Art deco – a kortalan elegancia

Art deco – a kortalan elegancia

Az elmúlt évek egyik legnagyobb hatású filmje kétségkívül A nagy Gatsby F. Scott Fitzgerald azonos című regénye alapján, amely az 1930-as évekbe kalauzolja a nézőt. Lenyűgöző a történet, ugyanakkor érdemes figyelni a jelmezeket, a díszleteket is, mert a vásznon a nagybetűs art deco elevenedik meg. Cikkünkben a stílus bemutatására vállalkozunk.

Ötletládához ad!

Az art deco háttere

Az első világháború után a technika, a gazdasági fejlődés lehetővé tette, hogy beinduljon a tömegtermelés, így az ekkor keletkezett termékeket már többen meg tudták engedni maguknak, mint a híres tervezők műhelyeiből kikerülő egyedi darabokat. Az új kereskedelmi útvonalak kialakulása és a fejlődő tömegkommunikáció felgyorsította a divathullámok terjedését a világban. Az árucikkek után az emberek is utazni kezdtek, hajóval, vonattal. Plakátok tömkelege csábított ideiglenes helyváltoztatásra és a világ felfedezésére. Az óceánjárókon szólt a dzsessz, a nők charlestont jártak, az egyenjogúság pedig mámorossá tette őket. Csoda-e, hogy bennük is erősödni kezdett a kaland, a luxus és a kényelem iránti igény?

Az art deco gyűjtőnév az 1960-as években született. Kellett ugyanis találni egy összefoglaló nevet az 1920-as, 30-as években felbukkanó újfajta ötletek összegzésére. A név egészen pontosan 1966-ra tehető, amikor egy párizsi múzeumi tárlat az 1925-ös párizsi világkiállítást kívánta bemutatni. A kifejezés a „díszítő művészetek” francia megfelelőjének (arts décoratifs) első szótagjaiból származik, ugyanis a nagyhatású, 1925-ös esemény elnevezése Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes volt. A kiállításon 34 ország és számos független tervező volt jelen. A hagyományostól az avantgárdon, a modernizmuson, a kubizmuson keresztül a bauhaus, a futurista, az art nouveau stílusig bezárólag minden műfaj és irányzat képviseltette magát. Az art deco pontosan e rendkívüli sokszínűség összefoglaló neveként jött létre. A közös szándék a modernségre való törekvés volt, amit egy olyan nemzedéknek kellett befogadnia, amelynek a szülei még a viktoriánus kor merevségében éltek. A változást jól érzékelteti, hogy a tárgykultúrára nagy hatást gyakorolt például a Machine Age (a járművek kora, lásd: automobil, zeppelin, repülőgép), amelynek következtében a tárgyak áramvonalasak lettek, megszabadultak a fölösleges díszítményektől, funkcionálissá váltak, az ipari gyárthatóság miatt racionalizálták őket, így alkalmasak lettek a tömeggyártásra.

Art deco hangulatú szoba

Art deco hangulatú szoba

Hatások

A párizsi orosz balett lobbantotta fel az art deco szikráját. Az 1900-as évek első éveiben már javában tombolt a felfedezések és ásatások mentén kialakult keletmánia, a század régészeti szenzációja 1922-ben volt, amikor is feltárták Tutanhamon sírját. Paul Poiret nyomán az orosz balettben megjelenő ruhák, a díszletek, a látványvilág, az erős színek, az Ezeregyéjszaka színpadi látványa volt az art deco előfutára. Később jöttek a gyarmati hatások, amely az olyan egzotikus alapanyagok használatán nyilvánult meg, mint az ébenfa, a cápabőr vagy az elefántcsont. Afrika mind népszerűbb lett, hódítottak a színes bőrű dzsesszmuzsikusok, ikonná lett Josephine Baker. A geometriai formák hatalomátvétele a neoklasszicizmus és a viktoriánus túlburjánzására adott válasz volt. A legnépszerűbb stilizált motívum ekkoriban a megfagyott szökőkút volt. A stílus, noha Párizsból indult és 1925-ben érte el a csúcspontját, eljutott a világ számos szegletébe, a legnagyobb hatást mégis Európában és Amerikában gyakorolta.

Leegyszerűsített formák

Leegyszerűsített formák

Kiknek a stílusa?

Az art deco az elit modernizmusa, a stílus, a luxus és az elegancia egyik kifejezője lett. Kedvelői a társadalom kiváltságosai közül kerültek ki, az ő otthonukat jellemezte a fényűzés, a csillogás, a pompa. Az art deco stílusában készített bútorok kiemelkedő darabjai luxuscikkek voltak, az elit megrendelésére készültek. Olyan mestermunkák voltak ezek, amelyek nagy szakértelemmel, kézi munkával készültek, drága, egzotikus anyagok – ébenfa, indiai rózsafa, diógyökér – felhasználásával, díszítésükhöz gyöngyházat, elefántcsontot, aranyat, ezüstöt használtak. E formatervezett bútorok elterjedését a tömegtermelés, az olcsóbb anyagok felhasználása tette lehetővé, a bútorok, a lakáskiegészítők idővel megfizethetővé váltak, a polgári otthonok díszei lettek.

Szögletes kávékészlet

Szögletes kávékészlet

Alapvető stílusjegyek

Formák: Áramvonalas, elegáns, modern formák. A szecesszió organikus és hullámzó, kígyózó motívumaival ellentétben az art deco stílusát egyenes vonalak, geometriai tervezés jellemzi. Az egyedi termékekről a tömegtermelés vívmányaira tevődött át a hangsúly. A stílust merész, leegyszerűsített vonalvezetés, erős, tiszta színvilág, a korszakban újnak számító anyagok, új ötvözetek, a fényezett króm és a tükörfényesre csiszolható bakelit jellemzik.
Bútorok: Formájukat tekintve lendületesek, geometrikusak, leegyszerűsítettek, lépcsőzetesek, színhasználatuk élénk, jellemzők a kellemes, bársonyos bézses árnyalatok, a sápadtzöld például a hálóban, a nappaliban divat, ugyanakkor felbukkan a fekete is. Gyakori látványelemek beltéren a fémesen csillogós felületek, az ezüst, az arany, a bronz, az elefántcsont, a csiszolt kövek, a színezett üvegek, az egzotikus anyagok. A berendezési tárgyak immár nem díszesek, gyakoriak a legömbölyített sarkok, éles kontúrvonalak, a padló általában fényezett parketta.
Textíliák: A szőnyegeken, kárpitokon absztrakt vagy mértani, afrikai, dél-amerikai művészet és ornamentika ihlette minták találhatók, de az egyszerűbb virágminták is kedveltek. Népszerű a bársony, a selyem, a bőr – színezett bőr és bőrszövet. A szőnyegek általában gyapjúból vannak, a függönyözésre jellemző a sűrűn rojtozódó, húzott kivitel, és a sötétítő vagy dekorfüggöny is kötelező elem.
Üvegtárgyak: A kor kedvelt üveg dísztárgyai rétegeltek és festettek, az irizáló és az opálüveg szintén divatos ekkoriban. Kedvelt minták az egyiptomi motívumok, a stilizált flóra és fauna. Gyakori a nőábrázolás, közkedveltek a mértani formák. A kor, amelyben az üvegnek kiemelt helye volt, megannyi díszes parfümösüveget és koktélos-szettet adott a világnak.
Kerámiák: A kerámiák esetén is jellemző a geometrikus forma. A nippek előszeretettel ábrázolják az állatvilág nemes példányait, szarvasokat, gazellákat, de a kerámiaszobrok jellegzetes alakja a nő is, mondjuk egy agarat sétáltatva. A keramikusok jellemző témája a nő meztelenül vagy tánc közben, esetleg csak nyaktól fölfelé. Az efféle ábrázolások kiválóan visszaadják a kor hangulatát. Erőre kapnak a falra akasztható álarcok, szemből vagy profilból láttatva az alanyt, aki – talán nem meglepő módon – általában nő. Kedvelt használati tárgyak ugyanakkor a kancsók, a kiöntők, könyvtámaszok és a teásszettek is.
Ezüst- és fémtárgyak: A stílus új anyaga a rozsdamentes acél, a króm és az alumínium. Egyszerű, szögletes, áramvonalas darabok készülnek ekkor, de a stilizált, figurális állatábrázolás is jellemző. Szögletes falitükrök, kovácsoltvas kapuk, ajtókeretek, ezüst gyertyatartó, kovácsoltvas állványú állólámpák, koktélshakerek, kávésszettek, hűtőrácsok készülnek minden mennyiségben, amiért a gyűjtők, akárcsak eredeti tulajdonosaik, komoly összegeket adnak.
Műanyag: A műanyag az art deco forradalmian új alapanyaga. A tárgyak ekkor bakelitből – egyfajta korai műanyagtípusból – készültek. Olcsók voltak, így a kevésbé tehetősekhez is jutott belőlük. Ma a gyűjtők a bakelitbevonatú rádiókat, órákat, piknikszetteket, telefonokat keresik leginkább az art deco idejéből, ha műanyag tapintására vágynak.
Plakátok: A plakátok a két világháború közt trendeket, divathullámokat, úti célokat jelenítettek meg, népszerűsítették a szórakozást, a sportokat, bizonyos árucikkeket. Jellemzőik a stilizált formák, a ragyogó színek és a szögletes betűk voltak. Számos remek darab újranyomott változata ma is elérhető.

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Art deco – a kortalan elegancia
A felhőkarcolók a haladás eszményét hirdették
Art deco – a kortalan elegancia
A filmgyártásra is hatással volt
Art deco – a kortalan elegancia
A rádió aranykora
Art deco – a kortalan elegancia
Tamara de Lempicka önarcképe

Az art deco napjainkban

Tudtad-e, hogy…

  • a kor építészeti vívmánya az acélvázas építkezés? Ezzel a technológiával épültek a felhőkarcolók (Empire State Building, Chrysler Building), amelyek a haladás eszményét hirdették.
  • az art deco akkora hatást gyakorolt a hollywoodi filmgyártásra, hogy a filmgyárak emblémái is art déco stílusban készültek (Warner Bros., Universal Pictures, 20th Century Fox)?
  • a Megváltó Krisztus szobra (Rio de Janeiro, Brazília) is egy art deco remekmű?
  • a kor híres festője volt Tamara de Lempicka, akinek legjellegzetesebb képei önarcképek voltak a kor luxuscikkeivel?

