Szívmelengető összhang – Ebben a páratlanul ízléses konyhában tökéletes a harmónia

Új építésű otthonunk konyháját szeretnénk bemutatni most. A ház nagy közös álmunk volt a férjemmel, minden plusz pénzt erre tettünk félre. Amint elkezdődtek a munkálatok, megegyeztünk, hogy ő intézi az építkezést, az én feladatom lesz a design megálmodása” – kezd bele történetükbe Júlia.

A főzőtér megálmodása neuralgikus pont volt mindebben. Eredetileg hófehér térben gondolkodott Júlia, amihez csökönyösen ragaszkodott is, de a férje kevésbé tartotta ezt jó ötletnek. Egyszer aztán szembejött vele egy IKEA-s zöld konyha fotója, amit azonnal továbbított is férjének. “Az első reakciója az volt, hogy még ez is jobb, mint a fehér. De idővel aztán egyre nagyobb hatással volt ránk az ötlet, úgyhogy végül teljesen beleszerettünk. Az IKEA tervező programjával neki is láttam kidolgozni a részleteket, ami végül – mivel akkor már vártuk a kisbabánkat – 1 éves projektté kerekedett.

A konyha főbb paraméterei

  • U alakú
  • IKEA Metod konyhabútor, Bodarp frontok, Ekbacken munkalap
  • Rönninge étkezőasztal és székek

Júliáék egy légterű nappali-konyha mellett döntöttek, mondván: a konyha a ház szíve. Előző otthonukban a nappali volt a központi tér, cserébe a konyha kevésbé volt kényelmes, ezért itt mindenképp szerették volna összeolvasztani a nappali-étkező-konyha hármasát. No, meg persze az is szempont volt, hogy a totyogó gyermeküket mindig szemmel tudják tartani.

Szívmelengető összhang – Ebben a páratlanul ízléses konyhában tökéletes a harmónia

Különleges részletek

Nagyon érdekes a Bodarp front színe. Szürkés zöld vagy zöldes szürke annak függvényében, hogy milyen kiegészítőkkel párosítod. Ha hideg színű vagy fekete kiegészítőket választunk mellé, és például egy kvarc munkalapot, akkor inkább szürkének tűnik. Ha viszont meleg színekkel vesszük körül, akkor inkább zöldnek. “Mi mindenképp a zöldet szerettük volna kiemelni, ezért egy natúr színű munkalap és fa fogantyúk mellett döntöttünk, valamint minél több természetes anyagból készült eszközt és edényt, dobozt, kosarat és egyéb kiegészítőt szeretünk használni (bambusz, fa, fonott kosár stb.) Ami pedig a komplett designt illeti: mindenképp a nyitott, világos, egyszerű és sima vonalakkal megrajzolt északi stílust szerettük volna követni, egy kis retróval megfűszerezve.”

Júlia a nagy sarokablakot nem szerette volna felfüggesztett szekrényekkel beszűkíteni, ezért csak a jobboldali falra került fel szekrény. A hűtőszekrény és ablak közötti falra terveztek két hosszabb nyitott polcot, de még nem találták meg az igazit. “A tervezési szakaszban sokat olvasgattam IKEA konyhás tapasztalatokat, főleg ami a szekrények felépítését illeti. Nagyon hamar el is döntöttem, hogy csak a felfüggesztett szekrényekben lesznek polcok, minden mást fiókkal oldok meg. Szerintem az egyik legidegesítőbb dolog, ha szükséged van valamire, ami a polc végében van, és ezért mindent ki kell pakolnod, hogy hozzá tudj férni. A fiókokban viszont minden átlátható, könnyen veszek ki bármit, és könnyen is teszem vissza. A Metod fiókok pedig nagyon strapabírók, és sok mindent elnyelnek. Az egyikben van például a teljes, 8 személyes tányérkészletem. És mivel nem akartam a munkalapon semmilyen gépet tartani – a kávéfőzőn és vízforralón kívül –, ezek is mentek a fiókba.”

Galéria / 5 kép

Megnézem a galériát

Amiket Júliáék a legjobban szeretnek a konyhában

  • A sarokszekrény: kifordítható kétszintes polcrendszer, minden serpenyő, illetve fazék tárolója
  • Az étkezőasztal és a székek: masszív fa, nehéz, kényelmes elemek. Az asztal kinyitható, 8 személy könnyedén elfér mellette.
  • Az elemek közötti tökéletes, szívmelengető összhang, ami mindig mosolyt csal az arcokra.
  • A hexagon padlócsempe. “A férjemmel biztosak voltunk abban, hogy szeretnénk, ha a laminált parkettának nem csak egyenesen lenne vége, hanem minél organikusabban “változna át” padlócsempévé. Ennek a padlócsempének egy vörös változatát már kiválasztottuk a földszinti fürdőbe, de ahogy megláttam ezt a rózsaszínes elemet a bemutatóteremben, egyből rohantam, hogy próbáljak találni elemeket a konyha többi színével. Szerettem volna melléjük helyezni a csempét, hogy lássam, hogy ami a fejemben megszületett, az a valóságban is ugyanolyan jól néz ki. Egyszerűen gyönyörű!”

Galéria / 2 kép

Megnézem a galériát

Tanulságok

“Így utólag talán egy picit több időt fektetnék abba, hogy kigondoljam, pontosan mit hova szeretnék tenni a konyhán belül – beleértve a háztartási gépeket is. Mert például az evőeszközös fiókom messze van az edényeimtől vagy a főzőlaptól. Ezért ha épp egy kiskanálra van szükségem főzés közben, akkor oda kell rohannom a fiókhoz. Persze, ezeken elvileg menet közben is lehet változtatni, de van, hogy inkább megszokja az ember, mintsem újból át kelljen pakolni mindent.”

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.