Tiszta levegő 4 lépésben

Tiszta levegő 4 lépésben

Az idei télen az emelkedő energiaárak mindenkit spórolásra késztetnek. Az egyik érintett terület pedig a szellőztetés és a fűtés. Figyeljünk azonban arra, hogy ne az egészségünk lássa kárát a takarékoskodásnak!

Ötletládához ad!

Mi lehet rossz az otthonunk levegőjében?

Sokan csak a kültéri levegő állapota miatt aggódnak, és inkább nem is nyitnak ablakot, hogy megóvják a szobákat a kinti szennyezőktől. Tudni kell viszont, hogy bár a kintről bejövő szennyeződések befolyásolják a benti levegő minőségét, a lakáson belül is sok káros anyag keletkezik. A kilélegzett szén-dioxid mellett a túl magasra szökő páratartalom, a dohányzás, a főzés során keletkező vegyületek, és a felvert por is ilyen, de az egyes berendezési tárgyakból, festékekből kipárolgó anyagok is ártalmasak. Ezért is fontos a rendszeres és alapos szellőztetés.

Hogyan kell szellőztetni?

A szellőztetés legyen gyors és hatékony. Ha a kinti és benti hőmérséklet különbsége nagyobb 20 Celsius-foknál, akkor is legalább 5 percre, tárt ablakokkal csináljunk kereszthuzatot, naponta kétszer. A hosszú ideig bukóra hagyott ablak mellett nem cserélődik jól a levegő, de nagyon kihűl a szoba. A kereszthuzat takarékosabb megoldás.

Kerüljük el a penészképződést!

Az alul fűtött, rosszul szellőztetett lakások egyik nagy problémája a penészgombák és allergizáló spóráik megjelenése. A nem szakszerűen elvégzett szigetelés is hozzájárulhat ezek jelenlétéhez, és a nagyon jó hőszigetelő, de éppen ezért a természetes szellőzést teljesen megakadályozó nyílászárók is kedveznek a megtelepedésüknek. Sajnos a közkeletű vélekedéssel szemben a penésztelepek új építésű lakásokban talán még gyakoribbak, mint régi házakban. Kerüljük a hőhidak, alul fűtött területek kialakulását, és ne szigeteljünk belülről, valamint mindig szellőztessünk alaposan.

Pára: túl sok vagy túl kevés

A megfelelő páratartalom az egészség és a komfort szempontjából is fontos. Egyes lakásokban túlságosan száraz a levegő, itt például az okosan időzített mosással és teregetéssel sokat lehet javítani a gondon. Ha viszont túl magas a levegő víztartalma, figyeljünk rá, hogy főzéskor mindig használjuk a szagelszívót, és fürdés után is alaposan szellőztessünk ki. A ruhákat pedig, ha tehetjük, szárítsuk a szabadban.

TOVÁBBI HASZNOS TIPPJEINKET – SOK-SOK ÜNNEPI TARTALOM KÍSÉRETÉBEN – KERESD AZ OTTHONOK & MEGOLDÁSOK MAGAZIN LEGFRISSEBB LAPSZÁMÁBAN!

Tiszta levegő 4 lépésben

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Vissza a jövőbe az Art Decoval – Íme, a stílusvilág legfontosabb ismertetőjegyei

Az Art Deco stílus neked ismerős lehet az 1920-as és 1930-as éveiben játszódó filmekből. A minimalista és természet inspirálta hangulatvilágok után éles váltást jelentett a lakberendezésben, hiszen formabontó mintáival tökéletes illeszkedett a Nagy Gatsby történetből ismert vidám, fényűző hangulatba. Összegyűjtöttük a legfontosabb ismertetőjegyeit.

Stílus Loft lakás jelentése – Mit takar ez a manapság divatos élettér?

Ha az elmúlt időben te is böngésztél különböző ingatlanos oldalakon eladó lakásokat, akkor biztosan találkoztál a loft kifejezéssel. Nem tudod pontosan, hogy ez mit is jelent? Akkor jó helyen jársz, megmutatjuk, mi is a loft lakás jelentése.

Tipp Figyelem! Ezek a növények veszélyesek a macskádra

Szereted a növényeket, viszont egy vagy több cicával élsz együtt? Akkor nem mindegy, hogy milyen cserepesekkel díszíted az otthonod, mert bizonyos fajták mérgezők lehetnek a macskád számára.

Tipp Zöld otthon – Így lesz fenntarthatóbb a fürdőszobád

A lakás fontosabb pontjain már tudatosabb megoldásokra váltottál, de a fürdőszobában még várat magára a „zöldebb” életforma? Akkor fogadd meg alábbi tippjeinket!

Tipp Az igazán tiszta ablak kulcsa: így takarítsd a rolót

Az ablakpucolás egyik legnehezebb pontja a rolók tisztítása. Sok apró zug és nem ritkán vastag porréteg – nem a legjobb párosítás. Nézzük, hogyan teheted könnyebbé magadnak a feladatot.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin