Forrás: Getty

Így tarthatod életben a saját konyhakerted

A kezdő lépés: a konyhakert megtervezése

Először meg kell nézned, hogy hol tudnád elhelyezni ezt a kertet. Ideális esetben ez kellően közel van a konyhához, és éri elég napfény is, ami a növények fejlődéséhez elengedhetetlen. Gyűjtsd össze, hogy milyen növényeket szeretnél nevelni a kertben, és nézz utána, hogy azok jól megférnek-e egymás mellett. Jó társításokkal a palánták tudják segíteni egymást a növekedésben.

Konyhakert télen is?

Miért kellene, hogy télen megálljon az élet a kertedben? Sok olyan növényt költöztethetsz bele, ami télen is képes aktív maradni, így ha ügyesen választod meg a konyhakerted helyét, akkor télen is élvezheted a frissen szüretelt zöldségeket és fűszereket.

Cserép vagy ágyás?

Az, hogy milyen alapon kezded a konyhakerted, csak azon múlik, hogy mire van lehetőséged. Egy panelházban, ha nincs az erkélyen beépített virágágyás, akkor a cserép lehet a megfelelő megoldás, de egy kertes házban már sokkal nagyobb a szabadság. Ott akár közvetlenül a földbe is ültethetsz, vagy készíthetsz magaságyásokat, hogy jobban meg tudd védeni a növényeid.

Így tarthatod életben a saját konyhakerted
Forrás: Getty

Klasszikus növények

Ez a rész természetesen teljesen rajtad múlik, de a legtöbb konyhakertben a paradicsom, a paprika sóés a saláta „kötelező” elem. Már csak azért is, mert nem nehéz velük sikert elérni. A fűszerek közül pedig a bazsalikom és a rozmaring szokott népszerű választás lenni.

Hogy kell gondozni?

Általában egy balkonkertet sokkal könnyebb rendben tartani – már csak a mérete miatt is. Ha jól választottad meg hozzá a helyet, azaz kellően szélvédett, és ideális a napfény mennyisége, a rendszeres öntözésre kell még nagyon odafigyelned.

Téliesítés

Ha nem télállóak a növényeid, akkor a fagyok beköszöntével költöztesd be őket a lakásban vagy egy nem túl hideg tárolóba.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.