Forrás: Getty

5 jele annak, hogy ruhamoly van a lakásban

1. Kifejlett lepkék szállnak

A molyok szerencsére nem tartoznak a legészrevétlenebb kártevők közé. Ha befészkelték magukat az otthonodba, akkor látni fogok őket repkedni, a falakon gubbasztani vagy az esti órákban a fényforrások köré gyűlni. A ruhamoly kifejlett állapotban 4-8 mm-re nő meg, színe pedig aranysárgás. Rossz hír, hogy ha már kifejlett ruhamolyokat látsz a lakásban, akkor valószínűleg kár keletkezett a ruháidban.

2. Ragacsos maradványok

A molylepkék bábjai jellegzetes, ragacsos maradványokat hagynak maguk után. A báb nem más, mint a teljes átalakulással fejlődő rovarok kifejlődésének fontos állomása, amit a lárva forma előz meg, utána pedig a lepke forma következik. A bábmaradványokat – és az esetleg megtalált bábokat – érdemes minél előbb eltávolítanod, mert így megakadályozhatod az újabb generáció kifejlődését és lepetézését.

3. Lyukak a ruhákon

Számos tényező vezethet a ruhák kilyukadásához, például a kopás, a házi kedvencek karmai, esetleg egy zsebben hagyott kulcs a mosó- vagy szárítógépben. Ha viszont a szekrényben tisztán tárolt, egyébként makulátlan állapotú darabokon egyszer csak lyukak jelennek meg, akkor valószínű, hogy molyok okozzák. Főleg, ha természetes anyagból, például gyapjúból, szőrméből vagy selyemből készült darabokról van szó.

4. Ezüstös háló a kárpiton

Ha vékony, selyemszálszerű hálót pillantasz meg a kanapén vagy az ágytámlán, akkor vedd szemügyre alaposan, hogy nem találsz-e benne bábmaradványokat. Lehet, hogy nem mentek messzire, ha táplálékforrásra leltek a közelben, ezért érdemes megvizsgálnod az ülőalkalmatosságok bemélyedéseit, valamint a bútorok alatti és mögötti részeket is.

5 jele annak, hogy ruhamoly van a lakásban
Forrás: Getty

5. Fakó foltok a szőnyegen és a kárpiton

A molylepékék lárvái kifakult foltokat hagyhatnak maguk után a szőnyegen és a kárpiton. Ezek a foltok nem egyik napról a másikra jelennek meg, hanem a lárvák fejlődési szakaszaival párhuzamosan, molylepkegenerációk nyomán. A rendszeres porszívózás segít megelőzni a problémát, ám a foltok megjelenése után már ajánlott a mélyebb tisztítás, például gőztisztító segítségével.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.