Forrás: Getty

Milyen legyen a beltéri lépcső? Mutatós és praktikus ötletek a tökéletes megoldáshoz

Milyen legyen a beltéri lépcső?

Anyagok

Az anyagok terén jó néhány választási lehetőségünk van. A döntéshez számos dolgot kell mérlegelnünk: melyik anyag passzol leginkább az otthonunkba? Szeretnénk-e később leburkolni? Mennyi időt és energiát tudunk a karbantartására fordítani? Lássuk a legnépszerűbb választásokat. 

  • Fém lépcső: A fém lépcsőknek valójában csak a szerkezete van fémből, a lépcsőfokok többnyire fából készülnek. Modern, elegáns összhatású, ami kiállja az idő próbáját. 
  • Fa lépcső: Határozottan a drágább kategóriába tartozik, ám roppant elegáns. Megéri ezt választani, ha a lépcső központi helyen található házon belül. A fa lépcsőket azonban időről időre muszáj karbantartani. 
  • Beton: A beton lépcsők az olcsóbb megoldások táborát erősítik, ráadásul kifejezetten tartósak is. Egy jól megválasztott burkolattal kifejezetten mutatós végeredményt adnak. 
  • Üveg: Az üveg lépcső még mindig ritkaságnak számít, hiszen nem túl otthonos, drága és tisztán tartani is nehéz. Azonban frappáns dizájn megoldásokkal szuperül fel tudja dobni a lakást.

Korlát vagy nem korlát? 

Nem feltétlen szükséges korlátot szerelnünk a lépcsőre, hiába ez az elterjedtebb megoldás. Ha kellően széles a lépcső, nem megy túl magasra és nem használják kisgyerekek/kisállatok, akkor tulajdonképpen teljesen biztonságos a korlát nélküli lépcső is. Azonban nem véletlenül olyan népszerű a korlátos opció, hiszen a biztonság mellett esztétikai szerepet is betölt a korlát. 

Beépített vagy üres aljú? 

Kevesen néznek rá ilyen szemmel, de egy beltéri lépcső számos tárolási lehetőséget is rejt magában. Ha úgy döntünk, hogy beépítjük az alját, akkor praktikus gardróbot vagy univerzális tárolószekrényt alakíthatunk ki alatta. A nyitott lépcsőaljnak is megvan az előnye, hiszen világosabb marad tőle a tér. Ez esetben a lépcső alját használhatjuk célzottan, például helyet kaphat itt a home office vagy reggelizősarok is. 

Milyen legyen a beltéri lépcső? 

Tehát milyen legyen a beltéri lépcső? Biztonságos, mutatós, de mindemellett praktikus is. Gondoljuk végig, hogy melyik megoldás passzol leginkább a hétköznapjainkba, és zárjuk ki azt, ami túl drága vagy macerás nekünk. 

Néhány képötlet a mutatós beltéri lépcsőhöz:

Beépített aljú, világos betonlépcső, melyet szőnyegpadlóval burkoltak:

Nyitott aljú falépcső:

Modern, nyitott üveglépcső:

Falépcső, alatta bárral:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.