Forrás: Getty

Íme 5 gyakori hőszigetelési hiba – Mutatjuk azt is, hogyan kerüld el őket

1. Nem megfelelő szigetelőanyagot választasz: Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, az, hogy nem megfelelő szigetelőanyagot használsz. Mindegyik ház más, és a szigetelési igények is eltérőek lehetnek, viszont sokan csak a legnépszerűbb opciók közül válogatnak.

Tipp: A legjobb megoldás az, ha egy szakemberrel konzultálsz, aki segít kiválasztani a megfelelő szigetelőanyagot a házhoz. Sőt, a legjobb, ha utána olvasol beszámolóknak, esetleg modern megoldásoknak, és azokról kéred ki a szakember véleményét, hiszen a szakemberek is hajlamosak a számukra legkényelmesebb módszert javasolni.

2. Rosszul elhelyezett szigetelés: Nem csak az anyag a fontos, hanem a szigetelés helyes felhelyezése is. Gondoskodj róla, hogy a szigetelés ne legyen tömör, és egyenletesen fedje le azokat a területeket, amelyek hőveszteséget okoznak – ilyenek például a tetőterek és az ablakok, ajtók környéke.

Tipp: A vastag réteg szigetelőréteg helyett inkább vékonyabb, de egyenletesebb réteget vigyél fel, így hatásosabban működik a szigetelés.

3. Nem záródnak szorosan a nyílászárók: Az ablakok és ajtók körüli repedések és hézagok jelentősen megnövelhetik a hőveszteséget.

Tipp: Minden évben minimum egyszer (de inkább kétszer) nézd végig az ablakok és ajtók szegélyén lévő szigetelőanyagot. Az apró hézagokat akár te magad is betömheted, számos ehhez szükséges készletet lehet kapni a barkácsboltokban. Itt is arra ügyelj, hogy inkább vékony, egyenletes réteggel fedd be a lyukakat a magasabb hatékonyság érdekében.

4. Elmarad a rendszeres karbantartás: A hőszigetelés idővel kopik és sérül, ez teljesen természetes. A hibás szigetelés pedig nem csak hatékonyságvesztést, hanem akár súlyosabb problémákat is okozhat, így például penészesedést.

Tipp: Fontos rendszeresen ellenőrizni a szigetelést, és mihamarabb javítani, ha szükséges.

5. A szigetelés a szellőzés rovására megy: Sokan minden apró rést befednek a lakótér körül, ezért a padlás, a pince vagy a garázs egyáltalán nem szellőzik. A szellőzés hiánya miatt felütheti a fejét a penész, amit aztán nagyon nehéz felszámolni.

Tipp: Az alapos szigetelés fontos, ám győzödj meg arról, hogy ez nem megy a szellőzés rovására. A szakemberek tudnak javasolni „stratégiai” szellőzőréseket, amelyeket semmiképp se szigetelj le.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.