Art deco – a kortalan elegancia

Art deco – a kortalan elegancia

Az elmúlt évek egyik legnagyobb hatású filmje kétségkívül A nagy Gatsby F. Scott Fitzgerald azonos című regénye alapján, amely az 1930-as évekbe kalauzolja a nézőt. Lenyűgöző a történet, ugyanakkor érdemes figyelni a jelmezeket, a díszleteket is, mert a vásznon a nagybetűs art deco elevenedik meg. Cikkünkben a stílus bemutatására vállalkozunk.

Ötletládához ad!

Az art deco háttere

Az első világháború után a technika, a gazdasági fejlődés lehetővé tette, hogy beinduljon a tömegtermelés, így az ekkor keletkezett termékeket már többen meg tudták engedni maguknak, mint a híres tervezők műhelyeiből kikerülő egyedi darabokat. Az új kereskedelmi útvonalak kialakulása és a fejlődő tömegkommunikáció felgyorsította a divathullámok terjedését a világban. Az árucikkek után az emberek is utazni kezdtek, hajóval, vonattal. Plakátok tömkelege csábított ideiglenes helyváltoztatásra és a világ felfedezésére. Az óceánjárókon szólt a dzsessz, a nők charlestont jártak, az egyenjogúság pedig mámorossá tette őket. Csoda-e, hogy bennük is erősödni kezdett a kaland, a luxus és a kényelem iránti igény?

Az art deco gyűjtőnév az 1960-as években született. Kellett ugyanis találni egy összefoglaló nevet az 1920-as, 30-as években felbukkanó újfajta ötletek összegzésére. A név egészen pontosan 1966-ra tehető, amikor egy párizsi múzeumi tárlat az 1925-ös párizsi világkiállítást kívánta bemutatni. A kifejezés a „díszítő művészetek” francia megfelelőjének (arts décoratifs) első szótagjaiból származik, ugyanis a nagyhatású, 1925-ös esemény elnevezése Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes volt. A kiállításon 34 ország és számos független tervező volt jelen. A hagyományostól az avantgárdon, a modernizmuson, a kubizmuson keresztül a bauhaus, a futurista, az art nouveau stílusig bezárólag minden műfaj és irányzat képviseltette magát. Az art deco pontosan e rendkívüli sokszínűség összefoglaló neveként jött létre. A közös szándék a modernségre való törekvés volt, amit egy olyan nemzedéknek kellett befogadnia, amelynek a szülei még a viktoriánus kor merevségében éltek. A változást jól érzékelteti, hogy a tárgykultúrára nagy hatást gyakorolt például a Machine Age (a járművek kora, lásd: automobil, zeppelin, repülőgép), amelynek következtében a tárgyak áramvonalasak lettek, megszabadultak a fölösleges díszítményektől, funkcionálissá váltak, az ipari gyárthatóság miatt racionalizálták őket, így alkalmasak lettek a tömeggyártásra.

Art deco hangulatú szoba

Art deco hangulatú szoba

Hatások

A párizsi orosz balett lobbantotta fel az art deco szikráját. Az 1900-as évek első éveiben már javában tombolt a felfedezések és ásatások mentén kialakult keletmánia, a század régészeti szenzációja 1922-ben volt, amikor is feltárták Tutanhamon sírját. Paul Poiret nyomán az orosz balettben megjelenő ruhák, a díszletek, a látványvilág, az erős színek, az Ezeregyéjszaka színpadi látványa volt az art deco előfutára. Később jöttek a gyarmati hatások, amely az olyan egzotikus alapanyagok használatán nyilvánult meg, mint az ébenfa, a cápabőr vagy az elefántcsont. Afrika mind népszerűbb lett, hódítottak a színes bőrű dzsesszmuzsikusok, ikonná lett Josephine Baker. A geometriai formák hatalomátvétele a neoklasszicizmus és a viktoriánus túlburjánzására adott válasz volt. A legnépszerűbb stilizált motívum ekkoriban a megfagyott szökőkút volt. A stílus, noha Párizsból indult és 1925-ben érte el a csúcspontját, eljutott a világ számos szegletébe, a legnagyobb hatást mégis Európában és Amerikában gyakorolta.

Leegyszerűsített formák

Leegyszerűsített formák

Kiknek a stílusa?

