Forrás: Getty

3 dolog, amit mérlegelj, mielőtt vintage lámpát veszel

1. Jó állapotban van?

Nyilvánvalónak tűnik ugyan, hogy győződj meg a kiszemelt lámpa állapotáról, mielőtt megveszed, mégis előfordulhat, hogy a „szerelem első látásra” érzése felülírja az észérveket. Fontos, hogy mivel műszaki cikkről van szó, az állapot nem csupán a külső megjelenésre terjed ki, hanem az elektronikára is.

Legyen szó régiségkereskedésről, bizományiról, piacról vagy akár online piactérről, mindenképpen szemügyre kell venned a lámpa állapotát – hacsak nem vagy felkészülve arra, hogy akár a vételár sokszorosát jelentő befektetéssel javíttasd meg. Ha nyilvánvaló, hogy javítási munkálatokra van szükség, akkor még a vásárlás előtt utánanézhetsz a várható költségeknek, így rengeteg bosszúságtól kímélheted meg magad.

Jó, ha tudod: míg a villanyszerelési munkálatok többnyire könnyen megoldható feladatnak bizonyulnak, a lámpatest vagy az -ernyő helyreállítása már bonyolultabb és drágább kihívást jelenthet.

2. Illik a stílusa az otthonodba?

A vintage darabok általában első látásra felkeltik az ember figyelmét. Attól viszont, hogy valami rögtön megtetszik, még nem fog magától értetődően illeszkedni az otthonod berendezéséhez. Célszerű tehát fontolóra venned, hogy a kiszemelt lámpa színe, formája és anyaga mennyire passzol a lakásba, vagyis megteremti-e a kívánt vizuális egységet a többi elemmel együtt.

Sokkal könnyebb dolgod van, ha egy bizonyos lakberendezési stílus szerelmese vagy, mert így egyszerűen megállapíthatod, hogy mi az, ami beleillik az összképbe, s mi az, ami kevésbé. Eklektikus, vintage és modern elemek elegyét felvonultató enteriőr esetén viszont kicsit jobban át kell gondolnod, hogy a lámpának van-e „párja” – vagyis hozzá hasonló stílusú lakberendezési elem – ott, ahová szánod.

3 dolog, amit mérlegelj, mielőtt vintage lámpát veszel
Forrás: Getty

3. Újra kell-e vezetékelni?

Az antik lámpák restaurálásához, használatra alkalmassá tételéhez gyakran hozzátartozik, hogy ki kell cserélni a bennük futó vezetéket. Noha ez nem éppen olyan szempont, ami elsőként eszébe jut egy szenvedélyes lakberendezőnek, a funkciót tekintve viszont nagyon fontos – enélkül ugyanis a lámpa könnyen lehet, hogy csak dísznek lesz jó. Így érdemes rákérdezned az eladónál, hogy megtörtént-e a lámpa műszaki korszerűsítése.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.