Forrás: Getty

Spórolj a zöldségeken! Gyűjtsd be a konyhai hozzávalókat a saját veteményesedben

Zöldségeskert kialakítása

A zöldségeskert kialakításának első lépése a helyszín kiválasztása, amit nem szabad elsietni, hiszen kulcsfontosságú. A kertet védett, ám napos helyen kell kialakítani, ahol naponta legalább 5-6 óra napfényt kapnak majd a növények. Ha ez megvan, hozzáláthatunk a talaj előkészítéséhez: fel kell lazítanunk és sorokat kialakítani, ahová ültetjük majd a növényeket majd. Hozzáadhatunk komposztot vagy trágyát is, hogy bőséges legyen a termés.

Mit ültessünk?

A kiskertet érdemes több részre osztani. Egyik felébe kerüljenek folyton termő zöldségek, mint például a tökök, a másik felébe pedig az gyorsan termő fajták, mint például a hónapos retek. Magyarország éghajlata rengeteg konyhakerti növény termesztésére alkalmas, ezt érdemes is kihasználni. Vethetünk napraforgót, spenótot, sóskát, retket, hagymát, bazsalikomot, mentát, paprikát, spárgát, répát, zellert, káposztát, salátát, vagy ültethetünk paradicsomot, padlizsánt, patisszont vagy akár cukkinit is.

A zöldségeskert gondozása a hideg hónapok alatt

Ősszel és télen is rengeteg teendő akad a konyhakertben, ha bőséges termést szeretnénk a következő szezonban. Ősszel előbb le kell szüretelni az utolsó terméseket, majd felszámolni az egynyári növényeket. Az évelő fajták esetében ellenőrizzük a cserjét, vágjuk le az elhalt vagy beteg részeket.

Sokan (tévesen) azt gondolják, hogy csak tavasszal lehet komposztot keverni a talajba, pedig ez ősszel is fontos lépés. A téli fagyoktól takarófólia segítségével tudjuk megvédeni az évelő növényeket. Ősszel vagy télen kell a hagymás növényeket dugványozni, így erről se feledkezzünk meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.