Ezért ne pakold tele soha a mosógépet

Ezért ne pakold tele soha a mosógépet

Spórolásra vagy környezettudatosságra hivatkozva próbáljuk minél ritkábban elindítani a mosógépet, ami egyben azt jelenti, hogy a ritkább alkalmakkor telepakoljuk. Ezzel azonban komoly károkat tehetünk a gépben, illetve a ruhákban.

Ötletládához ad!

Ezért ne pakold tele a mosógépet

Ahhoz, hogy a gép rendesen tudjon működni, a dobban elegendő helynek kell lennie, hiszen a ruháknak mozogniuk kell, hogy tiszták legyenek. Egy másik hátrány: ha tele van a gép, akkor a ruhák túl sok nedvességet szívnak magukba. Ennek következtében ha a dobban nincs elegendő víz, a mosópor nem tud megfelelően feloldódni, a ruhák pedig nem lesznek teljesen tiszták, sőt, kosz- és mosópor maradványok is maradnak bennük.

Ezeken kívül a centrifugálás sem működik optimálisan, ha tele van a mosógép. Ezt onnan veszed észre, hogy a centrifugálás ellenére is vizesek maradnak a ruhák, továbbá működés közben sokkal hangosabb a gép. Ha pedig a motor és az ékszíj túlterhelődik a vizes ruhák súlyától, az akár komoly károkat is okozhatnak.

Nem fenntartható

Noha sokan azt hiszik, környezetkímélő teljesen telepakolni a mosógépet, az alábbi okok miatt ez nem teljesen igaz:

  • Ha nem lesznek teljesen tiszták a ruhák, akkor ismét ki kell mosnod azokat, ezáltal kétszer több mosószert, vizet és áramot használsz.
  • Ha nagyon telepakolod a gépet, akkor a textilek jobban súrlódnak, így előbb elhasználódik az anyag, ezáltal lyukak és bolyhok keletkeznek rajta.
  • A túlpakolástól akár idő előtt tönkre is mehet a gép, ami azt jelenti, hogy újat kellene vásárolnod, a régi pedig hulladékként végzi valahol.

Így pakold be helyesen a mosógépet

A mosógép ideális töltöttségi szintje ¾, ami azt jelenti, hogy még belefér a kezed. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy ne tegyél be túl sok ruhát:

  • Mosd külön a színes és a fehér ruhákat, ezen kívül a ruhadarabok anyagát is mindig vedd figyelembe – például a selyemből készülteknek más programot kell választani.
  • Ha tényleg sok a szennyes, akkor inkább 2 adagban, egymás után mosd ki azokat.
  • Alaposan gondold át, hogy tényleg szükséges-e az adott ruhadarabot kimosnod. Például egy farmert ritkábban kell kitisztítani, mint egy blúzt. Ha pedig csak egy-egy foltot kell eltüntetned, akkor sok esetben teljesen elegendő, ha célzottan azt távolítod el.
  • Amennyiben biztosra szeretnél menni, hogy nem teszel be túl sok ruhát, akkor nyugodtan mérd meg ruhák összsúlyát egy szobamérleg segítségével.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin