Forrás: Getty

Kerti szegély ötletek – Anyagok és inspirációk

A természetnek nagyon nehéz határt szabni. A kertedben ez azt jelenti, hogy szegély híján azt fogod egyszer csak észrevenni, hogy már a kerti útra is benőtt a fű, illetve a virágágyás szegélye sem úgy néz ki, mint ahogy azt korábban kialakítottad. Érdemes hát inkább elhatárolnod a különböző területeket egymástól. Ennek legegyszerűbb módja a szegély. Ehhez mutatunk most kerti szegély ötleteket.

Kerti szegély ötletek

Természetes megoldások

Ha lágy és természetes átmeneteket szeretnél, akkor a fából vagy kőből készített szegélyek bizonyulnak a legjobb választásnak. A fa ágyásszegélyek emelése viszonylag könnyen megy, további előnyük, hogy lefesthetők, így egyedivé tudod varázsolni őket. Ezen eltérő méretben és magasságban kaphatók, így akár lépcsőzetesen is elrendezheted őket.

Ha a kő szimpatikusabb megoldás, akkor érdemes számolnod azzal, hogy ez nagyobb munkával jár, azonban sokkal hosszabb az élettartama, hiszen az időjárás nehezebben tud kárt tenni benne.

Tipp: Remekül mutat, ha a szegély nem egyenes, hanem ívelt, így izgalmasabb hatása lesz, és az átmenetek is lágyabbak lesznek.

Letisztult és modern

Ha modern hatású kertet szeretnél, akkor letisztult és egyszerű szegélyekre lesz szükséged. Erre a célra a sima betonból készült darabok a legjobbak, illetve murvára is szükséged lesz. Ha például a kerti utat szeretnéd szegélyezni, akkor tegyél az út mellé betonszegélyt, és emellé szórj egy széles sávban murvát. Ezáltal visszaszorítod a gazt és még inkább kielemed az átmenetet, illetve az egyenes vonalvezetést. A murvás területen remekül mutat pár szolárlámpa is.

Eltérő magasságok

Főleg virágágyások esetében igaz, hogy ajánlott azokat úgy kialakítani, hogy magasabban helyezkedjenek el, mint a füves terület. Ezáltal kiemeled a virágokat, továbbá némi dinamikát adsz a kertnek. A szegély kialakításától, formájától és anyagától függ, hogy a végeredmény modern vagy természetes hatású. Leginkább a lejtős kertekben bizonyul ez remek megoldásnak.

Fémből készült határvonal

A fa és kő mellett a fémből készült szegélyek is nagyon népszerűek. Ezeket megvásárolhatod ívesen, de otthon is meg tudod őket hajlítani. A fém további előnye, hogy strapabíró, kevés helyet foglal el, és nagyon egyszerű vele dolgozni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.