Forrás: Getty

4 hiba, amit a növények átteleltetése során kerülnünk kell

#1 hiba – Rossz időzítés

A teleltetés során nagyon fontos, hogy megfelelő időben helyezzük védett helyre a növényeket. Bizonyos egzotikus fajtákat már az első éjszakai fagyok előtt melegebb helyre kell tennünk, ami akár azt is jelentheti, hogy már októberben bekerülnek a pincébe vagy a téli kertbe. Ide soroljuk a trópusi növényeket, azaz pálmákat, a murvafürtöt és a tölcsérjázmint.

Ezeken kívül a fuksziát, a sétányrózsát, illetve a citrus növényeket kell időben védett helyre rakni, hogy biztosan ne érje őket fagy. A leander, az olajfa, a füge és a szerelemvirág is mind olyan egyedek, melyek a mediterrán térségből származnak, így a meleget részesítik előnyben. Ennek ellenére kb. mínusz 5 Celsius-fokig jól tűrik a hűvösebb időt, azaz novemberig vagy decemberig kint maradhatnak.

#2 hiba – Túl sok víz

Alapvetően kijelenthető, hogy teleltetés során alig van szükségük vízre a növényeknek, sőt mi több, mindenféleképpen el kell kerülnünk a túllocsolásukat. Amennyiben nem figyelünk erre, akkor elrohadhat a gyökerük. Természetesen ne hagyjuk teljesen kiszáradni a földet, de mindig csak mértékkel öntözzünk. Ezen kívül a tápoldatozni sem szükséges.

#3 hiba – Rossz metszés

Mielőtt beköltöztetnénk a növényeket, le kell vágnunk az elszáradt vagy elfagyott hajtásokat. Alapvetően csak évente egyszer kell megmetszeni a dézsás növényeket. Amennyiben egy sötét és meleg helyen teleltetjük át a növényt, akkor tavasszal teljesen elegendő egy kisebb visszavágás. Ha azonban egy hűvös és világos helyen pihen, akkor ősszel metsszük meg alaposabban.

#4 hiba – Nem megfelelő hely a teleltetésre

A növények átteleltetésére egy 5-10 Celsius-fokos helyiség a legmegfelelőbb, ahol viszonylag világos van. A legideálisabb helyek közé a lépcsőházak, a téli kertek vagy a melegházak tartoznak. Az olyan növények, melyek lehullajtják a leveleiket, mint például az angyaltrombita vagy a hibiszkusz, a sötétebb helyiségekben is jól érzik magukat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.