Valódi búvóhely: kétszemélyes pihenő a völgyben

Különleges helyen épült fel az Életem Vendégház. A Dunakanyar Esztergomhoz közeli részén húzódik észak-déli irányban a Búbánatvölgy, itt találta a több mint kétezer négyzetméteres telket Dóka Béla, akit a legtöbben fotósként ismernek, de valójában már az egyedi, figyelemreméltó házak létrehozásában is letette a névjegyét. A Káli-medence után most ezen a pilisi területen álmodott meg egy olyan könnyűszerkezetes épületet, amely a már meglévő alapra építve, azt kibővítve, tökéletes pihenő- és búvóhelyet kínál két ember számára. számára. – Ez már a tizenegyedik projektem, utal a zebegényi Naphegy Vendégházra és a kővágóörsi Káli Home-ra a tulajdonos. Az ötlet tehát saját volt, a tervezés és a kivitelezés Zahorán Zoltán zebegényi enteriőr-asztalos érdeme. – Zoltán már gondolkodott egy ideje, hogy szeretne egyedi könnyűszerkezetes házat építeni, így egymásra találtak az elképzeléseink: egyszerűt, természetbe illőt és könnyeden elegánsat alkotni. Nekem pedig a jelenlegi helyzetben lényeges volt, hogy ne kelljen a szakember- és alapanyaghiánnyal megküzdeni – mondja Béla.

Fenntartható megoldások

A telken korábban álló kis házból csak a betonalapot volt érdemes megőrizni és talajcsavarokkal megnagyobbítani egy nagyobb terasz kialakítása érdekében. Így az új épület 28 helyett 34 négyzetméteres lett, amihez 40 négyzetméter terasz tartozik. A tulajdonos a könnyűszerkezetes kivitelezés eredményét, a saját szavaival élve, kevésbé könnyűnek akarta. Ezért és a fenntarthatóság és újrafelhasználás jegyében sok régi, már meglévő elemet használtak. Különleges megoldás például egy ilyen házban, hogy 24×24-es régi gerendák alkotják a vázat, hiszen általában filigránabb szerkezetekre szokott esni a választás.

A szigetelésben is fenntartható anyagot választottak, a födémre 37 cm vastag befújtcellulóz-szigetelés került, és a falakat is ez óvja meg a kinti hideg-melegtől. A benti tér fűtésére, hűtésére így egy klímaegység is elegendő. Környezetbarát megoldás, hogy a ház egy saját, 54 méter mély fúrt kútból kapja a vizet. – Nagyon fontos volt nekem a kint és bent egysége, aminek a megvalósításához szerencsére találtunk egy hatalmas, 6,4 m széles bontott tolóajtót, amihez érdemes volt átrajzolni a házat is, amit korábban 6 m szélesre terveztünk – mutatja Béla. Az ajtó ráadásul beépített elektromos redőnyökkel érkezett, így a tökéletes zárásról is gondoskodik.

Vörösfenyő és tölgy

A völgy gyönyörű környezetébe harmonikusan simul bele az épület, és ebben nem kis része van a sok fa használatának. – A kialakításnál az volt a cél, hogy egyszerű, de egyedi legyen a ház kívül és belül is. Sok helyen használtunk vörösfenyőt burkolatként, a külső falakon három centi vastag változatban. Ez nagyon jól állja az időjárást, és szépen öregszik – mondja a tulajdonos.

A ház belsejében sehol nincs hidegburkolat, a kevés gipszkarton mellett faborítást kaptak a felületek. A lakótér és a fürdőszoba teljes padló felületét egységesen szibériai vörösfenyő burkolja. A hatalmas terasz pedig hidrostop olajjal kezelt tölgypallóból készült. Az egyediség jegyében skandináv stílusú alap sokkal melegebb hatásúvá vált a mélyebb színektől és a távol-keleti bútoroktól. – A tárológardróbot és a fürdőszobát falba futó tolóajtóval zártuk le, amely valójában faszerkezetre kifeszített vászon. De általában ezek a helyiségek is nyitva vannak, hiszen két ember közös pihenéséhez nincs szükség komolyabb elkülönülésre – magyarázza Dóka Béla.

Egyedi és időtálló

A bútorok és berendezési tárgyak részben ide készültek, mint a szintén régi gerendákból készült franciaágy. Más részük viszont Jáváról és Baliról érkezett, ahonnan a tulajdonos rendszeresen hoz be magának bútorokat. A Baliról való terrazzokád két embernek is kényelmes, így nincs szükség külön jacuzzira. A Jáván talált gránit folyókő mosdókagyló akár száz évet is kibír.

A teljes értékűen használható konyha berendezésénél még arra is jutott figyelem, hogy a hangulathoz, stílushoz és színvilághoz illő edényeket válasszanak, Simon Edina esztergomi keramikus ide készítette a tányérokat, bögréket. Az biztos, hogy a kifejezetten egyedire sikerült ház minden elemében a nyugalmat és a luxus-életérzést sugározza, amiben nagy szerepe van annak is, hogy a nagy telken csak ez az egy épület áll. Ha majd a tervezett szauna is elkészül, még egy helyről lehet gyönyörködni a völgy látványában.

Galéria / 9 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2023/4-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.