Forrás: Getty

Köztes színek a lakberendezésben: hogyan használd őket?

Mik azok a köztes színek?

Köztes színek úgy keletkeznek, hogy egy elsődleges színt összekevernek egy másodlagossal, amelyik mellette áll a színkeréken. A színkerék három elsődleges színt tartalmaz: a vöröset, a sárgát és a kéket. Ugyanígy három másodlagosat: a zöldet, a narancsot és a lilát, amelyek mindegyike két-két elsődleges szín egyenlő arányú keveréke. Így összességében hat köztes – vagy harmadlagos – szín létezik egy elsődleges és egy másodlagos elegyeként:

  • vörös + narancs = korall,
  • sárga + narancs = mangó,
  • sárga + zöld = lime,
  • kék + zöld = türkiz,
  • kék + lila = írisz,
  • vörös + lila = bíbor (magenta).
Köztes színek a lakberendezésben: hogyan használd őket?
Forrás: Getty Canon R5.

Miért jók a köztes színek?

Merészek, figyelemfelkeltőek, és elképesztően jó hangulatot csempészhetnek bármelyik helyiségbe. Magukban hordozzák az elsődleges színek élénkségét és a másodlagosak mélységét, ezáltal fő vagy kiegészítő árnyalatnak is fantasztikusak a lakberendezés terén. Ha szereted az egyedi megoldásokat, akár ilyen színű falfestéket vagy bútorokat is választhatsz. Pompás alternatívát jelentenek mindazoknak, akiknek a kifejezetten rikító, neon árnyalatok már „túl soknak” tűnnek, viszont szeretnének valami másban gondolkodni az elsődleges és másodlagos színekhez képest.

Köztes színek a lakberendezésben: hogyan használd őket?
Forrás: Getty

Döntsd el, milyen hatást szeretnél elérni!

A korall és a mangó meleg, otthonos és hívogató hatást kelt a vörös és a sárga rikítása nélkül. A hűvösebb türkiz és írisz viszont nyugalmat áraszt, így segít az ellazulásban. Sokan szeretik például, ha meleg színben pompázik az előszobájuk, mert így rögtön a belépéskor adott az otthonos hangulat. A hálószobába pedig rengetegen tartják ideálisnak a nyugalmat sugárzó hűvöseket – de egyéni ízléstől függően ennek akár a fordítottja is tökéletes lehet. A konyhának és az étkezőnek biztosan jól áll a korall és a mangó, a fürdőszobában álomszépen mutat a lime és a türkiz, a bíbor pedig bárhol megjelenhet egy-egy falrészen, bútordarabon vagy kiegészítőn.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.