Forrás: Getty

Mosókonyha kialakítása – Mennyibe kerül az első lépéstől az utolsóig?

Mosókonyha kialakítása – Kezdjünk a padlóval

Ahhoz, hogy egy mosókonyha funkcionális legyen, olyan padlóra van szükség, aminek nem árt, ha vizes lesz, ami strapabíró, és – nem mellesleg – nagyon könnyű takarítani. Ilyen jellegű burkolatok lehetnek a csempére hajazó járólapok, amik tökéletesek passzolnak ilyen környezetbe. A járólapok ára négyzetméterenként 2 000 és 10 000 forint között mozog átlagosan, de nyilván ez lehet jóval magasabb, ha magasabb kategóriájú lapokat választunk.

A falak burkolása

A falakat nagyjából ugyanolyan igények mentén érdemes burkolni, mint a padlót. Fontos, hogy a kiválasztott burkolat bírja a vizet és a párát, és lehessen könnyen takarítani. Ha nem szeretnénk, hogy plafonig érjen a csempe, akkor érdemes másfél méter körül meghúzni a határt, annál magasabbra ritkán fröccsen fel például a víz. Persze ehhez kell egy jó minőségű festék, a legjobb az, amit fürdőszobába és konyhába ajánl a gyártó, ennek literje nagyjából 2 000 forintba kerül. A csempe négyzetmétere hasonló árban van a padlóburkolóval, 4 000 és 10 000 forint között van négyzetmétere.

Szekrények

Mivel fontos a tárolás is, a szekrények sem maradhatnak ki a mosókonyhából. Mivel a helyiség elsősorban funkcionális feladatokat lát el, a régebbi, máshol már nem kellő használt bútorok beépítésével sokat lehet spórolni. Ha újonnan veszünk szekrényt, akkor azzal kalkulálj, hogy mérettől függően 200 000 forint között indul egy elem.

Mosó- és szárítógép

A főszereplő, ami miatt az egész szoba készült, a mosó- illetve szárítógép. Egy jó minőségű, energiatakarékos, okos funkciókkal felszerelt mosógép 150 000 forintba kerül, ehhez jön még a szárítógép közel hasonló árszintben. Ha kombinált gépet szeretnénk, akkor annak egy kicsit kedvezőbb, 250 000 forinttól indul.

Minden egyéb

Ezek nyilván csak a sarokpontok voltak. Ha a többi, mosókonyhába szánt dolog – például a vasaló és vasalódeszka – már eddig is megvolt a háztartásban, jelentős költségeket tudsz megtakarítani.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.