Forrás: Getty

Így szellőztess egy ablak nélküli fürdőszobában

Ilyen esetben természetesen sokat segítenek a speciális páraelszívó-szellőztető rendszerek, melyek egy csatornán keresztül segítik a levegőcserét, azaz a nedves levegőt kivezetik a helyiségből, helyére pedig friss kerül. Persze, ha ez nem adott, akkor sem ülhetünk karba tett kézzel. Ilyenkor segíthetnek az alábbi tippek.

5 tipp a fürdőszoba páratartalmának a csökkentésére

  1. Zuhanyzás után mindig távolítsd el a csempékről a vizet egy ablaklehúzó segítségével. Ezáltal a nedvesség nem jut be a fugákba.
  2. A nedves törölközőket egy olyan szobában szárítsd, ahol van ablak, illetve alacsony a páratartalom. Amennyiben van teraszod, akkor még télen is nyugodtan terítsd ki ezeket a textileket a szabadba.
  3. A levegő cseréjére is lehetőséged van. Ehhez egy vagy több, a fürdőszobával határos szobában nyisd ki az ablakokat, és csukd be a többi helyiség ajtaját. A nyitott ablakokon keresztül el tud távozni a nedves benti levegő, a száraz kinti pedig be tud áramolni a helyére. Ez akkor működik a legjobban, amikor kint sokkal hidegebb van, mint a lakásban.
  4. Egy higrométer is a segítségedre lehet, ugyanis ez az eszköz megmutatja a levegő páratartalmát, így pontosan látod, hogy mikor kell tenned valamit. A relatív páratartalom 40-70 százalék között mozog a fürdőszobában. Ha efölötti értéket mutat, akkor muszáj lépned.
  5. Egy párátlanító beszerzése és használata abban az esetben bizonyul jó választásnak, ha a többi módszer nem válik be. Ezek a készülékek több liter vizet képesek kivonni a levegőből, azonban arról sem szabad megfeledkezned, hogy rengeteg áramot fogyasztanak. A kémiai párátlanítók egy granulátum segítségével kötik meg a nedvességet, és áram nélkül működnek. Ezek tehát nem fogják terhelni a villanyszámládat, ellenben rendszeresen kell cserélned bennük a granulátumot, ami cserébe költséggel jár.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.