Forrás: Getty

Hangulatjavító színek a lakásban – így használd őket!

Válassz „vidám” színeket!

Az első kérdés, hogy mik számítanak vidám színeknek. Noha lehet, hogy rögtön a harsogóan élénk árnyalatok jutnak eszedbe, valójában ez a fogalom mindenkinek mást jelent. Tulajdonképpen olyan színeket, amiket szeretsz, és jól érzed magad, ha előfordulnak a környezetedben. A színekre adott reakcióink bizonyos keretek között változnak, emiatt nem jelenthetjük ki például, hogy egy élénksárga nappali mindenkinek a vidámság kulcsa. Ezzel együtt tudományosan megalapozott tény, hogy a vidám színek a legtöbb ember számára általában élénk és meleg árnyalatok, rózsaszínes vagy citromsárgás beütéssel.

Legyen egy merész hangsúlyos színed!

A vidám színek használata nem jelenti azt, hogy az egész lakásnak rikító tarkában kell pompáznia. A visszafogott stílus és a natúr árnyalatok szerelmeseként is megtalálhatod a módját annak, hogy vidám színekkel vedd körül magad, ha csak az enteriőr egy-két hangsúlyos eleménél jelennek meg. A fehér fal és a semleges bútorok például remek keretet jelentenek egy piros falrésznek vagy kiegészítőnek.

Hangulatjavító színek a lakásban – így használd őket!
Forrás: Getty

Gondolkodj természet inspirálta árnyalatokban!

A természetben töltött idő nem véletlenül derít jobb kedvre. Nem meglepő tehát, hogy ha olyan színeket választasz, amik a szabadban töltött percekre emlékeztetnek, otthon is kiegyensúlyozottabb leszel. A zöldek és a barnák egyensúlya például tökéletes erre a célra. A zöldre gyakran a természet semleges színeként hivatkoznak – már a puszta látványa is segít az ellazulásban. A lágy rózsaszínek pedig a virágokra hasonlítanak, és akár a törtfehér alternatívái is lehetnek.

Hangulatjavító színek a lakásban – így használd őket!
Forrás: Getty

Minden helyiségbe a megfelelő árnyalat

Fontos szem előtt tartanod, hogy melyik helyiséget mire használod, és hogyan akarod ott érezni magad. A hálószobában például érthető, ha szeretnél ellazulni egy hosszú nap után egy jó könyv társaságában, amihez egy meleg zöld kitűnő választás. A fürdőszobában viszont nem árt mentálisan is felfrissülnöd reggelente, amihez a kék lehet a legideálisabb. A konyhába pedig jöhet a rózsaszín, a citrom- vagy a narancssárga – attól függően, hogy milyen érzéseket társítasz ezekhez a színekhez.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.