Forrás: Getty

Gyümölcsfák gondozása – Íme, a 6 legnépszerűbb fajta és igényeik

Gyümölcsfák gondozása

Almafa

Bár rengeteg fajta almafa létezik, a legtöbbjüknek hasonló igényei vannak. Mindenképpen napos, szélvédett helyre ültessük a csemetét. Ültetéskor keverjünk komposztot vagy kifejezetten gyümölcsfának való trágyát a talajhoz. Az almafa egész évben ültethető, kivéve a téli fagyok alkalmával. Minden nap meglocsolhatjuk bőségesen, ám biztosítani kell hozzá azt, hogy a felesleges víz jól el tudjon oszlani a talajban.

Barackfa

A barackfák kifejezetten a meleg, napos helyet kedvelik, más helyeken igencsak szegényes termésre lehet számítani. A tavaszi fagyok rendkívül veszélyesek a termésre, ha rügyezés után jönnek a mínuszok, a fa komoly károkat szenved, ezért ilyenkor ajánlott takarófóliával védeni. Tavasztól kezdve bőségesen kell öntözni. Ezen kívül csak a szokásos tavasz eleji vagy ősz végi metszést igénylik.

Cseresznyefa

Mint minden gyümölcsfa, a cseresznye is napos és melegkedvelő növény. Tápanyagdús talajra és bőséges öntözésre van szüksége a bőséges termés érdekében. Sajnos a levéltetvek és más kártevők nagyon kedvelik, ezért permetezése erősen ajánlott. A termését a madarak előszeretettel fogyasztják, ezért madarak lakta kertbe nem a legjobb választás.

Körtefa

A körtefát sokan nem merik bevállalni, mondván: megannyi probléma miatt veszhet kárba az egész éves termés. Például nagyon korán virágzik, ezért az utolsó tavaszi fagyok nagy veszélyt jelentenek rá. Másrészről pedig, csakúgy, mint a cseresznyefát, kifejezetten kedvelik a kártevők. Míg előbbit takarófóliával, utóbbit permetezéssel tudjuk kivédeni. Locsoljuk bőségesen a körtefát, gondoskodjunk a tápanyagdús talajról, és bőséges körteterméssel hálálja meg a fáradozásunkat.

Meggyfa

Kezdő kertészek számára tökéletes választás, hiszen a meggyfa a legkönnyebben nevelhető gyümölcsfák egyike. Szinte gondozásra sincs szüksége, pláne, ha napos helyre ültetejük. Kevésbé jó minőségű talajban is képes bőséges termést hozni, ha rendszeresen locsoljuk. A permetezésből a meggyfák se maradjanak ki, hiába nem olyan népszerűek a kártevők körében, mint a körte- vagy cseresznyefák.

Szilvafa

Szintén kezdő- vagy időhiányban szenvedő kertészek kedvence. A meggyfához hasonló igényei vannak, annyi különbséggel, hogy a szilvafa még félárnyékban is képes termést hozni. Fiatal korában oda kell figyelni a helyes metszésre, ám pár év elteltével akár a metszés is elhagyható lépés. Öntözzük rendszeresen, és a komposztálásból se maradjon ki.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.