Az art deco az elit modernizmusa, a stílus, a luxus és az elegancia egyik kifejezője lett. Kedvelői a társadalom kiváltságosai közül kerültek ki, az ő otthonukat jellemezte a fényűzés, a csillogás, a pompa. Az art deco stílusában készített bútorok kiemelkedő darabjai luxuscikkek voltak, az elit megrendelésére készültek. Olyan mestermunkák voltak ezek, amelyek nagy szakértelemmel, kézi munkával készültek, drága, egzotikus anyagok – ébenfa, indiai rózsafa, diógyökér – felhasználásával, díszítésükhöz gyöngyházat, elefántcsontot, aranyat, ezüstöt használtak. E formatervezett bútorok elterjedését a tömegtermelés, az olcsóbb anyagok felhasználása tette lehetővé, a bútorok, a lakáskiegészítők idővel megfizethetővé váltak, a polgári otthonok díszei lettek.

Szögletes kávékészlet

Szögletes kávékészlet

Alapvető stílusjegyek

Formák: Áramvonalas, elegáns, modern formák. A szecesszió organikus és hullámzó, kígyózó motívumaival ellentétben az art deco stílusát egyenes vonalak, geometriai tervezés jellemzi. Az egyedi termékekről a tömegtermelés vívmányaira tevődött át a hangsúly. A stílust merész, leegyszerűsített vonalvezetés, erős, tiszta színvilág, a korszakban újnak számító anyagok, új ötvözetek, a fényezett króm és a tükörfényesre csiszolható bakelit jellemzik.
Bútorok: Formájukat tekintve lendületesek, geometrikusak, leegyszerűsítettek, lépcsőzetesek, színhasználatuk élénk, jellemzők a kellemes, bársonyos bézses árnyalatok, a sápadtzöld például a hálóban, a nappaliban divat, ugyanakkor felbukkan a fekete is. Gyakori látványelemek beltéren a fémesen csillogós felületek, az ezüst, az arany, a bronz, az elefántcsont, a csiszolt kövek, a színezett üvegek, az egzotikus anyagok. A berendezési tárgyak immár nem díszesek, gyakoriak a legömbölyített sarkok, éles kontúrvonalak, a padló általában fényezett parketta.
Textíliák: A szőnyegeken, kárpitokon absztrakt vagy mértani, afrikai, dél-amerikai művészet és ornamentika ihlette minták találhatók, de az egyszerűbb virágminták is kedveltek. Népszerű a bársony, a selyem, a bőr – színezett bőr és bőrszövet. A szőnyegek általában gyapjúból vannak, a függönyözésre jellemző a sűrűn rojtozódó, húzott kivitel, és a sötétítő vagy dekorfüggöny is kötelező elem.
Üvegtárgyak: A kor kedvelt üveg dísztárgyai rétegeltek és festettek, az irizáló és az opálüveg szintén divatos ekkoriban. Kedvelt minták az egyiptomi motívumok, a stilizált flóra és fauna. Gyakori a nőábrázolás, közkedveltek a mértani formák. A kor, amelyben az üvegnek kiemelt helye volt, megannyi díszes parfümösüveget és koktélos-szettet adott a világnak.
Kerámiák: A kerámiák esetén is jellemző a geometrikus forma. A nippek előszeretettel ábrázolják az állatvilág nemes példányait, szarvasokat, gazellákat, de a kerámiaszobrok jellegzetes alakja a nő is, mondjuk egy agarat sétáltatva. A keramikusok jellemző témája a nő meztelenül vagy tánc közben, esetleg csak nyaktól fölfelé. Az efféle ábrázolások kiválóan visszaadják a kor hangulatát. Erőre kapnak a falra akasztható álarcok, szemből vagy profilból láttatva az alanyt, aki – talán nem meglepő módon – általában nő. Kedvelt használati tárgyak ugyanakkor a kancsók, a kiöntők, könyvtámaszok és a teásszettek is.
Ezüst- és fémtárgyak: A stílus új anyaga a rozsdamentes acél, a króm és az alumínium. Egyszerű, szögletes, áramvonalas darabok készülnek ekkor, de a stilizált, figurális állatábrázolás is jellemző. Szögletes falitükrök, kovácsoltvas kapuk, ajtókeretek, ezüst gyertyatartó, kovácsoltvas állványú állólámpák, koktélshakerek, kávésszettek, hűtőrácsok készülnek minden mennyiségben, amiért a gyűjtők, akárcsak eredeti tulajdonosaik, komoly összegeket adnak.
Műanyag: A műanyag az art deco forradalmian új alapanyaga. A tárgyak ekkor bakelitből – egyfajta korai műanyagtípusból – készültek. Olcsók voltak, így a kevésbé tehetősekhez is jutott belőlük. Ma a gyűjtők a bakelitbevonatú rádiókat, órákat, piknikszetteket, telefonokat keresik leginkább az art deco idejéből, ha műanyag tapintására vágynak.
Plakátok: A plakátok a két világháború közt trendeket, divathullámokat, úti célokat jelenítettek meg, népszerűsítették a szórakozást, a sportokat, bizonyos árucikkeket. Jellemzőik a stilizált formák, a ragyogó színek és a szögletes betűk voltak. Számos remek darab újranyomott változata ma is elérhető.

