Tiszta levegő 4 lépésben

Tiszta levegő 4 lépésben

Az idei télen az emelkedő energiaárak mindenkit spórolásra késztetnek. Az egyik érintett terület pedig a szellőztetés és a fűtés. Figyeljünk azonban arra, hogy ne az egészségünk lássa kárát a takarékoskodásnak!

Ötletládához ad!

Mi lehet rossz az otthonunk levegőjében?

Sokan csak a kültéri levegő állapota miatt aggódnak, és inkább nem is nyitnak ablakot, hogy megóvják a szobákat a kinti szennyezőktől. Tudni kell viszont, hogy bár a kintről bejövő szennyeződések befolyásolják a benti levegő minőségét, a lakáson belül is sok káros anyag keletkezik. A kilélegzett szén-dioxid mellett a túl magasra szökő páratartalom, a dohányzás, a főzés során keletkező vegyületek, és a felvert por is ilyen, de az egyes berendezési tárgyakból, festékekből kipárolgó anyagok is ártalmasak. Ezért is fontos a rendszeres és alapos szellőztetés.

Hogyan kell szellőztetni?

A szellőztetés legyen gyors és hatékony. Ha a kinti és benti hőmérséklet különbsége nagyobb 20 Celsius-foknál, akkor is legalább 5 percre, tárt ablakokkal csináljunk kereszthuzatot, naponta kétszer. A hosszú ideig bukóra hagyott ablak mellett nem cserélődik jól a levegő, de nagyon kihűl a szoba. A kereszthuzat takarékosabb megoldás.

Kerüljük el a penészképződést!

Az alul fűtött, rosszul szellőztetett lakások egyik nagy problémája a penészgombák és allergizáló spóráik megjelenése. A nem szakszerűen elvégzett szigetelés is hozzájárulhat ezek jelenlétéhez, és a nagyon jó hőszigetelő, de éppen ezért a természetes szellőzést teljesen megakadályozó nyílászárók is kedveznek a megtelepedésüknek. Sajnos a közkeletű vélekedéssel szemben a penésztelepek új építésű lakásokban talán még gyakoribbak, mint régi házakban. Kerüljük a hőhidak, alul fűtött területek kialakulását, és ne szigeteljünk belülről, valamint mindig szellőztessünk alaposan.

Pára: túl sok vagy túl kevés

A megfelelő páratartalom az egészség és a komfort szempontjából is fontos. Egyes lakásokban túlságosan száraz a levegő, itt például az okosan időzített mosással és teregetéssel sokat lehet javítani a gondon. Ha viszont túl magas a levegő víztartalma, figyeljünk rá, hogy főzéskor mindig használjuk a szagelszívót, és fürdés után is alaposan szellőztessünk ki. A ruhákat pedig, ha tehetjük, szárítsuk a szabadban.

TOVÁBBI HASZNOS TIPPJEINKET – SOK-SOK ÜNNEPI TARTALOM KÍSÉRETÉBEN – KERESD AZ OTTHONOK & MEGOLDÁSOK MAGAZIN LEGFRISSEBB LAPSZÁMÁBAN!

Tiszta levegő 4 lépésben

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Így lesz pihentető az alvás a legnagyobb hőségben is

A nyári hőség nemcsak a nappalokat, hanem az éjszakákat is megnehezíti, különösen akkor, ha nincs otthon légkondicionálód. Ezért is hoztunk most néhány ötletet, amiknek hála a legnagyobb melegben is jól tudsz majd aludni.

Tipp Megizzadtál a kedvenc baseball sapkádban? Így tüntesd el róla a foltokat

Az erős nyári napsugarak miatt gyakran kerül elő a baseball sapka a szekrény mélyéről, pláne, a kertészkedésről vagy kinti programokról van szó. És bár ez a fejfedő hatékony a napszúrás ellen, kellemetlenül fel tudja melegíteni a fejbőrt, így nem csoda, ha egy idő után izzadtságfoltok jelennek meg rajta. Mutatjuk, hogyan tudod ezeket eltávolítani.

Kert Nem virágzik a rózsád? Ez az 5 ok állhat a háttérben

Bárhogy is próbálkozol, nem borul virágba a rózsabokrod? Akkor lehet, hogy te is belefutottál a rózsagondozás 5 tipikus hibájának egyikébe.

Kert Júniusi teendők a kertben

Nyáron igazán élvezet kint dolgozni a kertben, főleg júniusban, hiszen ekkor már szép színesek a virágágyások, a veteményesben pedig már begyűjtheted az első friss és ropogós, vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket. De persze feladat is van bőven, hogy a kert jól bírja a hőséget, és nyár végén is szép és egészséges legyen. Segítségképp ezeket szedtük most össze csoportosítva.

Felújítás Szőlőhegyek ölelésében – Egy présházból lett otthon Zsámbék szomszédságában

Ezúttal egy völgybe utazunk, hogy egy régi présházat járjunk be, amiből alapos tervezéssel, nagy adag jóízléssel, valódi hozzáértéssel és kellő alapossággal valódi otthon lett.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin