Forrás: Getty

Tapétatrend 2023 – Stílusok, színek és minták

1. trend – Állatminták

Az állatok iránti szereteted idén a falról is visszaköszönhet, ugyanis az érdeklődés középpontjába kerülnek az álltaminták. Míg az utóbbi években leginkább az olyan egzotikus állatok – így a papagájok, a majmok és a tigrisek – adták a fő motívumokat, addig 2023-ban inkább a hazai állatokra helyeződik a hangsúly. A legkülönfélébb madarak – cinke, harkály, sirály – lesznek láthatók a tapétákon, de a mókusok, a rókák és az őzek is gyakori szereplőkké lépnek elő.

2. trend – Energiát sugárzó tapéták

Az idei év színe a „Viva Magenta”, ami egy elég erőteljes és intenzív árnyalat, így nem meglepő, hogy ez és rokon tónusai kerülnek az idei év középpontjába. Ez a pulzáló, erős vörös árnyalat a benne található kék pigmenteknek köszönhetően enyhén pink, illetve lila beütésű. A „Viva Magenta” bármilyen szobát különlegessé varázsol, legyen szó festékről vagy tapétákról.

Ezen az árnyalaton kívül a sárga, a zöld és a narancs is visszatérnek, méghozzá az intenzív változatuk. Ezekkel a színekkel díszített szobák nem pusztán feltöltenek, hanem azonnal jobb kedvre is derítenek.

3. trend – Kőfalhatású tapéta

Ha a minimalista berendezési stílust részesíted előnyben, de nem akarsz az otthonodban mindenhol fehér falakat bámulni, akkor ez a trend tökéletes számodra. Számos olyan tapéta lesz idén kapható, amitől olyan hatása lesz az adott falnak, mintha kövekkel, márvánnyal vagy gránittal lenne burkolva. Az ilyen stílusban dekorált falak nem csak visszafogott hatást keltenek, hanem rendkívül elegánsak is.

4. trend – Közeli, természet felvételek

A természet mindig inspirálóan hatott a falak dekorálására, így a tapétatrendekre is. Idén főleg a makrófelvételek (azaz nagyon közeli képek) kerülnek az érdeklődés középpontjába. Leginkább azok, melyeken virágkelyhek, pitypangok, füvek és pálmalevelek szerepelnek, méghozzá visszafogott színekben. A fenomenális végeredmény érdekében egy teljes falat tapétázd be ilyen mintákkal. Ez a különleges hatás a modern digitális nyomtatásnak köszönhető, ami fotórealisztikus ábrázolást biztosít. Ezek a túlméretes motívumok a minimalista otthonokban is remekül mutatnak.

5. trend – Sötét tapéták

Ami egy teljes konyhafronton jól mutat, az a falon is jó választásnak bizonyul. Épp ezért nem meglepő, hogy 2023-ban trendik lesznek a sötét tapéták. Ezek az eleganciát sugárzó darabok sötétkékben, feketében és antracitban mutatnak a legjobban, és drámaiságot visznek az adott helyiségbe. Annak érdekében, hogy a végeredmény ne legyen nyomasztó, akár olyan különleges tapétákat is választhatsz, melyekben vannak arany vagy réz részecskék. Megfelelő megvilágítással fantasztikus hatást tudsz elérni. Mindössze arra kell figyelned, hogy a sötét tapétát ne világos bútorokkal akard ellensúlyozni, ugyanis ez erős kontrasztot szül, ami rendkívül zavaró lehet.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.