Modern otthon ódon falak között Budapest szívében

Kedves szomszéd invitálja beljebb ministábunkat, miközben a kapucsengőn bogarászunk a nevek között. Ez a hangulat aztán végigkíséri a fotózással töltött napunkat is, folytatásként a szokatlanul zöld, burjánzó kert is egy ilyen nem várt meglepetés a komor belvárosi kapu mögött. Majd a csupa mosoly és közvetlen Rita vár bennünket a folyosó végén, aki bele is kezd a lakás történetének mesélésébe.

„Felújított állapotban vettem ezt a 76 négyzetméteres lakást, de pillanatok alatt kiderült, hogy elég silány anyagokat épített be az előző tulajdonos, illetve nem is tetszett igazán az akkori kialakítás. Volt arról elképzelésem, hogy mi lenne a hozzám közelebb álló stílus, de a kivitelezéshez és közös gondolkodáshoz Rubin Kata tervező segítségét kértem, aki kreatív ötleteivel rengeteget tett azért, hogy nekem tetsző legyen a végeredmény, és a személyiségemet is tükrözze a berendezés.”

Időtálló minőség

Rita a minőségben nem kötött kompromisszumot, emiatt olajozott, tömör tölgyfa padlót választott a vizes helyiségek kivételével mindenhová. A régi ajtótokokat, ajtókat minden helyiségben felújíttatta, szerette volna megőrizni az épület történetét és báját azzal is, hogy ezeket nem cseréli le, hanem meghosszabbítja az életüket. A hálószoba tolóajtaja is az eredeti ajtó újraszabásával készült, amit az asztalos egy kis toldással „megnyújtott”, és alkalmassá tett nyitás helyett gurulásra. Ezzel a megoldással rengeteg hely szabadult fel, és sokkal tágasabb lett a hálószoba.

Könyvek és képek szeretete

Fontos szempont volt a lakás vételénél, hogy Rita tetemes könyvgyűjteménye végre méltó és központi helyet foglalhasson el a nappaliban, emiatt a létrás könyvespolc megépítésével régi vágya válhatott valóra. A polcok hangulatvilágítást is kaptak, és a tervezésnél külön ügyeltek arra, hogy a rengeteg, különféle méretű könyv és album kényelmesen sorakozhasson az eltérő nagyságú fakkokban. Az egészségügyi konferenciák szervezésével foglalkozó közgazdász tulajdonos nem mellesleg profi fotós is, és számtalan utazási élményét a falakon láthatjuk viszont. Ezektől a vászonra nyomtatott, egyedi fekete-fehér képektől még személyesebb lett az összkép.

Figyelemfelkeltő dizájn

A lakás minden helyiségébe sikerült egy-egy csipetnyi luxust csempészni. A fürdőszoba csodás türkiz burkolata, a formatervezett kád és a csaptelepek is Rita pazar ízléséről árulkodnak, csakúgy, mint az összes lámpa kiválasztása, illetve a konyha falának csempéje, ami kagylóhéj fényével és különleges formájával olyan hatást kelt, mintha egy ékszerboltban járnánk. Ezek a finomhangolások, a légies bútorok és kiegészítők összhangja felelősek az igazán nőies végeredményért.

Méretre készített bútorok

Ahogyan a konyhabútor és a könyvespolc, úgy a háló szekrényei és polcai is méretre készített, egyedi darabok. Ahhoz, hogy ne legyen esetleges az összkép, igyekeztek minden négyzetcentimétert kihasználni a tervezés során, és figyelembe vették, hogy mi mindennek kell elférnie a szekrényekben. Felesleges dolgokat nem halmozott fel Rita, sőt fontos volt számára, hogy semmiképp ne legyen zsúfoltság egyik helyiségben sem. Így aminek nem kell porosodnia, azokat a tárgyakat elrejtik a beépített szekrények.

Galéria / 9 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2023/3-as számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.