4 hiba, amit a növények átteleltetése során kerülnünk kell

4 hiba, amit a növények átteleltetése során kerülnünk kell

Számos növény jól viseli a hideget, de egy bizonyos hőmérséklet alatt már ezeket is meg kell védeni a mínuszfokoktól. Annak érdekében, hogy jól vészeljék át ezt az időszakot, az alábbi 4 hibát mindenáron el kell kerülnünk.

Ötletládához ad!

#1 hiba – Rossz időzítés

A teleltetés során nagyon fontos, hogy megfelelő időben helyezzük védett helyre a növényeket. Bizonyos egzotikus fajtákat már az első éjszakai fagyok előtt melegebb helyre kell tennünk, ami akár azt is jelentheti, hogy már októberben bekerülnek a pincébe vagy a téli kertbe. Ide soroljuk a trópusi növényeket, azaz pálmákat, a murvafürtöt és a tölcsérjázmint.

Ezeken kívül a fuksziát, a sétányrózsát, illetve a citrus növényeket kell időben védett helyre rakni, hogy biztosan ne érje őket fagy. A leander, az olajfa, a füge és a szerelemvirág is mind olyan egyedek, melyek a mediterrán térségből származnak, így a meleget részesítik előnyben. Ennek ellenére kb. mínusz 5 Celsius-fokig jól tűrik a hűvösebb időt, azaz novemberig vagy decemberig kint maradhatnak.

#2 hiba – Túl sok víz

Alapvetően kijelenthető, hogy teleltetés során alig van szükségük vízre a növényeknek, sőt mi több, mindenféleképpen el kell kerülnünk a túllocsolásukat. Amennyiben nem figyelünk erre, akkor elrohadhat a gyökerük. Természetesen ne hagyjuk teljesen kiszáradni a földet, de mindig csak mértékkel öntözzünk. Ezen kívül a tápoldatozni sem szükséges.

#3 hiba – Rossz metszés

Mielőtt beköltöztetnénk a növényeket, le kell vágnunk az elszáradt vagy elfagyott hajtásokat. Alapvetően csak évente egyszer kell megmetszeni a dézsás növényeket. Amennyiben egy sötét és meleg helyen teleltetjük át a növényt, akkor tavasszal teljesen elegendő egy kisebb visszavágás. Ha azonban egy hűvös és világos helyen pihen, akkor ősszel metsszük meg alaposabban.

#4 hiba – Nem megfelelő hely a teleltetésre

A növények átteleltetésére egy 5-10 Celsius-fokos helyiség a legmegfelelőbb, ahol viszonylag világos van. A legideálisabb helyek közé a lépcsőházak, a téli kertek vagy a melegházak tartoznak. Az olyan növények, melyek lehullajtják a leveleiket, mint például az angyaltrombita vagy a hibiszkusz, a sötétebb helyiségekben is jól érzik magukat.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Tapétatrend 2023 – Stílusok, színek és minták

Az idei évben nyugodtan legyél bátrabb, ami a színeket és a mintákat illeti. 2023-ban minden falról az energia sugárzik, és ez rád is jó hatással lesz. Valami nagyon mást hoz ez az esztendő. Mutatjuk is, mit.

Felújítás Szerelem második látásra – Bámulatos farmhouse stílus egy 54 nm-es panellakásban

Egy panellakás farmhouse stílusban – nem, ez nem csak a mesében létezik. Ha az ember nagyon akar valamit, azt bizony valóra lehet váltani. Éppen erről szól Gabi története, aki szándékosan egy nagyon reménytelen állapotban lévő panellakást keresett, hogy abban aztán hódolhasson nagy szerelmének, a lakberendezésnek. Nézzétek, milyen csodát alkotott.

Tipp A ragyogóan tiszta sütő titka – Egy influencer szuper trükkje

Ha azt hiszed, már minden takarítós trükköt láttál, akkor bizony tévedsz, ugyanis a TikTokon és az Instagramon szinte naponta bukkannak fel új megoldásokat. Most egy olyan trükköt hoztunk Neked, ami a sütőt segít újszerűen tisztává varázsolni, ráadásul papírtörlőn vagy alufólián kívül nincs is másra szükséged hozzá.

Tipp 5 zseniális ötlet, hogyan használd fel a megmaradt buborékfóliát

A pandémia óta egyre többet rendelsz webshopokból, és nem tudod, hogy mit kezdj a rengeteg buborékfóliával? Nekünk van pár zseniális ötletünk.

Tipp 5 lépés, amivel tisztán tarthatod a szárítógépet

A szárítógép tisztítása nem tűnik fontos feladatnak, hiszen tiszta ruhák kerülnek bele, így a gép sem lehet piszkos – vagy mégis? Bizony, a szárítógépben rengeteg kosz tud felhalmozódni a szöszöktől kezdve azoktól a szennyeződésekig, amelyek nem jöttek ki a mosás során a ruhákból. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen és alaposan tisztítsd a szárítógépet (is).

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin