Forrás: Getty

Miért göndörödnek a könnyezőpálma levelei?

1. Alacsony páratartalom

A könnyezőpálma egy trópusi eredetű növény, amely magas páratartalmat igényel. A képlet tehát egyszerű: ha a levegő túl száraz, a levelek göndörödhetnek.

Megoldás: Növeld a szoba páratartalmát párásítóval vagy a levelek rendszeres permetezésével. Utóbbihoz lehetőleg desztillált vizet használj, hogy ne üljenek ki az ásványok a levelekre.

2. Helytelen öntözés

A túlöntözés és az alulöntözés egyaránt káros lehet. A talajnak egyenletesen nedvesnek, de nem túl vizesnek kell lennie.

Megoldás: Rendszeresen ellenőrizd a talaj nedvességtartalmát, és állíts be egy megfelelő öntözési rutint. Mindig tapogasd meg a talajt locsolás előtt, és csak akkor adj vizet a könnyezőpálmának, ha kiszáradt a talaj.

Miért göndörödnek a könnyezőpálma levelei?
Forrás: Getty

3. Tápanyaghiány

A könnyezőpálma tápanyagigényes növény, különösen a kálium és magnézium hiánya jelenthet számára problémákat. Sajnos a tartósan fennálló tápanyaghiány visszafordíthatatlan károkat okozhat, ezért mielőbb orvosold ezt

Megoldás: Használj pálmáknak készített tápoldatot, amely tartalmazza a szükséges mikrotápanyagokat. Különösen jók azok az opciók, melyekben magnézium is van.

4. Fényhiány

A könnyezőpálma megfelelő fejlődéséhez közvetett, erős fényre van szükség. Azt is mondhatnánk, hogy nem tud túl sok napfényt kapni. Trópusi növényként igazi napimádó!

Megoldás: Helyezd a növényt olyan helyre, ahol elegendő napfény éri, lehetőleg napi 5-6 órán át. A forró nyári napok során persze azért nem árt ellenőrizni a leveleit, nehogy megégjenek.

5. Ingadozó hőmérséklet

A könnyezőpálma nem kedveli a hirtelen hőmérsékletváltozásokat, és kifejezetten a párás meleget szereti.

Megoldás: Keress olyan helyet a könnyezőpálmának, ahol nincs huzat és viszonylag állandó a hőmérséklet. A nappali például általában ideális választás a számára.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.