Forrás: Getty

Így tüntesd el a sárga foltokat a párnáról

Miért lesz sárga a párna?

A sárga foltokat elsősorban a nyál és az izzadság hagyja maga után, de a por és a kosz is okozhat ilyen nyomokat.

Ezek a foltok főleg koszorú formában fordulnak elő, méghozzá azokon a párnákon, amiket sűrűn használsz.

Alapvetően nem károsak az egészségre, kivéve ha baktérium vagy penész okozza ezek megjelenését. Ez azonban igencsak ritkán fordul elő. Ebben az esetben sötétebb pöttyök láthatók a párnán.

A sárga foltok eltüntetése

Legtöbbször már egy egyszerű mosógépes mosással el tudod tüntetni a foltokat. Ebben az esetben mindig kövesd a gyártó előírásait, nehogy kárt tegyél a párnában.

Makacsabb foltoknál pedig próbáld ki az alábbi házi praktikák egyikét:

  • Egy jól bevált szer, ami minden otthonban megtalálható: az ecet. Áztasd be a párnát maximum 2 órára ecetbe, majd mosd ki a gépben.
  • Egy másik lehetőség a sütőpor, amely magába szívja a szagokat és a foltokat, így eltávolítva azokat Ebben az esetben nem beáztatnod kell a párnát, hanem csak beszórnod a porral, majd várnod kell pár órát. Ezután rázd le a sütőport a párnáról, a maradékot pedig porszívózd le.

Ezen kívül arra is figyelj, hogy minél többször tedd ki a napra a párnát, főleg mosás után, ugyanis a napsugaraknak fehérítő hatásuk van. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy ezt inkább megelőzés céljából ajánlott csinálnod, ugyanis a sárga foltokat mindössze a napsugarak segítségével nem fogod tudni eltüntetni.

Mikor kell cserélni a párnát?

Alapvetően nem kell azonnal lecserélned a párnát, ha sárga foltok keletkeznek rajta, de ha a mosás és a házi praktikák ellenére sem javul a helyzet, akkor érdemes új darabot beszerezned.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.