Forrás: Getty

Kis erkély berendezése – Így láss hozzá az alapoktól a dekorációig

Kis erkély berendezése az alapoktól:

  1. Tervezés: Minden helyiség kialakításakor fontos, kis erkély berendezése esetén viszont elengedhetetlen, hogy meghatározzuk az erkély fő célját. Mivel kevés a hely, csak az erkély céljának megfelelő bútorokat szerezzük be. Ha csak reggelizni használjuk az erkélyt, kár túl sok tárolót vagy növénykaspót beszerezni ide. Ha csak teregetünk kint, akkor pedig teljesen mellőzhetjük a bútorokat.
  2. Bútorok: Az összecsukható bútorok a kicsi helyiségek megmenői. Mindenképp multifunkcionális, könnyen mozgatható és összecsukható székeket és asztalt szerezz be, hogy elférj az erkélyen. Mivel kicsi helyen takarítani is nehéz, könnyítsd meg a saját életedet, és válassz egyszerűen tisztítható elemeket.
  3. Burkolat: A profik szerint kis erkélyre kicsi burkolatot kell tenni. Mind csempéből, mind járólapból olyat válassz, ami a hagyományos lapoknál kisebbek, mert ez sokkal jobban mutat. Itt is fontos, hogy könnyen tisztítható darabokra szavazz, hiszen kevés lesz a hely csempét mosni.
  4. Árnyékolás: Csak olyan árnyékolót válassz, amit úgy össze lehet csukni, hogy szinte semennyi helyet ne foglaljon. Ernyő helyett okosabb beruházni redőnyre, rolóra vagy függönyre.

Kis erkély dekorálása

  1. Textíliák: Még mindig sokan ódzkodnak tőle, pedig nagyon is való szőnyeg az erkélyre. Loggiákba akár benti szőnyeget is kitehetünk, amit viharok előtt csak gyors összehajtunk. A maximális kényelem érdekében ne feledkezzünk meg a párnákról és plédekről sem, amit a kiülőre teszünk.
  2. Növények: Egyik erkély sem az igazi növények nélkül. Ha van beépített balkonládánk, akkor használjuk ki minél jobban, ültessük tele színes virágokkal. Ha pedig nincs balkonláda, akkor érdemes fali virágtartó polcot beszerezni. A polc inkább magas legyen, mint nagy mélységű, mert így jóval kevesebb helyet foglal. A polc helyett kipróbálhatunk alternatív megoldásokat – például fali papucstartóba is ültetünk virágokat, vagy lelógathatjuk őket a plafonról.
  • Faldekor: A kicsi helyiségek dekorálásának legfontosabb alapszabálya a vertikális dekoráció. Azaz falra szerelhető elemeket válasszunk nagyméretű vázák, puffok vagy szobrok helyett. A faldekorációt tekintve rengeteg megoldás van: lambéria, színes falfesték, makramé, „növényfal”, képek vagy falióra. Manapság nagyon trendi műfüvet tenni a falra dekorációként, erkélyre pedig pláne szuper ötlet, hiszen természetközeli hatást kelt.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.