Forrás: Getty

Zöld otthon – 6 tipp a fenntartható otthonért

Erőforrások védelme

Az áram- és vízfogyasztásra nemcsak azért kell figyelned, hogy ne legyen magas a számla végösszege, hanem azért is, mert ezek az erőforrások végesek. Épp ezért nagyon sokat számít, ha nem hagyod feleslegesen folyni a vizet, kihúzod az elektromos eszközöket, lekapcsolod a lámpákat és az ECO programokat használod a háztartási gépeken.

Fenntartható berendezés

Az otthonod berendezése során érdemes figyelned az egyes elemek minősítésére. Elektromos eszközöknél az energiaosztályt kell mindig figyelembe venned, a fából készült termékek (bútorok, fapadlók, ajtók…) esetén pedig a fa minősítése (FSC) mond el sokat annak környezetre gyakorolt hatásáról. Azzal szintén sokat tehetsz a környezetért, ha használt daraboknak is adsz egy új esélyt.

Természetes anyagok

Az olyan textilekből, mint a függönyök, párnahuzatok, ágyneműk vagy szőnyegek, olyat ajánlott vásárolnod, amelyek természetes anyagokból – például bio pamutból – készültek. Arra szintén figyelj, hogy ezek ne tartalmazzanak káros anyagokat és vegyszereket. A textilek esetén továbbá szintén jó választásnak bizonyulnak az újrahasznosított anyagok, illetve azok, amelyeket később újra fel lehet használni.

Megfelelő szellőztetés és fűtés

Egy fenntartható otthon esetén szintén fokozottan kell figyelned a fűtés és szellőztetés megfelelő arányára. A szakemberek ajánlása szerint naponta háromszor-négyszer érdemes szellőztetni, mindig lekapcsolt fűtés mellett. Télen elegendő, ha minden szellőztetés kb. 5 percig tart, nyáron ez az idő nyugodtan lehet hosszabb. Az ideális szobahőmérsékletek pedig az alábbiak:

  • Nappali: 20 Celsius-fok
  • Hálószoba: 18 Celsius-fok
  • Fürdőszoba: 23 Celsius-fok
  • Konyha: 18 Celsius-fok

Hulladék szelektálása

A hulladék helyes szortírozása rendkívül fontos, azonban azt is érdemes átgondolnod, hogy nem termelsz-e túl sokat. Újrahasznosítható, illetve betétdíjas termékekkel jelentősen le tudod csökkenteni a háztartásodban keletkező hulladék mennyiségét. Szintén jó ötlet, ha papírtörlő helyett hagyományos konyharuhát használsz, illetve először próbáld meg megjavítani a meghibásodott eszközöket, mielőtt kidobod azokat.

Kevesebb műanyag

A műanyag hulladék óriási problémát jelent, ezért is olyan fontos, hogy minél kevesebb műanyagból készült terméket vásárolj. Ha fenntartható otthonra vágysz, akkor ez elengedhetetlen. Ehhez fogadd meg az alábbi tanácsokat:

  • Új eszközök vásárlása során a fából, üvegből, kerámiából vagy nemesacélból készült termékeket preferáld.
  • Vásárláskor mindig legyen nálad egy olyan többször használható szatyor, amibe bele tudsz pakolni.
  • Az üres befőttes üvegeket használd tárolásra.
  • A folyékony samponok és szappanok helyett válaszd a szilárd változatokat.
  • Használj biológiailag lebomló fogkeféket.
  • Igyál vezetékes vizet palackos helyett.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.