Forrás: Getty

Tiszta levegő 4 lépésben

Mi lehet rossz az otthonunk levegőjében?

Sokan csak a kültéri levegő állapota miatt aggódnak, és inkább nem is nyitnak ablakot, hogy megóvják a szobákat a kinti szennyezőktől. Tudni kell viszont, hogy bár a kintről bejövő szennyeződések befolyásolják a benti levegő minőségét, a lakáson belül is sok káros anyag keletkezik. A kilélegzett szén-dioxid mellett a túl magasra szökő páratartalom, a dohányzás, a főzés során keletkező vegyületek, és a felvert por is ilyen, de az egyes berendezési tárgyakból, festékekből kipárolgó anyagok is ártalmasak. Ezért is fontos a rendszeres és alapos szellőztetés.

Hogyan kell szellőztetni?

A szellőztetés legyen gyors és hatékony. Ha a kinti és benti hőmérséklet különbsége nagyobb 20 Celsius-foknál, akkor is legalább 5 percre, tárt ablakokkal csináljunk kereszthuzatot, naponta kétszer. A hosszú ideig bukóra hagyott ablak mellett nem cserélődik jól a levegő, de nagyon kihűl a szoba. A kereszthuzat takarékosabb megoldás.

Kerüljük el a penészképződést!

Az alul fűtött, rosszul szellőztetett lakások egyik nagy problémája a penészgombák és allergizáló spóráik megjelenése. A nem szakszerűen elvégzett szigetelés is hozzájárulhat ezek jelenlétéhez, és a nagyon jó hőszigetelő, de éppen ezért a természetes szellőzést teljesen megakadályozó nyílászárók is kedveznek a megtelepedésüknek. Sajnos a közkeletű vélekedéssel szemben a penésztelepek új építésű lakásokban talán még gyakoribbak, mint régi házakban. Kerüljük a hőhidak, alul fűtött területek kialakulását, és ne szigeteljünk belülről, valamint mindig szellőztessünk alaposan.

Pára: túl sok vagy túl kevés

A megfelelő páratartalom az egészség és a komfort szempontjából is fontos. Egyes lakásokban túlságosan száraz a levegő, itt például az okosan időzített mosással és teregetéssel sokat lehet javítani a gondon. Ha viszont túl magas a levegő víztartalma, figyeljünk rá, hogy főzéskor mindig használjuk a szagelszívót, és fürdés után is alaposan szellőztessünk ki. A ruhákat pedig, ha tehetjük, szárítsuk a szabadban.

TOVÁBBI HASZNOS TIPPJEINKET – SOK-SOK ÜNNEPI TARTALOM KÍSÉRETÉBEN – KERESD AZ OTTHONOK & MEGOLDÁSOK MAGAZIN LEGFRISSEBB LAPSZÁMÁBAN!

Tiszta levegő 4 lépésben
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.