Forrás: Getty

Mikor kezdd el a karácsonyi lakásdíszítést?

Advent első napján

Talán a legnépszerűbb hazai álláspont, hogy a karácsonyt megelőző adventi időszak első napján, tehát a karácsonyt megelőző negyedik vasárnapon szokás elkezdeni az ünnepi dekorálást, és fokozatosan haladni vele az ünnepig. Ennek az a legnagyobb előnye, hogy a lakás díszbe öltöztetése egybeesik a keresztény kultúrkör szokásaival – vagyis a „külső” készülődés a „belsővel”. A kezdetét ráadásul máris hangulatos szertartás jelenti: az első gyertya meggyújtása az adventi koszorún, ami remekül összeköthető akár egy családi vacsorával, tovább erősítve az előkészületek lelki oldalát.

Ennek az időzítésnek az egyetlen hátránya, hogy napjainkban nem feltétlenül könnyű megvárni a november legvégére vagy december elejére eső kezdést, hiszen már hetekkel, sőt hónapokkal korábban megjelennek a kísértést jelentő lakberendezési dekortárgyak a boltok polcain és az online hirdetésekben.

December elsején

Szintén elterjedt, és Magyarországon is közkedvelt álláspont, hogy a december beköszöntével kezdjük el karácsonyi díszbe öltöztetni az otthonunkat. Főleg akkor, ha advent első vasárnapja néhány nappal későbbre esik, így ez az érv némi alibit jelent a sietségre a lakberendezés és a dekortárgyak szerelmeseinek.

A december-párti álláspont előnye, hogy a kezdő időpont nem változik évente, mint advent első vasárnapja, tehát könnyebb lehet megjegyezni, s az előkészületeket is ehhez igazítani. Hátránynak számíthat viszont, hogy többnyire nem esik egybe napra pontosan az adventi időszak kezdetével, tehát kicsit idegen lehet mindazoknak, akik hangsúlyosan vallási ünnepként, a hagyományoknak megfelelően szeretnének ünnepelni.

Mikor kezdd el a karácsonyi lakásdíszítést?
Forrás: Getty

November közepén

A november közepe jó kompromisszum lehet azoknak, akik szívesen élnének karácsonyi dekorációk között az év jelentős részében, mégis szeretnének valamiféle határt szabni a szenvedélyüknek. Ez az időzítés onnan ered, hogy az Amerikai Egyesült Államokban november harmadik csütörtökjén ünneplik a hálaadást, amikor az őszi betakarítások után hálát adnak a termésért. A hálaadás, hiába nem a mi kultúrkörünk része, a globalizáció és a kereskedelem révén Európára is kihat, hogy a tengerentúlon ez a nap gyakorlatilag az ünnepi szezon kezdete, tehát ekkortól is „ér” díszíteni.

Az időpont előnye, hogy november közepén már bőségesen találunk a karácsonyi dekorációhoz tökéletes termékeket, az internet pedig telis-tele van inspirációt adó ötletekkel.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.