Gyümölcsfák gondozása – Íme, a 6 legnépszerűbb fajta és igényeik

Gyümölcsfák gondozása – Íme, a 6 legnépszerűbb fajta és igényeik

Fák nélkül egyik kert sem az igazi, gyümölcsfa nélkül meg aztán pláne. A gyümölcsfák gondozása közel sem olyan bonyolult, ráadásul sokszorosan megtérül, hiszen cserébe nemcsak árnyékot, de bőséges termést is adnak. Cikkünkben sorra vesszük a legnépszerűbb fajtákat és azok igényeit.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Gyümölcsfák gondozása

Almafa

Bár rengeteg fajta almafa létezik, a legtöbbjüknek hasonló igényei vannak. Mindenképpen napos, szélvédett helyre ültessük a csemetét. Ültetéskor keverjünk komposztot vagy kifejezetten gyümölcsfának való trágyát a talajhoz. Az almafa egész évben ültethető, kivéve a téli fagyok alkalmával. Minden nap meglocsolhatjuk bőségesen, ám biztosítani kell hozzá azt, hogy a felesleges víz jól el tudjon oszlani a talajban.

Barackfa

A barackfák kifejezetten a meleg, napos helyet kedvelik, más helyeken igencsak szegényes termésre lehet számítani. A tavaszi fagyok rendkívül veszélyesek a termésre, ha rügyezés után jönnek a mínuszok, a fa komoly károkat szenved, ezért ilyenkor ajánlott takarófóliával védeni. Tavasztól kezdve bőségesen kell öntözni. Ezen kívül csak a szokásos tavasz eleji vagy ősz végi metszést igénylik.

Cseresznyefa

Mint minden gyümölcsfa, a cseresznye is napos és melegkedvelő növény. Tápanyagdús talajra és bőséges öntözésre van szüksége a bőséges termés érdekében. Sajnos a levéltetvek és más kártevők nagyon kedvelik, ezért permetezése erősen ajánlott. A termését a madarak előszeretettel fogyasztják, ezért madarak lakta kertbe nem a legjobb választás.

Körtefa

A körtefát sokan nem merik bevállalni, mondván: megannyi probléma miatt veszhet kárba az egész éves termés. Például nagyon korán virágzik, ezért az utolsó tavaszi fagyok nagy veszélyt jelentenek rá. Másrészről pedig, csakúgy, mint a cseresznyefát, kifejezetten kedvelik a kártevők. Míg előbbit takarófóliával, utóbbit permetezéssel tudjuk kivédeni. Locsoljuk bőségesen a körtefát, gondoskodjunk a tápanyagdús talajról, és bőséges körteterméssel hálálja meg a fáradozásunkat.

Meggyfa

Kezdő kertészek számára tökéletes választás, hiszen a meggyfa a legkönnyebben nevelhető gyümölcsfák egyike. Szinte gondozásra sincs szüksége, pláne, ha napos helyre ültetejük. Kevésbé jó minőségű talajban is képes bőséges termést hozni, ha rendszeresen locsoljuk. A permetezésből a meggyfák se maradjanak ki, hiába nem olyan népszerűek a kártevők körében, mint a körte- vagy cseresznyefák.

Szilvafa

Szintén kezdő- vagy időhiányban szenvedő kertészek kedvence. A meggyfához hasonló igényei vannak, annyi különbséggel, hogy a szilvafa még félárnyékban is képes termést hozni. Fiatal korában oda kell figyelni a helyes metszésre, ám pár év elteltével akár a metszés is elhagyható lépés. Öntözzük rendszeresen, és a komposztálásból se maradjon ki.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása és vásárlása esetén válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin