Forrás: Getty

Van értelme esős időben szellőztetni?

Ezért szellőztess esőben is

Igen, akkor is muszáj szellőztetni, ha kint szakad az eső. Ennek pedig több oka van. Szellőztetés során kicserélődik a szoba levegője: a benti nedves levegő helyére friss levegő tódul. Tény, hogy eső idején a kinti levegő páratartalma magas, aminek következtében egy rövid ideig a benti levegő páratartalma is megnő, de ez azonnal megváltozik, amint bent felmelegszik a levegő. Hogy ezt érzékeltessük: ha 10 Celsius-foknál 100 százalékos a páratartalom, akkor 20 Celsius-foknál már csupán 50 százalékos, ami már ideálisnak számít.

Röviden: a meleg levegő több nedvességet tud felvenni, mint a hideg. Ez azt jelenti, ha esőben szellőztetsz, és a szobába bejut a nedves levegő, a helyiségben akkor is le fog csökkenni a páratartalom, amint a fűtés felmelegíti azt. Ez egyébként akkor is így van, amikor köd van vagy épp havazik.

Egy kivétel van!

Ha kint ugyanolyan hideg van, mint bent, akkor nem működik a fent leírt folyamat. Ha pedig magas marad a friss levegő páratartalma, az hamar penészesedéshez vezet. Tehát ha el szeretnéd kerülni a penészgombák megjelenését, akkor nemcsak szellőztetned, de fűtened is kell. A szakemberek azt javasolják, hogy 16 Celsius-fok alá ne engedd lecsökkenni a benti hőmérsékletet.

Szellőztetés esőben – Ezekre figyelj!

  • Nyugodtan csinálj kereszthuzatot, de arra mindenképpen figyelj, hogy ne bukóra nyisd az ablakot, hanem tárd ki teljesen.
  • A szellőztetés időtartama és mennyisége sok tényezőtől függ. A legjobb, ha veszel egy higrométert, ami megmutatja, hogy mennyi a levegő páratartalma, így mindig tudni fogod, hogy mikor és mennyit kell szellőztetned.
  • Ha nem elegendő az ablak kinyitása ahhoz, hogy kimenjen a nedvesség, akkor a szellőztetés után egy rövid ideig hagyd még bukón az ablakot.
  • Ha napközben nem vagy otthon, vagyis nem tudsz szellőztetni, akkor reggel és este szellőztess ki alaposan.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.