Ezért ne pakold tele soha a mosógépet

Ezért ne pakold tele soha a mosógépet

Spórolásra vagy környezettudatosságra hivatkozva próbáljuk minél ritkábban elindítani a mosógépet, ami egyben azt jelenti, hogy a ritkább alkalmakkor telepakoljuk. Ezzel azonban komoly károkat tehetünk a gépben, illetve a ruhákban.

Ötletládához ad!

Ezért ne pakold tele a mosógépet

Ahhoz, hogy a gép rendesen tudjon működni, a dobban elegendő helynek kell lennie, hiszen a ruháknak mozogniuk kell, hogy tiszták legyenek. Egy másik hátrány: ha tele van a gép, akkor a ruhák túl sok nedvességet szívnak magukba. Ennek következtében ha a dobban nincs elegendő víz, a mosópor nem tud megfelelően feloldódni, a ruhák pedig nem lesznek teljesen tiszták, sőt, kosz- és mosópor maradványok is maradnak bennük.

Ezeken kívül a centrifugálás sem működik optimálisan, ha tele van a mosógép. Ezt onnan veszed észre, hogy a centrifugálás ellenére is vizesek maradnak a ruhák, továbbá működés közben sokkal hangosabb a gép. Ha pedig a motor és az ékszíj túlterhelődik a vizes ruhák súlyától, az akár komoly károkat is okozhatnak.

Nem fenntartható

Noha sokan azt hiszik, környezetkímélő teljesen telepakolni a mosógépet, az alábbi okok miatt ez nem teljesen igaz:

  • Ha nem lesznek teljesen tiszták a ruhák, akkor ismét ki kell mosnod azokat, ezáltal kétszer több mosószert, vizet és áramot használsz.
  • Ha nagyon telepakolod a gépet, akkor a textilek jobban súrlódnak, így előbb elhasználódik az anyag, ezáltal lyukak és bolyhok keletkeznek rajta.
  • A túlpakolástól akár idő előtt tönkre is mehet a gép, ami azt jelenti, hogy újat kellene vásárolnod, a régi pedig hulladékként végzi valahol.

Így pakold be helyesen a mosógépet

A mosógép ideális töltöttségi szintje ¾, ami azt jelenti, hogy még belefér a kezed. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy ne tegyél be túl sok ruhát:

  • Mosd külön a színes és a fehér ruhákat, ezen kívül a ruhadarabok anyagát is mindig vedd figyelembe – például a selyemből készülteknek más programot kell választani.
  • Ha tényleg sok a szennyes, akkor inkább 2 adagban, egymás után mosd ki azokat.
  • Alaposan gondold át, hogy tényleg szükséges-e az adott ruhadarabot kimosnod. Például egy farmert ritkábban kell kitisztítani, mint egy blúzt. Ha pedig csak egy-egy foltot kell eltüntetned, akkor sok esetben teljesen elegendő, ha célzottan azt távolítod el.
  • Amennyiben biztosra szeretnél menni, hogy nem teszel be túl sok ruhát, akkor nyugodtan mérd meg ruhák összsúlyát egy szobamérleg segítségével.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Tapétatrend 2023 – Stílusok, színek és minták

Az idei évben nyugodtan legyél bátrabb, ami a színeket és a mintákat illeti. 2023-ban minden falról az energia sugárzik, és ez rád is jó hatással lesz. Valami nagyon mást hoz ez az esztendő. Mutatjuk is, mit.

Felújítás Szerelem második látásra – Bámulatos farmhouse stílus egy 54 nm-es panellakásban

Egy panellakás farmhouse stílusban – nem, ez nem csak a mesében létezik. Ha az ember nagyon akar valamit, azt bizony valóra lehet váltani. Éppen erről szól Gabi története, aki szándékosan egy nagyon reménytelen állapotban lévő panellakást keresett, hogy abban aztán hódolhasson nagy szerelmének, a lakberendezésnek. Nézzétek, milyen csodát alkotott.

Tipp A ragyogóan tiszta sütő titka – Egy influencer szuper trükkje

Ha azt hiszed, már minden takarítós trükköt láttál, akkor bizony tévedsz, ugyanis a TikTokon és az Instagramon szinte naponta bukkannak fel új megoldásokat. Most egy olyan trükköt hoztunk Neked, ami a sütőt segít újszerűen tisztává varázsolni, ráadásul papírtörlőn vagy alufólián kívül nincs is másra szükséged hozzá.

Tipp 5 zseniális ötlet, hogyan használd fel a megmaradt buborékfóliát

A pandémia óta egyre többet rendelsz webshopokból, és nem tudod, hogy mit kezdj a rengeteg buborékfóliával? Nekünk van pár zseniális ötletünk.

Tipp 5 lépés, amivel tisztán tarthatod a szárítógépet

A szárítógép tisztítása nem tűnik fontos feladatnak, hiszen tiszta ruhák kerülnek bele, így a gép sem lehet piszkos – vagy mégis? Bizony, a szárítógépben rengeteg kosz tud felhalmozódni a szöszöktől kezdve azoktól a szennyeződésekig, amelyek nem jöttek ki a mosás során a ruhákból. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen és alaposan tisztítsd a szárítógépet (is).

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin