4 hiba, amit a növények átteleltetése során kerülnünk kell

4 hiba, amit a növények átteleltetése során kerülnünk kell

Számos növény jól viseli a hideget, de egy bizonyos hőmérséklet alatt már ezeket is meg kell védeni a mínuszfokoktól. Annak érdekében, hogy jól vészeljék át ezt az időszakot, az alábbi 4 hibát mindenáron el kell kerülnünk.

Ötletládához ad!

#1 hiba – Rossz időzítés

A teleltetés során nagyon fontos, hogy megfelelő időben helyezzük védett helyre a növényeket. Bizonyos egzotikus fajtákat már az első éjszakai fagyok előtt melegebb helyre kell tennünk, ami akár azt is jelentheti, hogy már októberben bekerülnek a pincébe vagy a téli kertbe. Ide soroljuk a trópusi növényeket, azaz pálmákat, a murvafürtöt és a tölcsérjázmint.

Ezeken kívül a fuksziát, a sétányrózsát, illetve a citrus növényeket kell időben védett helyre rakni, hogy biztosan ne érje őket fagy. A leander, az olajfa, a füge és a szerelemvirág is mind olyan egyedek, melyek a mediterrán térségből származnak, így a meleget részesítik előnyben. Ennek ellenére kb. mínusz 5 Celsius-fokig jól tűrik a hűvösebb időt, azaz novemberig vagy decemberig kint maradhatnak.

#2 hiba – Túl sok víz

Alapvetően kijelenthető, hogy teleltetés során alig van szükségük vízre a növényeknek, sőt mi több, mindenféleképpen el kell kerülnünk a túllocsolásukat. Amennyiben nem figyelünk erre, akkor elrohadhat a gyökerük. Természetesen ne hagyjuk teljesen kiszáradni a földet, de mindig csak mértékkel öntözzünk. Ezen kívül a tápoldatozni sem szükséges.

#3 hiba – Rossz metszés

Mielőtt beköltöztetnénk a növényeket, le kell vágnunk az elszáradt vagy elfagyott hajtásokat. Alapvetően csak évente egyszer kell megmetszeni a dézsás növényeket. Amennyiben egy sötét és meleg helyen teleltetjük át a növényt, akkor tavasszal teljesen elegendő egy kisebb visszavágás. Ha azonban egy hűvös és világos helyen pihen, akkor ősszel metsszük meg alaposabban.

#4 hiba – Nem megfelelő hely a teleltetésre

A növények átteleltetésére egy 5-10 Celsius-fokos helyiség a legmegfelelőbb, ahol viszonylag világos van. A legideálisabb helyek közé a lépcsőházak, a téli kertek vagy a melegházak tartoznak. Az olyan növények, melyek lehullajtják a leveleiket, mint például az angyaltrombita vagy a hibiszkusz, a sötétebb helyiségekben is jól érzik magukat.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 5 ok, amiért megéri szódabikarbónát tartani a mosókonyhában

Szereted a természetes megoldásokat? Imádod a friss, illatos mosott ruhákat? Akkor jó helyen jársz, eláruljuk, hogyan kapcsolódik ide a szódabikarbóna.

Tipp Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

A lakásokban sok különböző lámpatest van, ráadásul más-más szobákban, amiknek a felhasználási módja is mind különböző. Ha nem tudod, hogy milyen izzót válassz a különböző helyekre, akkor itt az izzó kisokos, ami biztosan segít kicsit jobban megvilágítani a helyzetet.

Stílus 4 dekorációs trend, ami már idejemúlt – Ezeket kerüld 2022 őszén

Minden évnek és évszaknak megvannak a maga trendjei, így nem meglepő, hogy a lakberendezésnél is más számít divatosnak 2022 őszétől, mint ami az volt még nyáron. Nézzük, melyek az idejétmúlt trendek.

Otthon Budai családi bázis – három generáció használatában

Egy budai társasház elegáns lakásában vendégeskedtünk, amely Bárdos Zsuzsa enteriőrtervező útmutatásai alapján szépült.

Kert Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősz egyik velejárója, hogy a lombhullató növények megszabadulnak a leveleiktől. Ennek nyomán az évszak közepére ellepik az udvart a lehullott falevelek. A szép látványon túl a legjobb, hogy van pár ötlet, amivel hasznos alapanyagot tudunk belőle készíteni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin