Forrás: Getty

Spanyol mediterrán házak – Minden tudnivaló erről a déli stílusról

A spanyol mediterrán házak színei

Először is: fontold meg alaposan a színek kiválasztását. A spanyol mediterrán házak színei között megtalálható a meleg, földszínű paletta, amely az ég kékjével és a tenger zöldjével párosul. Használj terrakotta, olíva zöld és naplemente narancs árnyalatokat a falakon, bútorokon és kiegészítőkön. Ez a színkombináció garantáltan melegséget és karaktert kölcsönöz otthonodnak, ezzel pedig a szürke hétköznapokat is feldobja.

Spanyol mediterrán házak – Minden tudnivaló erről a déli stílusról
Spanyol mediterrán házak / Forrás: Getty

Bútorok és berendezés spanyol szellemben

A bútorok tekintetében válassz olyan darabokat, amelyek természetes anyagokból készültek, ilyen például a fa és a kovácsoltvas. A spanyol mediterrán házakra nagyon is jellemző a rusztikus, kézzel készített bútorok dominanciája, amelyek idővel egyre szebbek lesznek. Gondolunk itt fafaragásokra, amelyek például a hagyományos spanyol karcmentes bútorokat díszítik, amelyek autentikus hangulatot teremtenek az otthonokban. Természetesen ezek a bútorok drágább darabok, de a hangulat és időtállóság mindenért kárpótol majd.

Minták és textúrák mindenhol

A falak díszítésekor ne félj az élénk színű mintáktól és textúráktól. A spanyol mediterrán stílusban gyakran használnak csempét, kerámiát és mozaikot a falakon és a padlókon is. Ezek a részletek adják meg az otthonoknak a sajátos, meleg és mediterrán jellegzetességet. Minden főzést és étkezést képes feldobni egy vidám, rusztikus csempézés a konyhában, ráadásul a vendégek is imádni fogják a déli konyha életérzését.

Spanyol mediterrán házak – Minden tudnivaló erről a déli stílusról
Forrás: Getty

A textíliákról sem szabad megfeledkezni

A textíliák kiválasztása is fontos része ennek a stílusnak. Válassz vastag, puha függönyöket, mint például a damaszt vagy a természetes pamut. A párna- és takaróhuzatokban alkalmazott élénk színek és minták további melegséget és színt hoznak az otthonodba. A párnák lehetnek teljesen különböző színűek és méretűek is, ez még több személyiséget kölcsönöz a térnek.

Spanyol mediterrán házak – Minden tudnivaló erről a déli stílusról
Forrás: Getty

Kiegészítők déli stílusban

Végül pedig ne feledjük a kiegészítőket. A spanyol mediterrán házak egyik jellemzője, hogy gyakran láthatók bennük kézzel készített kerámiák, spanyol csempék és antik bútorok. Ezeken keresztül kifejezheted saját egyediségedet és a spanyol kultúra iránti szeretetedet. Az antik bútor akkor a legjobb, ha te újítottad fel, esetleg festetted át a kívánt színre.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.