Örömzene régi falak között – Czutor Zoliék otthonában jártunk

A hangulatos, napfényes körfolyosóról nyíló lakás gyerekzsivajjal, zenével, de leginkább szeretettel teli otthon. Zoliék a felújításba azzal az elképzeléssel vágtak bele, hogy nem szeretnének „katalóguslakást” maguknak, annál inkább saját habitusukra jellemző színekre és anyagokra vágytak. A manapság divatos szürke nem az ő világuk, sokkal jobban szeretik a vidám mintákat. Így került a falra egy nyomda segítségével tapétára nyomtatott virágmotívum és a padlóra a fekete-fehér geometriai mintás kőburkolat.

A lakás a nagy belmagasság miatt tágasnak és szellősnek hat, így a minták jól megférnek egymással. A tapéta kékjét és zöldjét több falon is felhasználták, a bútorok természetes tölgyszíne minden helyiségben megjelenik, és biztosítja a folytonosságot a szobák között.

Felújítás alatt albérletben

„Amíg a felújítás zajlott, mi két emelettel magasabbra költöztünk, szerencsénkre pont ki tudtunk bérelni egy lakást a házban – meséli Zsanett, Zoli felesége. – A legnagyobb mázlink mégis a generálkivitelezővel volt, aki az ígéretéhez híven tartotta az előre megbeszélt menetrendet, és csúszás nélkül, időre elkészült az eltervezett munkákkal.”

„A lakás elosztásán nem változtattunk, de a burkolatcsere, festés és egy új konyha építése már időszerű volt. A konyhabútort méretre készíttettük, a tölgy-kék kombináció tetszett a legjobban, és így utólag is jó döntésnek bizonyult. Mindketten szeretünk főzni, sok időt töltünk itt, emiatt kényelmes konyhára vágytunk, bár a kék felület az ujjlenyomatok miatt egy kicsit kényes, ezt leszámítva tökéletesen működik, és minden kézre esik. Jó volt látni, ahogy lépésről lépésre felfrissül az otthonunk, és minden olyan lesz, ahogyan elképzeltük.”

Gyerekbirodalmak

Simon és Miksa közös szobán osztoznak, a helytakarékos emeletes ágy miatt jut hely nagy játszásoknak is. Franciska egyelőre a szülői hálóban kialakított „babarészlegen” pihen, ottjártunkkor látszólag nem zavarta a sürgés-forgás és a fotózással járó felfordulás. Ha saját szobára lesz szüksége, akkor több opció is szóba került már, de ez a kérdés még nem aktuális. Most a nagytesók felváltva figyelik és babusgatják a csöpp kislányt, mindig kap valakitől egy puszit vagy simogatást.

Az egész lakás színekkel teli, a kék és a zöld meleg árnyalatai minden helyiségben megjelennek.

Színes fürdőszoba

A konyha-étkező és közlekedőrészen használt kőburkolat kúszik be a fürdőbe is, így burkolatváltóra vagy küszöbre sem volt szükség. Merész, hatszögletű csempét választottak hozzá, itt is tölgybútorokkal kiegészítve. Egy kis ablaknak köszönhetően természetes fényt is kap a vizesblokk, benyitva az ajtón izgalmas az összkép, vidám és egyedi lett a végeredmény. Zsani az apró részletekre is figyelt, még a kuka és a papírzsebkendő tartója is harmonizál a csempe színével.

A lakás Beatlest tartalmaz

Simi örökölte édesapja zenei tehetségét, és a lakásban kialakított galériás „dolgozószobában” – ami itt a hangszerek sokaságát és Zoli ministúdióját is jelenti – , lehetősége van gyakorolni. Legszívesebben Beatles-dalokat énekel, és kíséri magát gitáron, így suli után ebben az otthoni próbateremben bontogathatja szárnyait. Zoli révén az egész család Beatles-rajongó, szívesen zenél együtt apa és fia, ebből mi is kaptunk egy kis ízelítőt, és látszott, hogy nemcsak a fotó kedvéért kerültek elő a gitárok, hanem a mindennapjaik része a közös zenélés. A könyvespolcon is komoly könyvgyűjtemény bizonyítja a rajongást, sőt az ikonikus zenekarról készült plakátok és lemezborítók is díszítik a falakat.

Szegedről Budapestre

„Egy erős gyerekkori emlék miatt egyszer szerettem volna Budapestnek ebben a városrészében élni – meséli Zoli. – Édesapám a munkája miatt itt bérelt lakást, és gyerekként sokszor meglátogattam. A szegedi panellakás után, ahol együtt éltünk, érdekesnek találtam ezeket a századforduló környékén épült nagypolgári házakat, az itteni emberek egymáshoz való viszonyát. Az eltelt évek alatt már ismerősek lettek az itteni arcok, helyek, épületek, a gyerekeinknek pedig már ez a természetes közegük, a jól ismert otthonuk.”

Galéria / 7 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2022/2-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.