Forrás: Getty

Ezért ne pakold tele soha a mosógépet

Ezért ne pakold tele a mosógépet

Ahhoz, hogy a gép rendesen tudjon működni, a dobban elegendő helynek kell lennie, hiszen a ruháknak mozogniuk kell, hogy tiszták legyenek. Egy másik hátrány: ha tele van a gép, akkor a ruhák túl sok nedvességet szívnak magukba. Ennek következtében ha a dobban nincs elegendő víz, a mosópor nem tud megfelelően feloldódni, a ruhák pedig nem lesznek teljesen tiszták, sőt, kosz- és mosópor maradványok is maradnak bennük.

Ezeken kívül a centrifugálás sem működik optimálisan, ha tele van a mosógép. Ezt onnan veszed észre, hogy a centrifugálás ellenére is vizesek maradnak a ruhák, továbbá működés közben sokkal hangosabb a gép. Ha pedig a motor és az ékszíj túlterhelődik a vizes ruhák súlyától, az akár komoly károkat is okozhatnak.

Nem fenntartható

Noha sokan azt hiszik, környezetkímélő teljesen telepakolni a mosógépet, az alábbi okok miatt ez nem teljesen igaz:

  • Ha nem lesznek teljesen tiszták a ruhák, akkor ismét ki kell mosnod azokat, ezáltal kétszer több mosószert, vizet és áramot használsz.
  • Ha nagyon telepakolod a gépet, akkor a textilek jobban súrlódnak, így előbb elhasználódik az anyag, ezáltal lyukak és bolyhok keletkeznek rajta.
  • A túlpakolástól akár idő előtt tönkre is mehet a gép, ami azt jelenti, hogy újat kellene vásárolnod, a régi pedig hulladékként végzi valahol.

Így pakold be helyesen a mosógépet

A mosógép ideális töltöttségi szintje ¾, ami azt jelenti, hogy még belefér a kezed. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy ne tegyél be túl sok ruhát:

  • Mosd külön a színes és a fehér ruhákat, ezen kívül a ruhadarabok anyagát is mindig vedd figyelembe – például a selyemből készülteknek más programot kell választani.
  • Ha tényleg sok a szennyes, akkor inkább 2 adagban, egymás után mosd ki azokat.
  • Alaposan gondold át, hogy tényleg szükséges-e az adott ruhadarabot kimosnod. Például egy farmert ritkábban kell kitisztítani, mint egy blúzt. Ha pedig csak egy-egy foltot kell eltüntetned, akkor sok esetben teljesen elegendő, ha célzottan azt távolítod el.
  • Amennyiben biztosra szeretnél menni, hogy nem teszel be túl sok ruhát, akkor nyugodtan mérd meg ruhák összsúlyát egy szobamérleg segítségével.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.