Forrás: Getty

Skandináv stílusú tapéta – Frissítsd fel otthonod északi módra letisztult eleganciával

1. Válassz világos, természetes színárnyalatokat

A skandináv dizájn alapjai a világos, természetes színek, például a pasztell árnyalatok, a különböző fehérek és a halvány szürkék. Ezek a színek tükrözik a természetes fényt, így sokkal világosabbá és tágasabbá varázsolják a teret, ami jól szokott jönni a skandináv téli időszakban, ahol alig van természetes fény napközben. A tapéta kiválasztásakor keress olyan termékeket, amelyek ezeket a színeket hordozzák, és egyszerű, letisztult vonalakkal rendelkeznek.

Skandináv stílusú tapéta – Frissítsd fel otthonod északi módra letisztult eleganciával
Forrás: Getty

2. Játssz a textúrákkal

A skandináv stílusú tapéta nemcsak színekben, hanem textúrában is gazdag lehet. Válassz például olyan természetes hatású tapétákat, mint a fa vagy a kő imitáció, vagy olyanokat, amelyek melegséget visznek az enteriőrbe. Utóbbiak igazi különlegességnek számítanak, ezért szuper választások akkor, ha szereted az egyedi dizájnokat. Ezek a textúrák hozzájárulnak a természetközeliség érzetéhez, ami elengedhetetlen a skandináv otthonokban. A textúrák jól működnek a minimalista stílussal is, ami fontos a skandináv lakberendezésben.

3. Minimalista minták a hangsúlyos falakért

Bár a skandináv stílus az egyszerűséget preferálja, ez nem jelenti a minták teljes hiányát. Ezt a dekorációs elemet a legkönnyebben például tapéták használatával lehet elérni. A geometriai minták, különösen a finom vonalakból álló, diszkrét dizájnok tökéletesen beleillenek ebbe a stílusvilágba. Egy jól megválasztott mintás tapéta akár a szoba központi eleme is lehet, különösen, ha egyébként is minimalista a berendezés.

4. Ne feledd a kiegészítőket!

A skandináv stílusú tapéták mellett fontos a helyes kiegészítők kiválasztása is. Használj természetes anyagokból készült dekorációt, például fa kereteket, gyapjútakarókat vagy kerámia edényeket. Ezek az elemek nemcsak szépítik otthonodat, hanem segítenek fenntartani a stílus egységes megjelenését is. Itt a minimalizmus modernsége találkozhat a kicsit retro hatású kiegészítőkkel.

Skandináv stílusú tapéta – Frissítsd fel otthonod északi módra letisztult eleganciával
Forrás: Getty

5. A skandináv stílusú tapéta kiemelése a lámpákkal

Ne feledkezz meg a megfelelő világításról sem! A skandináv lakberendezésben kulcsfontosságú a természetes fény, de a lámpák is legalább annyira fontosak, például egy sötét, téli időszakban. Válassz letisztult formájú, funkcionális lámpákat, amelyek harmonizálnak a tapéta és a többi berendezési tárgy stílusával.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.