Forrás: Getty

Így dekoráld a dohányzóasztalod! 10 egyszerű tipp a különleges végeredményért

Ahogy a lakberendezés sok egyéb területén, úgy a hármas szám a dohányzóasztal tekintetében is fontos szereppel bír. Bármekkora asztalról legyen is szó, célszerű maximum három tárgyat tárolni rajta egyidejűleg, hogy biztosan kontroll alatt tudjuk tartani a dolgokat. Tekintsük ezt alapszabálynak, és vegyük át, hogyan és miben gondolkodhatunk ennek függvényében.

1. Néhány jó könyv mindennek az alapja

Szép könyvek vagy dekoratív magazinok minden otthonban fellelhetők. Használjuk őket bátran a dohányzóasztalon, hiszen tökéletes alapot adnak a rétegzett dekoráláshoz. Kezdjük az építkezést néhány azonos méretű könyvvel, majd pakoljunk egymásra mind kisebb és kisebb köteteteket. Úgy bonthatjuk meg ezzel a síkot, hogy a rendezettség érzete mindvégig garantált marad.

2. Szöglet következik

A könyvek jó kiindulópontot jelentenek, de ha minden egyéb tárgy az asztalon négyszögletes, érdemes megbontani az egyhangúságot néhány gömbölyű vonallal – egy váza, egy gyertya vagy egy papírnehezék is megtörheti a vonalakat, javítva ezzel a vizuális hatást.

3. Játsszunk a súlyokkal

Egy másik mód, hogy plusz energiákat adjunk a dohányzóasztalnak, ha súlyuk szerint variáljuk a különböző dísztárgyakat. A hármas szabály itt is fontos: törekedjünk arra, hogy három különböző nehézségű és méretű elemet helyezzünk el az asztalon. Az elrendezés sem mindegy: ha legmagasabb tárgyat helyezzük középre, szimmetrikus lesz az összkép. Tudjuk ugyanakkor, hogy néha pont az aszimmetria a kívánatosabb…

4. Gyertyák és virágok

Két olyan dekorációs elem, amivel – ha ügyesen bánunk – soha nem látott magasságokat érhetünk el a dohányzóasztal dekorálása során. Díszes növényekkel ráadásul felrázhatjuk a nappali színvilágát, míg a gyertyákat tetszés szerinti méretre vághatjuk, hogy érdekesebb legyen az összhatás.

5. Borítsuk zöldbe

A növények egyrészt energiával töltik meg a teret, másrészt természetességet csempésznek a berendezett nappali falai közé, kontrasztot teremtve ezzel élő és élettelen között. Próbáljuk ki például az 1-2-3 kompozíciót: vegyünk egy növényt (lehet akár cserepes, akár vágott virág), egy könyvet (vegyük le a borítóját, ha túlságosan feltűnő) és egy fémből vagy üvegből készült apró dísztárgyat.

6. Négy szög sem sok

Négyszögletű kis asztal esetén kettő vagy négy, egymással összeillő elemben gondolkozzunk alapvetően, hogy tökéletes szimmetriát kaphassunk. Elhelyezhetjük ezeket két csoportban is az asztal két ellentétes sarkán. Például egy magas váza az egyik oldalon, míg egy két-három könyvből álló torony a másikon.

7. Üvegezés

Ha üvegből készült a dohányzóasztalunk lapja, ne feledkezzünk meg arról, hogy nem csupán az számít, ami felül van, de az is, ami az asztal alatt. Így például fontos, hogy dekoratív szőnyeget tegyünk alá. Próbáljunk ki például egy domináns, fekete-fehér kárpitot lent, míg a „felső részt” csupaszon hagyjuk – így a szőnyeg viszi majd el a show-t.

8. Emeletes megoldás

Közkedveltek azok a megoldások is, amikor az asztalnak külön tároló része van a lábai között. Ez esetben nem feltétlenül szükséges mindkét szintet megtöltenünk – ha mégis emellett döntünk, inkább pakoljuk egymásra, amit csak lehet. Itt kivételesen inkább párokban gondolkodjunk a hármasok helyett. Egy tároló doboz vagy kis kosár az alsó polcon jól fókuszálja a tekintetet, egyben nagyon praktikus, mivel a rendetlenségre hajlamos apróságok könnyen elrejthetők benne.

9. Bontsuk a rendet

Bizonyos szobanövényeknek kifejezetten jobban áll, ha szabálytalan alakú asztalon helyezzük el őket. Az olyan, finoman és össze-vissza lehajló virágok, mint például a tulipán, egymagukban is kifejezetten jól tudnak mutatni egy érzetre hasonlóan rendezetlen alakzatot formáló dohányzóasztalon.

10. Nincs min gondolkodni

Végül egy tuti megoldás bármely dohányzóasztalhoz: két könyv (az egyik legyen kicsit kisebb és vékonyabb, mint a másik) rajta egy kerek vázával. A felül lévő könyv legyen körülbelül egy-vagy két-harmada az asztal szélességének. A vázát töltsük fel fehér vágott virággal vagy színes tulipánnal, állítsunk bele egy vastagabb gyertyát – vagy akár semmit. Önmagában is működik majd a kompozíció.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.