Forrás: Getty

A brutalista lakberendezési stílus szebb, mint amilyennek hangzik

Kinek való a brutalista stílus?

Ha szereted a minimalista, letisztult, sallangmentes, monokróm tereket, az ipari anyagokat és a határozott formákat, akkor neked találták ki! A neve onnan ered ugyan, hogy építészetileg a nyers funkcionalizmust szolgálta – az esztétikával szemben –, ám mai köntösben ez már egy kicsit mást jelent, és valójában gyönyörű, hívogató otthonokhoz adhat alapötletet.

Brutalista építészet

Magát az irányzatot a francia-svájci származású Le Corbusier munkássága inspirálta, és sokan az általa épített marseille-i Unité d’Habitationt tartják a világ első ilyen stílusú építészeti művének. Az Unité d’Habitation lakásoknak, közösségi tereknek, üzleteknek, szállodának és étteremnek is otthont adott az 1952-ben történt átadása után. Nyers betonból épült – ami franciául béton brut –, ami számos közösségi, kulturális és lakóépület alapját képezte az 1950-es, 60-as és 70-es években.

A betont gyakran téglával, acéllal vagy fával párosították, közszemlére téve magát az épületszerkezetet. A brutalizmus ezzel együtt inkább jelöl egy tabudöntögető korszakot, semmint egy mozgalmat.

A brutalista lakberendezés alapjai

Az egyszerű formák, az egy domináns árnyalat köré épülő színpaletták, a túlzások és a felesleges tárgyak és motívumok elkerülése, a tér optikai tágítása és a természetes fény okos hasznosítása mind a brutalista stílus sajátja, ami beltérben sem riad vissza az olyan ipari anyagok használatától, mint a gipsz vagy a beton. Alaptézise, hogy a fény és a világítás fontosabb, mint a díszek.

Miért érdemes mellette dönteni?

Sokan egyfajta továbbgondolt, egyedibb minimalizmust látnak a brutalizmusban. Legnagyobb előnye, hogy bármilyen enteriőrben megállja a helyét, huszonegyedik századi formája pedig egyszerre autentikus, letisztult és egyszerű. A díszítettség ugyan távol álló tőle, a szembeötlő formák és anyagmegoldások ezt bőségesen pótolják. A brutalista bútorok kiválóan ellátják a funkciójukat, praktikusak és időtállóak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.