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Art deco – a kortalan elegancia
A felhőkarcolók a haladás eszményét hirdették
Art deco – a kortalan elegancia
A filmgyártásra is hatással volt
Art deco – a kortalan elegancia
A rádió aranykora
Art deco – a kortalan elegancia
Tamara de Lempicka önarcképe

Az art deco napjainkban

Tudtad-e, hogy…

  • a kor építészeti vívmánya az acélvázas építkezés? Ezzel a technológiával épültek a felhőkarcolók (Empire State Building, Chrysler Building), amelyek a haladás eszményét hirdették.
  • az art deco akkora hatást gyakorolt a hollywoodi filmgyártásra, hogy a filmgyárak emblémái is art déco stílusban készültek (Warner Bros., Universal Pictures, 20th Century Fox)?
  • a Megváltó Krisztus szobra (Rio de Janeiro, Brazília) is egy art deco remekmű?
  • a kor híres festője volt Tamara de Lempicka, akinek legjellegzetesebb képei önarcképek voltak a kor luxuscikkeivel?

A lakberendezésben az art deco létjogosultsága ma annak is köszönhető, hogy a klasszikus és a modern enteriőrökbe is tökéletesen illeszkedik. Az art deco kiváló időutazás mindazoknak, akik a múlt század első évtizedeinek hangulatát idéznék meg otthonukban. A lakberendezők is szívesen dolgoznak vele, egyszerű vonalvezetése és a modern építészettel mutatott rokonsága miatt az ebben a stílusban készült tervek meglehetősen könnyen átláthatók, ezért a megrendelők is szeretik. Jó hír, hogy az art deco bútorok számos magas színvonalú reprodukciója ma is elérhető. A helyesen megválasztott kiegészítőkkel, amilyen egy a harmincas éveket idéző bőr klubszék, vagy egy szép, lakkozott bárszekrény, esetleg pár üvegtárgy a röviditalok tárolására, könnyedén megadja egy art deco témájú szoba alaphangulatát. n

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Aromaterápiával a kellemes, nyugodt otthoni atmoszféráért

Kedveled a hangulatos, otthonos érzetet teremtő dolgokat? Akkor bizonyára gondolkoztál már aromalámpa beszerzésén, vagy már van is egy az otthonodban.

Tipp 5 érv, ami miatt érdemes spájzot kialakítani az otthonukban

A spájz vagy kamra elengedhetetlen része a lakásunknak. A falusi házak kialakításakor a szoba és a konyha mellett nem véletlenül kapott előkelő helyet a kamra is. Napjainkban tekinthetünk rá úgy is, mint a ritkán használt eszközök tárolóhelyisége, de akár a konyhánk kibővítéseként is. Amennyiben új házat építtetünk magunknak, akkor jobb, ha ezzel a helyiséggel is számolunk, ezen ne spóroljunk. Nem kell nagy alapterületű szobára gondolni ebben az esetben, hanem egy jól szellőztethető, hűvös helyiséget alakítsunk ki.

Otthon Rebeka otthona – Egy budapesti 47 nm-es álomlakás

Budapest belvárosában, 47 négyzetméteren rendezte be első otthonát Rebeka, aki külföldi tanulmányai után a fővárosban kezdte el felnőtt életét. Ötletesen berendezett lakása mindannyiunkat inspirálhat a bátor színhasználatra.

Tipp A béke szigete – Csodaerkély egy panelház 10. emeletén

Még mindig azt gondolod, hogy egy panel erkély csak egy panel erkély lehet? Ha eddig nem tudtunk meggyőzni ennek ellenkezőjéről, akkor görgess lejjebb. A most következő sikertörténet garantáltan egyszer s mindenkorra eloszlatja minden előítéletedet.

Kert Ezeket a tanácsokat mindenképp fogadd meg, ha kiköltözteted az udvarra a szobanövényedet – VIDEÓ

Kiköltöztetnéd a növényeidet? Aggódsz, hogy nem bírják majd az udvari körülményeket? Tuti tippjeink segítenek a sikeres áttelepítésben.

Tipp Ez az 5 dolog nem hiányozhat az udvarból, ha nem szeretnél lemaradni a legújabb trendekről

Már kezdenek körvonalazódni az idei trendek, a lakberendezők ismét szuper kertdekorációs elemet találtak ki. A most nyári kötelező darabok nagyrésze szerencsére hasznos is, ezért mindenképp megéri elgondolkozni a beszerzésükön. Mutatjuk, mik az idei befutók.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin