Forrás: Getty

3 tárolási tipp, ha kis lakásban élsz

1. Egy helyen többféle dolog is elfér

A különböző tárgyak meggondolatlan összezsúfolása öreg hiba. (Mégis minden háztartásban előfordul legalább egy „kupifiók” vagy „kupiszekrény”, ahol a sebtében elrakott holmik várnak jobb napokra.) Egy kisebb lakásban mégis óhatatlanul felmerül az igény olyan univerzális tárolóra, ahol látszólag össze nem illő tárgyak is remekül megférnek egymás mellett, csak éppen a káosz helyett észszerűen rendszerezve. Ez lehet egy zárt fiókos vagy polcos szekrény, beépített szekrény, vagy gyakorlatilag bármilyen tároló alkalmatosság, amit rendszerezőkkel – vagyis apróbb tárolóegységekkel – tehetsz varázsolhatsz igazi jolly jokerré.

Előfordulhat például, hogy egy háromfiókos komód egy-egy fiókja ad otthont a gyógyszereknek és a kötszereknek, a tartalék piperéknek és a barkácseszközöknek.

2. Vertikális tárolási lehetőség is kell

Gyakori hiba, hogy helyszűkében csakis vízszintes tárolási lehetőségek jutnak eszünkbe, pedig bizonyos holmikat függőlegesen – mondjuk felakasztva – érdemes tárolni. Ide tartoznak az ingek, a kabátok, a gyűrődésre érzékeny ruhadarabok, vagy akár a vasalódeszka is. Vállfasínnel ellátott beépített szekrénnyel, falra vagy ajtóra szerelt akasztókkal, vagy több részre osztott – és vízszintesen nem végigpolcozott – szekrénnyel máris megoldódik a helyzet.

3 tárolási tipp, ha kis lakásban élsz
Forrás: Getty

3. Szükséges minimalizmus

A minimalista szemlélet lényege, hogy éppen annyi holmid legyen, amennyi kell: kerüld a felesleges felhalmozást és a kihasználatlan tárgyak tárolását. Ez akár szabad döntés eredménye is lehet, ám be kell látnunk, hogy kis lakásban nem opcionális, sokkal inkább a kényelmes és rendezett élet egyik alapfeltétele. Persze, egyáltalán nem jelenti azt, hogy meg kellene válnod a kedvenc dolgaidtól, de mindenképpen hasznos, ha legalább félévente körbejárod a lakást, és valamilyen formában megválsz attól, amit legalább egy éve nem használtál – akár eladás vagy elajándékozás útján, amivel anyagilag vagy lelkileg is jól jársz.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.