Forrás: Getty

A tökéletes karácsonyfa díszítése és előkészítése – Így lesz a te fád is olyan gyönyörű, mint a filmekben

Vágott karácsonyfa díszítése lépésről lépésre:

1. lépés: Először is a fa közvetlen környezetét kell jól kitalálni és rendbe tenni. Kevesen gondolnak erre, pedig a fa környéke nagyban befolyásolja az összhatást. Olyan helyet keressünk a fenyőnek, ami letisztult, és lehetőleg üres falfelület van mögötte.

2. lépés: Jöhet a fa előkészítése. Ha élő fát állítunk fel, akkor alaposan rázogassuk meg az ágait az erkélyen vagy az udvaron, hogy az összes bogár és elhalt tűlevél kint potyogjon le róla. 

3. lépés: Lehetőség szerint érdemes még kint elvégezni a harmadik lépést, a fa metszését. Ilyenkor kell eltávolítanunk az alsó csúnya, esetleg száraz ágakat, esetleg rövidebbre vágni egy-két aránytalanul hosszú ágat. Ha vannak üres foltok, akkor madzag segítségével tudjuk a sűrűbb részeket a kopasz területekre terelni.

4. lépés: Fontos, hogy tartsuk magunkat az elképzeléshez, ezért keressünk Pinteresten vagy Instagramon olyan koncepciót, ami tetszik. Ha több szett karácsonyi díszünk is van, akkor válasszuk ki azokat a dekorációkat, melyek passzolnak a meghatározott színskálához. Maximum 2-3 árnyalatot használjunk, színek helyett inkább a textúrákat keverjük.

5. lépés: A díszítést a fényfüzérekkel kezdjük, mivel díszek nélkül jóval könnyebb ezeket szépen feltekerni a fára. A füzért lentről kezdjük el feltenni a fára, minél egyenletesebben.

6. lépés: Ezután elkezdhetjük feltenni a díszeket, amelyek kiválasztásakor törekedjünk a koherenciára. Minden oldalra egyenlő mennyiségbe akasszunk díszt, ne maradjon ki a fa hátulja sem. A díszeket lehetőleg rövid, alig látható akasztóval tegyük fel, így sokkal telibb hatású lesz a fa.

7. lépés: A girlandokat a díszek után, rézsútosan, egyenlő távolságban tegyük fel.

8. lépés: A gyertyákat (melyek remélhetőleg biztonsági okokból már LED-esek) az ágak végére erősítsük fel.

9. lépés: Utoljára a csúcsdísz kerüljön a fára. Ezt úgy válasszuk ki, hogy formájában, színében és textúrájában is passzoljon a többi díszhez.

Műfenyő előkészítése:

A műfenyő díszítésének folyamata nem különbözik a vágott fenyőétől, csupán az előkészítése tér el attól. Mégpedig az alábbiakban

1. lépés: Ellenőrizzük a műfenyő állapotát már hetekkel a felállítása előtt, hogy időben le tudjuk cserélni a hibás részeket.

2. lépés: Ha minden része rendben van a fenyőnek, itt az ideje összeszerelni. Minden elemet alaposan rázzunk ki, mielőtt rögzítjük, hogy megszabadítsuk a kilazult „tűlevelektől”.

3. lépés: Ahhoz, hogy a fa minél élethűbb legyen, minden ágát egyesével szét kell hajtogatni. A „tűleveleket” az állásukkal ellentétes irányba húzzuk át, hogy minél teltebb hatású legyen az összes ág.

4. lépés: Ha kellően eligazgattuk a fát, megtöltöttünk minden üres részt, és a tűleveleket is beállítottuk, akkor végre megkezdhetjük a várva várt díszítést.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.