Ezért ne pakold tele soha a mosógépet

Ezért ne pakold tele soha a mosógépet

Spórolásra vagy környezettudatosságra hivatkozva próbáljuk minél ritkábban elindítani a mosógépet, ami egyben azt jelenti, hogy a ritkább alkalmakkor telepakoljuk. Ezzel azonban komoly károkat tehetünk a gépben, illetve a ruhákban.

Ötletládához ad!

Ezért ne pakold tele a mosógépet

Ahhoz, hogy a gép rendesen tudjon működni, a dobban elegendő helynek kell lennie, hiszen a ruháknak mozogniuk kell, hogy tiszták legyenek. Egy másik hátrány: ha tele van a gép, akkor a ruhák túl sok nedvességet szívnak magukba. Ennek következtében ha a dobban nincs elegendő víz, a mosópor nem tud megfelelően feloldódni, a ruhák pedig nem lesznek teljesen tiszták, sőt, kosz- és mosópor maradványok is maradnak bennük.

Ezeken kívül a centrifugálás sem működik optimálisan, ha tele van a mosógép. Ezt onnan veszed észre, hogy a centrifugálás ellenére is vizesek maradnak a ruhák, továbbá működés közben sokkal hangosabb a gép. Ha pedig a motor és az ékszíj túlterhelődik a vizes ruhák súlyától, az akár komoly károkat is okozhatnak.

Nem fenntartható

Noha sokan azt hiszik, környezetkímélő teljesen telepakolni a mosógépet, az alábbi okok miatt ez nem teljesen igaz:

  • Ha nem lesznek teljesen tiszták a ruhák, akkor ismét ki kell mosnod azokat, ezáltal kétszer több mosószert, vizet és áramot használsz.
  • Ha nagyon telepakolod a gépet, akkor a textilek jobban súrlódnak, így előbb elhasználódik az anyag, ezáltal lyukak és bolyhok keletkeznek rajta.
  • A túlpakolástól akár idő előtt tönkre is mehet a gép, ami azt jelenti, hogy újat kellene vásárolnod, a régi pedig hulladékként végzi valahol.

Így pakold be helyesen a mosógépet

A mosógép ideális töltöttségi szintje ¾, ami azt jelenti, hogy még belefér a kezed. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy ne tegyél be túl sok ruhát:

  • Mosd külön a színes és a fehér ruhákat, ezen kívül a ruhadarabok anyagát is mindig vedd figyelembe – például a selyemből készülteknek más programot kell választani.
  • Ha tényleg sok a szennyes, akkor inkább 2 adagban, egymás után mosd ki azokat.
  • Alaposan gondold át, hogy tényleg szükséges-e az adott ruhadarabot kimosnod. Például egy farmert ritkábban kell kitisztítani, mint egy blúzt. Ha pedig csak egy-egy foltot kell eltüntetned, akkor sok esetben teljesen elegendő, ha célzottan azt távolítod el.
  • Amennyiben biztosra szeretnél menni, hogy nem teszel be túl sok ruhát, akkor nyugodtan mérd meg ruhák összsúlyát egy szobamérleg segítségével.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Így lesz pihentető az alvás a legnagyobb hőségben is

A nyári hőség nemcsak a nappalokat, hanem az éjszakákat is megnehezíti, különösen akkor, ha nincs otthon légkondicionálód. Ezért is hoztunk most néhány ötletet, amiknek hála a legnagyobb melegben is jól tudsz majd aludni.

Tipp Megizzadtál a kedvenc baseball sapkádban? Így tüntesd el róla a foltokat

Az erős nyári napsugarak miatt gyakran kerül elő a baseball sapka a szekrény mélyéről, pláne, a kertészkedésről vagy kinti programokról van szó. És bár ez a fejfedő hatékony a napszúrás ellen, kellemetlenül fel tudja melegíteni a fejbőrt, így nem csoda, ha egy idő után izzadtságfoltok jelennek meg rajta. Mutatjuk, hogyan tudod ezeket eltávolítani.

Kert Nem virágzik a rózsád? Ez az 5 ok állhat a háttérben

Bárhogy is próbálkozol, nem borul virágba a rózsabokrod? Akkor lehet, hogy te is belefutottál a rózsagondozás 5 tipikus hibájának egyikébe.

Kert Júniusi teendők a kertben

Nyáron igazán élvezet kint dolgozni a kertben, főleg júniusban, hiszen ekkor már szép színesek a virágágyások, a veteményesben pedig már begyűjtheted az első friss és ropogós, vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket. De persze feladat is van bőven, hogy a kert jól bírja a hőséget, és nyár végén is szép és egészséges legyen. Segítségképp ezeket szedtük most össze csoportosítva.

Felújítás Szőlőhegyek ölelésében – Egy présházból lett otthon Zsámbék szomszédságában

Ezúttal egy völgybe utazunk, hogy egy régi présházat járjunk be, amiből alapos tervezéssel, nagy adag jóízléssel, valódi hozzáértéssel és kellő alapossággal valódi otthon lett.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin