Rehabilitációs program: ennek a polgári lakásnak a sikertörténete tele van tanulságokkal

„A házat 2015-ben vettem. Két héttel azután, hogy egy súlyos betegséget diagnosztizáltak nálam. Sokat gondolkodtam, hogy ebben a helyzetben megvegyem-e, meg tudok-e birkózni majd vele. Vagy inkább lakást kellene vásárolnom, mert az „biztonságosabb”? Végül a bátyám azt mondta, hogy ő úgy gondolja, ha ez segíteni fogja a gyógyulásomat, ha célt ad, vágjak bele! Tegyem félre a racionális gondolkodást. Így is tettem!

Az előző házam gyönyörű volt, de hatalmas, 3000 nm2 kert volt hozzá, így változtatni akartam. Rengeteg nézelődés után találtam ezt, és ahogy beléptem, és megláttam a tágas, polgári lakást, a nagy 3,2 m belmagasságot, azonnal tudtam, hogy ez az! Ez az enyém! Imádtam, és ez töretlen a mai napig. Még aznap ajánlatot tettem, szerencsére sikerült is megvennem.

A ház tágas, nagy terei vannak, kelet-nyugati a fekvése, így csodás világossága nagyon tetszett. Egy kis szélfogóból, egy nagy nappaliból, egy étkezőből, három szobából, három fürdőből és egy pici konyhából állt, alul pedig egy garázs, egy műhely és egy minigarzon lett kialakítva. Nagyon jó állapotban volt, de azért pár dolgot megcsináltattam (festés, parketta stb.), és volt pár olyan rész, amire anyagi okokból nem volt lehetőségem, de tudtam, hogy azokra is sor kerül majd. Eredetileg egy kis főzőfülke volt csak a konyha, ami nekem nagyon kicsinek bizonyult, a fürdő is régimódi volt, de tudtam, hogy ezek komolyabb beruházások.

Az első kicsit egyedibb dolog a bejárati ajtó napsárga színe lett. Úgy éreztem, a betegség idején egy napsütéses ajtón szeretnék minden nap belépni.

A BEJÁRATI AJTÓ

Galéria / 2 kép

Megnézem a galériát

Eleinte a régi bútoraimmal rendeztem be a házat, aztán Marketplace-en megláttam álmaim kanapéját, a maga 3 méterével, virágos párnáival, és nem tudtam neki ellenállni…. Végem volt…Hazavittem, és kiderült, hogy mindennek menni kell, mert semmihez sem jó. Így 1 év alatt teljesen átalakítottam a 30 nm-es nappalit.

A NAPPALI

Galéria / 4 kép

Megnézem a galériát

Utolsó lépéseként készült el az antik fotelom áthúzatása, ami 7 évig várta az új életet, addig rakogattam ide-oda. Gyönyörű, mély rubinvörös színt kapott. Egy használaton kívüli ajtó beugróba pedig elegáns gipszkarton álkandallót csináltattam. A falra a fiam fotóit tettük, nagyon jó szeme van a fényképezéshez, és nekem ezek a képek többet jelentenek, mint valami divatos poszter. A nappali színvilága pedig mostanra már az egész házon végighúzódik. A vörös feltűnik több helyen is, hol látványosan, hol egy kicsit pikáns formában.

AZ ANTIK FOTEL – ELŐTTE-UTÁNA

Galéria / 4 kép

Megnézem a galériát

Aztán az élet úgy hozta, hogy a testvérem konyhaszekrényt cserélt, és megkérdezték, kell-e nekem a régi. Mivel semmi baja nem volt, mondtam, hogy „ide vele”. Az új konyha kialakítása úgy sikerült, hogy 3 helyiség cserélt helyet. A régi konyha gardrób szoba (7 nm), a régi gardrób szoba hálószoba (10nm), a régi hálószoba pedig konyha lett (10 nm). A testvéremtől kapott konyhabútor természetesen nem passzolt, így megváltoztattam az elemek sorrendjét, és addig variáltam, míg tökéletes nem lett.

Nyilván, ha nem kellett volna az anyagiakkal foglalkozni, akkor lehetett volna még jobban kihasználni a helyet, de nekem így is hatalmas változás a főzőfülkéhez képest. A Pinteresten keresgéltem inspirációs képeket, mert tudtam, hogy semmiképpen nem szeretnék hagyományos fehér konyhát. Végül zöld lett. Az összes elemet átfestettem kívül-belül. Mire nekiálltam a munkának, az utolsó részletig készen volt a fejemben az új konyha. A helyiség “L” alakja miatt egy “U“ alakú berendezés készült. Maradék anyagból készült egy kis étkező pult is, amihez szintén meglévő régi bárszékeimet festettem át, piros lábakat kaptak. Ide választottam még egy kedves madaras tapétát, ami passzol a zöldhöz és a piros lábú székekhez is. Vidám és kis pikáns színfolt a konyhában. Nagy álmom még egy piros hűtő, azzal tenném fel az “i”-re a pontot. Összeállításában természetesen szakemberek segítettek, hiszen víz- és villanyszerelés, valamint festés is kellett.

A KONYHA ÁTALAKULÁSA

Galéria / 6 kép

Megnézem a galériát

A hálószoba fehér bútorokat kapott, és a sarokban édesapám által készített, kis hungarocell álkandalló ad romantikus hangulatot.

A HÁLÓSZOBA ÁTALAKULÁSA

Galéria / 3 kép

Megnézem a galériát

A fürdőszoba tavaly nyáron került sorra. Talán a legtöbb munkám ebben van, hiszen itt határ a csillagos ég…. Nagyon sokat keresgéltem a neten, mire megtaláltam a legjobb árat, a legjobb méretet. Kb. 3 hónap tudatos nézegetés után tisztult le minden. Csak 7 nm, de nagyon fontos volt, hogy kád is és zuhanyzó is legyen benne.

Eredetileg angol típusú, szoba-szerű fürdőt álmodtam meg, de végül be kellett lássam, hogy egyszerűen nem mutatna jól az, ami a fejemben van, úgyhogy módosítottam az elképzeléseimen. Azt tudtam, hogy illeszkednie kell a lakás egészéhez, ezért végül a konyha munkapultjának és fali paneljének márvány mintája mellett döntöttem, fekete kiegészítőkkel, amik szintén összecsengenek a konyhai dolgokkal. Próbáltam úgy vásárolni, hogy ne essek túlzásokba sem, de azért jól nézzen ki a végeredmény, és tartós is legyen. Így a csempe például középáras, a szaniterek pedig prémium, de a fellelhető legjobb áron beszerezve. Fiam, Bálint most diplomázik mérnökként, ő találta meg a legtökéletesebb elrendezést. Látványtervet készített, így került be egy kényelmes aszimmetrikus kád, egy nagy méretű zuhanyzó, kihasználva a falkiugrást, amit ott van, LED világítással, és sikerült eltüntetni a WC tartályt is. Bár nem angol fürdő, de nagyon szeretjük. Letisztult, jól használható, és a használat során eddig nagyon jól vizsgázott minden beépített dolog. A fürdő, a gardrób és a háló az étkezőből nyíló folyosón van, így egy elkülöníthető rész is egyben.

A fürdőszoba átalakulása

Galéria / 6 kép

Megnézem a galériát

Ennyi előzmény után jutottam el az étkezőhöz, ami 18 nm, keleti fekvésű. Az asztal és a székek 24 évesek, tömör bükkfából készültek. Szeretem a formájukat, és számomra értéket, emlékeket jelentenek. A tálaló szekrényt a konyhához kaptam, és bár a stílusa nem a kedvencem, nem akartam újat venni, meg minek is mindig hajszolni valami mást…. Ez van, ezzel kell kezdeni valamit. Így elkezdtem gondolkodni, milyen módon illeszthetném be a szettet a lakásba úgy, hogy szeressem is.

Több lakberendező csoportban is benne vagyok a Facebookon, így segítséget kértem a Több mint komód oldal megálmodójától, Vikitől. Ő mindig csodás dolgokat készít, és kíváncsi voltam, lát-e benne fantáziát egy átfestéssel. Nagyon kedves volt, és elkezdtük a közös gondolkodást. Szerencsére úgy tűnik azonos az ízlésünk, így nagyon élvezetes volt a különböző variációk latolgatása. Küldött inspirációs képeket, és amikor megláttam egy bordó szekrényt, azonnal tudtam, hogy ez az!

Így festett az étkező garnitúra a felújítás előtt

Galéria / 1 kép

Megnézem a galériát

Gondolkodtunk, hogy kapjon-e még valami extra dekort, de végül abban maradtunk, hogy először legyen meg a színe, nézzük meg, milyen így, aztán meglátjuk, elbír-e még valamit. A fogantyúk feketék lettek, mint a konyhában, valamit a nagy gyertyatartó lámpások a szekrény két oldalán. A falra pedig ismét Bálint fiam fotói kerültek, fekete-fehér képek, fekete IKEA képkeretben. Egy kivételével, amin a komód színe köszön vissza, ez a Moulin Rouge.

Az átalakult étkező

Galéria / 7 kép

Megnézem a galériát

Az asztal átfestéséhez asztalos segítségét kértem a tartósság és a minőségi kinézet miatt. Az asztal és székek a nappali kanapé krém színét kapták, az asztal lapja pedig a nappali barna bútoraival és a kis női íróasztalommal harmonizál. Magas minőségű, jó kopásállóságú festékkel fújták le, a lapra való pácot pedig addig kevergettük az asztalossal, amíg meg nem találtuk a keresett árnyalatot. A székek ülő része áthúzásra vár, de még nem találtam meg az igazi szövetet. Amúgy bár kicsit konyhás, nekem így is tetszik. Az íróasztalhoz tartozó székem a kanapé virágainak színéből választott fáradt rózsaszín lett. A falak színe az egész házban egységesen Bluer Design Bianca különleges, semleges és gyönyörű greige színe, szürke bézzsel. Csodás hátteret ad az előtte lévő bútoroknak, és nagyon elegáns is.

Mellesleg a Covid alatt a kerti házikót is átfestettem, Bálintom pedig egy komplett kerti pihenőt épített mellé, és a bejárati ajtó is bíbor színt kapott. Kell az energia, úgyhogy semmit sem bízunk a véletlenre.

A kerti házikó átalakulása

Galéria / 5 kép

Megnézem a galériát

Így alakult az én otthonom története. Egy komplex rehabilitációs program számomra. Rengeteg saját munka, rengeteg tervezés, gyűjtögetés, a várakozás művészetének gyakorlása kellett hozzá, hogy ma ilyen legyen. Messze nincs készen, de imádom, mert minden szeglete az enyém. Igaza lett a testvéremnek, egy nehéz élethelyzetben is van fény az alagút végén. Nekem egyben gyógymód is.

“Még egy fontos dolgot szeretnék kiemelni: itt is szeretném megköszönni a támogatást a testvéremnek, Bálintomnak és a szüleimnek. Nélkülük nem tudtam volna így megcsinálni. Rengeteget támogattak és támogatnak a mai napig.”

Papp-Horváth Katalin

Ezekről a sikertörténetekről se maradj le:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.