A lakberendezésben az art deco létjogosultsága ma annak is köszönhető, hogy a klasszikus és a modern enteriőrökbe is tökéletesen illeszkedik. Az art deco kiváló időutazás mindazoknak, akik a múlt század első évtizedeinek hangulatát idéznék meg otthonukban. A lakberendezők is szívesen dolgoznak vele, egyszerű vonalvezetése és a modern építészettel mutatott rokonsága miatt az ebben a stílusban készült tervek meglehetősen könnyen átláthatók, ezért a megrendelők is szeretik. Jó hír, hogy az art deco bútorok számos magas színvonalú reprodukciója ma is elérhető. A helyesen megválasztott kiegészítőkkel, amilyen egy a harmincas éveket idéző bőr klubszék, vagy egy szép, lakkozott bárszekrény, esetleg pár üvegtárgy a röviditalok tárolására, könnyedén megadja egy art deco témájú szoba alaphangulatát. n

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Promóció Rekord nézőszám az új helyszínen megrendezett MVM ZENERGIA koncerten

Hatodik alkalommal hívta életre az MVM ZENERGIA elnevezésű nagyszabású koncertet az MVM. Idén minden eddiginél több támogatói jegyet vásároltak a nézők. Új helyszínen, a Budapest Kongresszusi Központban ülve és online közvetítést nézve mintegy háromezer néző követte figyelemmel az egyedülálló kulturális programot. A legismertebb hazai zeneművészeket és változatos zenei műfajokat felvonultató koncert teljes jegybevételét idén is jótékony célra ajánlotta fel az MVM.

Promóció Wellness termékek Európa szívéből

A Wellis Magyarország Zrt. hidromasszázs medencék gyártásával, valamint szaniter termékek és szaunák forgalmazásával foglalkozó, magyar tulajdonban lévő nagyvállalat.

Promóció 5 tipp a vízkő okozta károk ellen

Ha figyelmesek vagyunk, a vízkő már néhány zuhanyzás után feltűnhet a falon. Ha kevésbé, akkor legkésőbb a mosógép meghibásodása, a vízforraló kifehéredett alja elkerülhetetlenné teszi, hogy foglalkozzunk a problémával. De a legjobban akkor járunk, ha már azelőtt lépünk, hogy a gondok elárasztanak minket. Hoztunk 5 tippet, amellyel sikeresen vehetjük fel a harcot a vízkő ellen.

Promóció Aromaterápiával a kellemes, nyugodt otthoni atmoszféráért

Kedveled a hangulatos, otthonos érzetet teremtő dolgokat? Akkor bizonyára gondolkoztál már aromalámpa beszerzésén, vagy már van is egy az otthonodban.

Tipp 5 lifestlye tipp, hogy minimálisra csökkenthesd a kacatok számát otthon

Sajnos nehéz elejét venni a rengeteg limlom megszaporodásának, különösen miután gyerekek is érkeznek a családba. Az éves lomtalanítás sokat segíthet a helyzeten, ám többnyire nem jelent végső megoldást. A kulcs a kacatok begyűjtésének megelőzésében áll. Hoztunk 5 lifestyle tippet, melyek segítenek ebben.

Gyerek Lányszoba dekoráció ötletek – Jópofa inspirációk kis hölgyekre szabva

Egy kislány szobáját széppé tenni elsőre egyszerűnek tűnik. Azonban ha belekezdünk, akkor vesszük csak észre, hogy a különböző stílusvilágok felhozatalából nem is olyan könnyű választani. A most következő lányszoba dekoráció ötletek segítenek elképzelni, melyik passzolna jobban kislányodhoz.

Tipp 2 perces praktikák – 3 metódus, mellyel 2 perc alatt eltávolíthatod a matricák nyomait

Idegesítenek a makacs matricák az újonnan vásárolt tányérokon? Ronda a váza, mert nem sikerült eltávolítani róla a címkét? Akkor most ebben segítünk!

Stílus Jópofa fiúszoba dekoráció ötletek kicsiknek (és nagyobbaknak)

A jó gyerekszoba dekoráció tükrözi a lurkó személyiségét, megjeleníti a hobbijait és az aktuális kedvenceket. Közben pedig mivel a gyerekszobák a játékok, sulis cuccok és sportfelszerelések miatt zsúfoltak, érdemes a dekorációt visszafogottan tartani. A következő fiúszoba dekorációs ötletek segítenek minimalista módon feldobni a teret.

Stílus Trendszín a fürdőbe – Most mindenki ezt az árnyalatot keresi

Néha a fürdőre is ráfér a felújítás. Ha ennek pont mostanában jön el az ideje, akkor a falszínen nem kell tovább törnünk a fejünket, ugyanis alábbiakban eláruljuk, hogy mi a legtrendibb árnyalat otthonunk ezen helyiségébe.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin