Forrás: Getty

Konyhakerti fűszernövények szárítása lépésről lépésre

Így szárítsd meg a fűszernövényeid, hogy télen is élvezhesd az ízüket:

  1. Válaszd ki a megfelelő időt: A fűszernövények szárítására a virágzásuk előtti időszakot célozd meg. Általában augusztus a legideálisabb ez, mivel ekkor az ízük és az illatuk még erőteljes, amit viszonylag jól meg fognak tudni tartani.
  2. Válogass alaposan: Csak az egészséges, kártevőktől mentes növényeket válaszd a szárításhoz. Alaposan vizsgáld meg a leveleket, hogy nincsenek-e a leveleket hátoldalán gombás fertőzésre utaló jelek vagy élősködők.
  3. Légy kíméletes: Ha vágni kell a növényeket, mindig használj éles ollót vagy kést. Így megelőzheted a növények károsodását, továbbá a fertőzések esélyét is jelentősen lecsökkented.
  4. Az időzítés a siker kulcsa: A legjobb napszak a fűszernövények szárítására a délelőtt, amikor a növények még frissek, de a harmat már elpárolgott a szárukról.
  5. A kötegek ereje: Készíts apró kötegeket a fűszernövényekből, és kösd össze azokat zsineggel. Semmiképp se használj drótot, nehogy megsértsd a szárakat, hiszen akkor nem lesz tökéletes a száradásuk.
  6. A helyszín kiválasztása: Válassz egy sötét, meleg, száraz helyet a szárításhoz, ahol a fűszernövényeket nem éri közvetlen napfény, és nem magas a páratartalom.
  7. Türelem és figyelem: Hagyj időt a fűszernövényeknek, hogy teljesen kiszáradjanak. Ez két-három hétig is eltarthat, de az eredmény kifizetődő lesz!
  8. Tárolás és használat: Miután a fűszernövények teljesen kiszáradtak, őröld vagy törd apróra őket, majd tárold légmentesen zárható üvegekben vagy fém dobozokban. Így az ízük és aromájuk hosszú ideig megmarad.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.