtt a foltok is eltűnnek.

Edények

A főzőedények alapos tisztítása is kihívás elé állíthat minket, ezért jól jön, ha van kéznél egy olyan szer, ami megkönnyíti ezt a feladatot. Ilyen a kóla. A makacs foltok eltüntetéséhez önts az érintett edénybe annyi kólát, hogy az alaposan ellepje az edény alját. Ezután tedd azt a tűzhelyre, és 30 percig hagyd forrdogálni benne az üditőt. Ezalatt feloldja az odatapad szennyeződéseket.

Krómfelületek

A króm rendkívül elegáns és modern hatást kelt, tisztítása azonban igencsak nehézkes. Ahhoz, hogy foltmentesek legyenek a króm felületek, tegyél némi kólát egy rongyra, majd ezzel polírozd át az adott tárgyat. Ha ezzel elkészültél, akkor egy tiszta ronggyal ismét töröld át, majd élvezd a csodás látványt.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.